ΑΦΙΕΡΩΜΑ – ΚΑΛΠΕΣ 2000: Η νύχτα που γυρίσαμε το ματς

Σαν σήμερα ξημέρωσε μια δραματική μεταβολή εκλογικού σκηνικού. Ηταν η νύχτα που κανείς δεν θα ξεχάσει. Και πρωτίστως οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές εκείνης της αναμέτρησης, που κρίθηκε στις 70.000 ψήφους.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - ΚΑΛΠΕΣ 2000: Η νύχτα που γυρίσαμε το ματς Οπαδοί της ΝΔ πανηγυρίζουν έξω από τη Ρηγίλλης. Λίγο αργότερα η οθόνη βάφτηκε πράσινη

Στις πόσες μονάδες θα κριθεί η διαφορά των δύο μονομάχων του 2023 στις εκλογές της Κυριακής; Οι δημοσκοπήσεις δεν μας προδιαθέτουν- μέχρι στιγμής- για θρίλερ. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Η συγκυρία μάς πηγαίνει 22 χρόνια πίσω, τη νύχτα της 9ης προς 10η Απριλίου, όταν η ελληνική κοινωνία έκλεισε την τηλεόραση με την πεποίθηση ότι ο Κ. Καραμανλής έπαιρνε την πρωθυπουργία από τα χέρια του Κώστα Σημίτη, και την άνοιξε το επόμενο πρωί για να ξαναδεί τον Σημίτη πρωθυπουργό.

Ηταν η νύχτα που κανείς δεν θα ξεχάσει. Και πρωτίστως οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές εκείνης της αναμέτρησης, που κρίθηκε στις 70.000 ψήφους, όπως βέβαια και τα επιτελεία τους, που πλανήθηκαν και πλάνεψαν όλους τους υπόλοιπους. Εξαιρουμένου ενός, του Κώστα Λαλιώτη.

«Είχαμε κρεμάσει μαύρες πλερέζες» θυμάται γελώντας ο Ανδρέας Φούρας, «αλλά ο Λαλιώτης έλεγε πως εμείς έχουμε νικήσει».

Ηταν ίσως ο μόνος που το έλεγε, αλλά αποδείχθηκε πως είχε δίκιο.

Είμαστε στη βραδιά της 9ης Απριλίου του 2000. Η ΝΔ προέρχεται από μια δεύτερη μακρά περίοδο αποκοπής από την εξουσία, μετά το θνησιγενές διάλειμμα της περιόδου 1990-93. Εχει εκλέξει τον Κ. Καραμανλή το 1997, μέσω του οποίου συσπειρώνει τον στελεχιακό και κοινωνικό της κορμό και θεραπεύει τα ρήγματα που την ταλάνισαν τα προηγούμενα χρόνια. Τις μέρες εκείνες ευελπιστεί σε επάνοδο, έπειτα από μια ενθουσιώδη προεκλογική καμπάνια και μια δυναμική έφοδο της οποίας ηγείται ο Κ. Καραμανλής πλαισιωμένος από νέα πρόσωπα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - ΚΑΛΠΕΣ 2000: Η νύχτα που γυρίσαμε το ματς

Ο Ανδρέας Φούρας με τον «μάγο» των εκτιμήσεων Κώστα Λαλιώτη, στα εγκαίνια της Γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου, 4 χρόνια αργότερα

Από πλευράς του, ο Κ. Σημίτης αδυνατεί -δεν ενδιαφέρεται μάλλον, καν- να ενθουσιάσει, αλλά είναι ο πιο αξιόπιστος εκ των επιγόνων του Ανδρέα Παπανδρέου. Εχει επιβληθεί σε ένα οριακό συνέδριο και έχει καταφέρει μια επιβλητική νίκη σε βάρος του Μιλτιάδη Εβερτ.

Ο Σημίτης οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με επιχείρημα την αίτηση της χώρας για ένταξη στην περίφημη ΟΝΕ. Στην πραγματικότητα διακρίνει την άνοδο Καραμανλή και θέλει να τον προλάβει. Οι εκλογές γίνονται στην κόψη του ξυραφιού, με τη ΝΔ να φτάνει στην κάλπη με προβάδισμα, και με τα έξιτ πολ να επισφραγίζουν τη γενική αίσθηση ότι «έχει έρθει η ώρα του Καραμανλή». Αλλά δεν είχε φύγει ακόμα η ώρα του Κώστα Σημίτη.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν σαφή επικράτηση της ΝΔ και η Ρηγίλλης αρχίζει να γεμίζει από οπαδούς που πανηγυρίζουν ασυγκράτητοι. Στα γραφεία καταφθάνει ο Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Αρη Σπηλιωτόπουλο και η σιγουριά της επικράτησης θεμελιώνεται. Οι οπαδοί ξεσπούν, ενόσω η νύχτα προχωράει και όλες οι καρτέλες στους τηλεοπτικούς δέκτες, συγκλίνουν σε αποτέλεσμα καθαρό.

«Είχαμε ετοιμαστεί να πάμε στα γραφεία μας τη Δευτέρα για να παραδώσουμε» θυμάται ο Ανδρέας Φούρας, τότε υφυπουργός Αθλητισμού. Αλλά ο Κ. Λαλιώτης, όπως και ο εκλογολόγος Στράτος Φαναράς δεν συνηγορούν στην κατάθεση των όπλων. «Είχαν υπόψη τους κάποια συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα που αποτελούν απόλυτο μοντέλο του τελικού αποτελέσματος» λέει ο αχαιός πρώην δήμαρχος Πατρέων. Και πράγματι, το σκηνικό άλλαξε μέσα στη νύχτα. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να ευνοούν ΠΑΣΟΚ. Το σκηνικό αλλάζει και σύντομα πανηγυρίζει η Χαριλάου Τρικούπη, προς μέγιστη αποκαρδίωση των φίλων της ΝΔ που το φυσάνε και δεν κρυώνει.

Τελικά, πρώτο κόμμα ήλθε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με 43,79% και 158 έδρες, δεύτερο κόμμα η Νέα Δημοκρατία με 42,74% και 125 έδρες, τρίτο κόμμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 5,52% και 11 έδρες, τέταρτο και τελευταίο κόμμα ο Συνασπισμός του Ν. Κωνσταντόπουλου με 3,20% και 6 έδρες.

Το ΠΑΣΟΚ πήρε 3.007.596 ψήφους, ενώ η ΝΔ 2.935.196, δηλαδή η πρωθυπουργία κρίθηκε για μόλις 72.373 ψήφους.
Ο ίδιος ο Ανδρέας Φούρας, μάλιστα, είχε έρθει πρώτος βουλευτής Αχαΐας με 36.000 ψήφους, ρεκόρ στα τοπικά χρονικά. «Δεν νομίζω ότι θα σπάσει ποτέ» λέει ο ίδιος. Και, πάντως, μάλλον όχι φέτος…

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ