Αφιέρωμα στα γενέθλια της «Π»

Αφιέρωμα στα γενέθλια της «Π»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» πάντα έδινε βήμα σε όσους επιθυμούν να εξηγήσουν «γιατί η κρίση δεν τους αφήνει να δράσουν», όπως και σε όσους θέλουν «να παρουσιάσουν τις συνέπειες της κρίσης».

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» όμως, πάνω από όλα, απευθύνεται σε όσους «παρά και μέσα στην κρίση δρουν και επιτυγχάνουν αποτελέσματα, δρουν για να βγούμε από την κρίση», γιατί η κοινωνία συνεχίζει να υπάρχει και να έχει ανάγκες και γιατί από την «κρίση» δεν θα μας βγάλει η επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων, αλλά η ικανότητα όλων των παραγωγικών συντελεστών, στη συνέχεια, να μεταβάλουμε τη χώρα μας.

ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ «Π» δεν είναι μόνο η καταγραφή των τεκταινομένων, αλλά και η δημιουργία γεφυρών συνεργασίας, κλίματος αλληλοκατανόησης, ενεργοποίησης δυνάμεων γύρω από κοινές στοχεύσεις. Ζητούμενα είναι: Ισχυρή τοπική ζωή, ισχυρή Αυτοδιοίκηση,ισχυρή επιχειρηματικότητα και, εάν αυτά επιτευχθούν, θα έχουμε και ισχυρό περιφερειακό Τύπο. Αφιέρωμα στα γενέθλια της «Π»

ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟ που διανύουμε, περισσεύουν εντάσεις, αντιπαραθέσεις και περιχαράκωση σε στρατόπεδα. Το ζητούμενο όμως είναι η ικανότητα να προσφέρουμε εφικτές, μετρήσιμες και βιώσιμες πράξεις για την επιβίωση, αλλά και την ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας και κοινωνίας.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΥΤΟ, η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» θεωρεί ευθύνη της να στηρίξει τα μεγάλα «στοιχήματα» για την ανάπτυξη της πόλης και της Δ. Ελλάδας. Και το κάνει, εδώ και χρόνια, με έργα και όχι μόνο με λόγια.

Αφιέρωμα στα γενέθλια της «Π»

Η μακροβιότερη εφημερίδα

Η«Πελοπόννησος» είναι η μακροβιότερη εφημερίδα της Πάτρας. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου 1886. Ιδρυτής της ήταν ο Διονύσιος Βασιλειάδης, ιδιοκτήτης και εκδότης της εφημερίδας μέχρι το 1915.
Η «Πελοπόννησος» ξεκίνησε ως δεκαήμερη εφημερίδα, αλλά γρήγορα μετατράπηκε σε εβδομαδιαία. Από τις 4 Ιανουάριου 1890 έγινε δισεβδομαδιαία και από τις 5 Απριλίου 1893 καθημερινή πρωινή.

Αφιέρωμα στα γενέθλια της «Π»
Ηταν η πρώτη ημερήσια εφημερίδα που εκδόθηκε σε περιφερειακή πόλη της χώρας. Με την πάροδο του χρόνου εργάστηκαν στην «Πελοπόννησο» οι περισσότεροι και ικανότεροι πατρινοί δημοσιογράφοι. Η ανάπτυξη και βελτίωσή της ήταν συνεχής. Από το 1896 διατηρούσε μόνιμο ανταποκριτή στην Αθήνα, ενώ για πολλά χρόνια είχε ιδιαίτερο γραφείο στην Ανω Πόλη της Πάτρας και στον Πύργο.

Περίοδοι κρίσεων

Από το 1915 μέχρι το 1917 τη διεύθυνση της εφημερίδας ανέλαβε ο Χαράλαμπος Φραγκόπουλος, αδελφός του εκδότη Δ. Βασιλειάδη. Το 1917 η εφημερίδα εξαναγκάστηκε σε παύση. Μετά από δημοσίευση άρθρου του αρχισυντάκτη της Mιχ. Σακελλαρίου κατά των συμμαχικών δυνάμεων κατοχής, ο Γάλλος ύπατος αρμοστής ναύαρχος Ζονάρ αξίωσε να διακοπεί η έκδοση της εφημερίδας. Το φύλλο της 9ης Ιουνίου 1917 ήταν το τελευταίο της πρώτης περιόδου της «Πελοποννήσου». Ωστόσο, την επόμενη κιόλας μέρα κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Τηλέγραφος», που αποτέλεσε τη συνέχειά της.

Αφιέρωμα στα γενέθλια της «Π»
Ως ιδιοκτήτης του «Τηλέγραφου» αναγραφόταν ο Νικόλαος Φραγκόπουλος, αδελφός του Χαράλαμπου και του Διονυσίου. Και ο «Τηλέγραφος» παύτηκε, στις 3 Νοεμβρίου 1923, ως αντιβενιζελική εφημερίδα, συνέχισε όμως την έκδοσή του με τον προσωρινό τίτλο «Εωθινός Κήρυξ». Ο «Εωθινός Κήρυξ» κυκλοφόρησε από τις 9 Δεκεμβρίου 1923 για δύο μήνες, χωρίς όνομα εκδότη. Στις 3 Φεβρουάριου 1924 ξεκίνησε η δεύτερη περίοδος του «Τηλέγραφου», που διήρκησε ως τον Οκτώβριο του 1944, με διευθυντή της εφημερίδας τον Χαράλαμπο Φραγκόπουλο. Μετά την Απελευθέρωση η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος του Γ. Παπανδρέου απαγόρευσε την έκδοση των εφημερίδων που κυκλοφορούσαν «νόμιμα» στη διάρκεια της Κατοχής. Τότε σταμάτησε ο «Τηλέγραφος». Από τις 12 Νοεμβρίου 1944 επανεκδίδεται η «Πελοπόννησος», σε δεύτερη περίοδο, αριθμώντας τα έτη της πάλι από το Α’, με αδιάλειπτη κυκλοφορία μέχρι σήμερα. Διευθυντής της εφημερίδας παρέμεινε ο Χαράλαμπος Φραγκόπουλος μέχρι τον θάνατό του (29 Δεκεμβρίου 1951). Από το 1952 μέχρι το 1986 τη διεύθυνση είχε ο Κωνσταντίνος Παπαγγελούτσος, σύζυγος της ιδιοκτήτρι-ας και εκδότριας της εφημερίδας, Γιώτας Παπαγγελούτσου. Από το 1986 ως το 2011 εκδότες της Πελοποννήσου υπήρξαν οι κληρονόμοι τους, Νανά και Σπύρος Δούκας. Σήμερα εκδότης και διευθύνουν σύμβουλος της εφημερίδας είναι ο Θεόδωρος Η. Λουλούδης.

Το κοινωνικό πρόσωπο

Η «Πελοπόννησος» διαχρονικά έχει επιλέξει να μην παραμένει θεατής στις εξελίξεις και στο κοινωνικό γίγνεσθαι αλλά να αναλαμβάνει δράση.
Ηταν και είναι παρούσα σε κάθε κοινωνικό ζήτημα και με όλη της τη δυναμική κινητοποιεί φορείς, συλλόγους, πολίτες σε θέματα που αφορούν το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Αφιέρωμα στα γενέθλια της «Π»
Ηταν και είναι παρούσα σε κάθε αίτημα για χορηγία επικοινωνίας και στήριξη δράσεων εθελοντικών συλλόγων, φορέων και επιστημονικών οργάνων. Απαριθμώντας ορισμένες από τις πρωτοβουλίες της θα σταθούμε ιδιαίτερα στις εξής:
Διοργάνωση Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με δεκάδες φορείς. Στο πλαίσιό της πραγματοποιούνται ιατροκοινωνικές δράσεις (δωρεάν προληπτικός έλεγχος για διάφορες παθήσεις και διενέργεια εξετάσεων, ενημέρωση και επίδειξη ασφαλούς οδήγησης, συγκέντρωση τροφίμων – φαρμάκων – βιβλίων – παιχνιδιών – ρούχων για τις κοινωνικές δομές του Νομού, αιμοδοσία, διανομή κουπονιών για θέατρο και μουσικές παραστάσεις, δράσεις για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης όπως το φύτεμα λουλουδιών σε κοινόχρηστους χώρους, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ομαδικής έκφρασης και συνύπαρξης ατόμων με αναπηρίες κ.ά.).
Το βήμα του ετήσιου Συνεδρίου Ανάπτυξης έχει μετατραπεί σε βήμα ουσιαστικού προβληματισμού, ανάδειξης και πολύπλευρης προσέγγισης των ζητημάτων της ευρύτερης περιφέρειας με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών. Αποτελεί πλέον θεσμό αναγνωρισμένο με τα συμπεράσματά του να προβάλλονται και να απασχολούν το πανελλήνιο. Με το πρόγραμμα επισκέψεων σχολείων στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας δίνεται στους μαθητές η ευκαιρία ενημέρωσης για τον Τύπο, τις συνθήκες έκδοσης μιας εφημερίδας, το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Επίσης, η «Π» γίνεται έμπρακτος βοηθός στις εκδοτικές προσπάθειες σχολείων της πόλης. Η «Π» μέσω το θεσμού της χορηγίας επικοινωνίας βρίσκεται δίπλα στο σύνολο των εθελοντικών συλλόγων της περιοχής αλλά και σε κάθε προσπάθεια που γίνεται με κοινωνική αναφορά.

Εφημερίδες για πάντα

Οι εφημερίδες δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν, καθώς είναι ο μόνος τρόπος οργάνωσης της επικαιρότητας με συνεκτικό τρόπο, με εμβάθυνση στα γεγονότα, ψύχραιμη ανάλυση και σωστή αξιολογική ιεράρχηση. Το τι είναι σπουδαίο, γιατί είναι σπουδαίο, πώς συνδυάζεται με μια σειρά άλλων γεγονότων, τι σημαίνει και ποια επίπτωση έχει στη ζωή μας, μόνο η εφημερίδα μπορεί να το αποτυπώσει, δίνοντάς μας παράλληλα χρόνο, μέσω της ανάγνωσης, να εμπεδώσουμε σε βάθος κάθε καινούργια πληροφορία.
Το ραδιόφωνο δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ. Είναι, άλλωστε, το μόνο μέσο που μπορείς να παρακολουθείς κάνοντας ταυτόχρονα ένα σωρό άλλα πράγματα.

Αφιέρωμα στα γενέθλια της «Π»
Η τηλεόραση έχει τη δύναμη της εικόνας που την καθιστά ασυναγώνιστη.
Και το διαδίκτυο έχει τη δύναμη της αμεσότητας. Σε πέντε λεπτά, μαθαίνεις για ποιο λόγο ηχούν σειρήνες πυροσβεστικών δυο γωνίες μακριά απ’ το σπίτι σου. Ή τι είπε στη συνέντευξη που έδωσε πριν ένα τέταρτο ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης.
Προσθέστε ως νέα πηγή ενημέρωσης ή άντλησης γνώμης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με δυνατό τους χαρτί όχι τόσο το μήνυμα αλλά το πρόσωπο (ο «φίλος» μας) που το εκπέμπει. Και με μεγάλη αδυναμία τους την ελεγχόμενη αξιοπιστία και την αθεράπευτη καταφυγή μάλλον στο θυμικό παρά στον ορθό λόγο.
Και το πρώτο που σκέφτομαι είναι ότι ο Τύπος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, ούτε στο παρόν ούτε στο μέλλον, αν ασχοληθεί λίγο παραπάνω με το περιεχόμενο των ειδήσεων. Αν επινοήσει νέους τρόπους γραφής, νέους όρους προσέγγισης της ειδησεογραφίας, ίσως και νέους ορίζοντες στη θεματογραφία του. Προφυλάσσοντας, φυσικά, την αξιοπιστία, την αντικειμενικότητα, την πολυφωνία, τον πλουραλισμό, τον σεβασμό στην αλήθεια και στον πολίτη.

  • Aπό τις “Επιλογές” της “Π” (ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015)

Αφιέρωμα στα γενέθλια της «Π»

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ