Αιγιάλεια: Σε απανωτά δικαστήρια ο «νόμιμος» χώρος για τα απορρίμματα

«Βαρύ» το ιστορικό του χώρου προσωρινής εναπόθεσης και επεξεργασίας Τεμένης

Αιγιάλεια: Σε απανωτά δικαστήρια ο «νόμιμος» χώρος για τα απορρίμματα

Επιμένει στην αντίθεσή του για χρήση της «Χωματερής Τζουρά» – όπως συνεχίζει να αποκαλεί τον νόμιμο χώρο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Τεμένης Αιγίου – ο τοπικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος.

Πρόκειται για μισθωμένο ιδιωτικό οικόπεδο 8,5 στρεμμάτων (από τον Ιανουάριο του 2021) στην όχθη του ποταμού Σελινούντα, στη θέση «Νησί», το οποίο έχει εγκριθεί και για την κατασκευή – λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων, αλλά σύμφωνα με τον σύλλογο στην περιβαλλοντική άδεια της Αποκεντρωμένης δεν υπάρχει το μισθωτήριο, ούτε και για ποια χρήση έγινε, την ώρα που η Περιφέρεια αναφέρει τον χώρο μόνο προς χρήση ΣΜΑ σε έκταση 6,3 στρ.

Ο φορέας εμμένει στην άποψη ότι η παραπάνω χρήση, στην όχθη του Σελινούντα, οδηγεί στη διαχρονική μόλυνση των νερών του ποταμού, αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα ανάμεσα στις Κοινότητες Τεμένης, Βαλιμιτίκων, Ελίκης και Σελινούντα και σε απόσταση 3 χλμ. από το κέντρο του Αιγίου. Επίσης, ο σύλλογος αντιδρά, επειδή η περιοχή έχει χαρακτηριστεί «Υψηλής Παραγωγικότητας» με πολλές λεμονιές, ελαιώνες, αμπέλια και λαχανόκηπους, όπως και πολλές γεωτρήσεις για ύδρευση και άρδευση, ενώ βρίσκεται σε απόσταση 500 μ. – 1500 μ. από πολλές μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών (ΠΕΣ, Καλλιμάνης, 3Ε, οινοποιεία Κιντώνη, Κατσικώστα, γαλακτοκομικά Κόμης κ.λπ.). Επιπλέον, βρίσκεται στο 1 χλμ από τις παραθαλάσσιες τουριστικές παραλίες Βαλιμιτίκων, Ριζομύλου, Νικολεϊκων, Ροδιάς, Ελαιώνα, Τεμένης και Διγελιωτίκων. Ομως, εκεί κοντά κάτω του χλμ είναι και οι ανασκαφές της Αρχαίας Ελίκης.

Βάσει του καταγεγραμμένου ιστορικού, το 2004 με απόφαση νομάρχη έγινε αδειοδότηση του «Χώρου προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων Δήμου Αιγίου», το 2006 με απόφαση του ΣτΕ αυτή απορρίφθηκε, το 2009 η Νομαρχία αδειοδότησε εκ νέου τη λειτουργία, υπό τον όρο ότι τα δέματα δεν θα παρέμεναν πάνω από 3 μήνες, αλλά δεν έφευγαν ποτέ 10.000 τέτοια όπως διαπιστώθηκε το 2010, όπου το 2017 προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά. Το 2018 με απόφαση της ΠΔΕ εγκρίθηκε η λειτουργία ΣΜΑ όπου μέχρι το 2020, συγκεντρώθηκαν άνω των 25.000 τ. απορριμμάτων. Το 2019 η Αποκεντρωμένη μετά από καταγγελία του συλλόγου για τεράστια ρύπανση και μόλυνση εξέδωσε Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων για το έργο «Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων», σε 8,3 στρ. για τη λειτουργία ΣΜΑ απόφαση, για 10 έτη και σε περίπτωση που από περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις διαπιστωθούν σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης θα επιβληθούν πρόσθετοι όροι. Νωρίτερα, το 2018 η λειτουργία ΣΜΑ μετ’ επιβολής Σχεδίου Συμμόρφωσης στον Δήμο έφερε την υπογραφή της ΠΔΕ.

Το 2021 με έγγραφο της απαντώντας σε αιτιάσεις μας για τη νόμιμη έκδοση άδειας στον ΣΜΑ ανέφερε ότι η υπ’ αριθ. 1242/2006 Απόφαση του ΣτΕ δεν κωλύει την αδειοδότηση νέου έργου στην εν λόγω θέση, καθώς αφορούσε σε αδειοδότηση άλλου έργου, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για το ίδιο έργο «προσωρινή τοποθέτηση απορριμμάτων» και στον ίδιο ακριβώς χώρο.

Πλέον, εκκρεμεί η προσφυγή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Τεμένης στο ΣτΕ από τη δικηγόρο Ζωή Κωνσταντοπούλο, αίτηση ακύρωσης των παραπάνω αποφάσεων λειτουργίας του ΣΜΑ και ΜΕΒ και κατόπιν αναφοράς στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και διενέργεια Προκαταρτικής από τον εισαγγελέα Αιγίου ο δήμαρχος Δ. Καλογερόπουλος παραπέμφθηκε σε δίκη, ως υπαίτιος παράνομης τοποθέτησης απορριμμάτων, για τις 28 Σεπτεμβρίου 2022.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ