Ακίνητα – Αντικειμενικές αξίες: Μετεκλογικά αλλάζουν οι τιμές στα… «ρετιρέ» της Αχαΐας

Προς εξέταση οι ενστάσεις των δήμων που ζητούν «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών

ανατροπές
Οι επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου και ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης φέρνουν αλλαγές και στις αντικειμενικές αξίες, ακόμα και με «κούρεμα» αντικειμενικών αξιών.

Ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών περνάει ήδη από «κόσκινο» τις αιτήσεις – ενστάσεις που έχουν υποβάλει σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας, οι οποίοι ζητούν μείωση των αντικειμενικών αξιών αντιδρώντας στο άλμα των τιμών που έγινε με την τελευταία αναπροσαρμογή.

Οταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ενστάσεων θα πιάσουν δουλειά οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων οι οποίοι θα αναλάβουν να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες σε όσους δήμους αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών. Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση για διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες στους δήμους θα λάβει ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Στην Πάτρα

Ο Δήμος Πατρέων έχει ζητήσει «κούρεμα» που κυμαίνεται 40 – 60% ανάλογα με τον οικισμό και τη ζώνη, ποσοστό το οποίο θεωρείται όμως εξωπραγματικό, με βάση εμπειρογνώμονες της αγοράς ακινήτων.

Η Κοινότητα Ρίου στην οποία αυτή τη στιγμή, ισχύει ως τιμή ζώνης ποσό 1.250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ήταν από τις πρώτες του Δήμου Πατρέων που ζήτησε μείωση και επιστροφή τιμών στα επίπεδα που είχαν οριστεί το 2008.

Η Κοινότητα Αγίου Βασιλείου, όπου οι τιμές ζώνης ξεκινούν από τα 800 ευρώ στα ορεινά και φτάνουν στα 1.100 ευρώ παραλιακά, έχει ζητήσει μειώσει που φτάνουν ακόμα και στο 60%, ενώ λίγο παρακάτω, δηλ. μειώσει 50% έχει ζητήσει η κοινότητα Ακταίου.

Στην Κοινότητα Ανω Καστριτσίου όπου οι τιμές ζώνης βρίσκονται στα 700 ευρώ ανά τ.μ. έχει ζητηθεί «κούρεμα» κατά 40%, όπως και στο Κάτω Καστρίτσι, όπου οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται στα 800 και 900 ευρώ.

Στο Δήμο Αιγιάλειας

Ο Δήμος Αιγιάλειας έχει ζητήσει, από την πλευρά του, μειώσεις στις τιμές ζώνης κυρίως στις παραλιακές περιοχές από 25% έως 35% στην πόλη του Αιγίου και τις γύρω περιοχές, την Ανατολική Αιγιάλεια και τη Δυτική Αιγιάλεια. Ο Δήμος έχει ζητήσει μείωση στις πεδινές παραλιακές και αστικές περιοχές σε ποσοστό 25% και στις ημιορεινές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές σε ποσοστό τουλάχιστον 35%.

Ομόφωνα πέρασε η εισήγηση της αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Ερυμάνθου, Σοφίας Ταλαγάνη, για το θέμα της γνωμοδότησης στη γενική γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών επί των Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων.

Ακίνητα - Αντικειμενικές αξίες: Μετεκλογικά αλλάζουν οι τιμές στα... «ρετιρέ» της Αχαΐας

Εξόφθαλμες αδικίες σε Καλαβρυτοχώρια

Ο Δήμος Καλαβρύτων, επλπίζει σε αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών προς τα κάτω και το έχει ζητήσει για πολλούς οικισμούς, όπου διαπιστώθηκαν πολλές υπερβολές, ειδικά σε μικρά χωριά, κάποια εκ των οποίων είναι σε κατάσταση ερήμωσης.

Σε Κούτελη, Ζαχλωρού, Κλειτορία με εξωπραγματικές τιμές (700 ευρώ).

Στον Αγιο Βλάσιο, ειδικά, μπήκε τιμή ζώνης στα 650 ευρώ, λες και είναι τουριστικός προορισμός, ενώ στο χωριό δεν έχει χτιστεί καινούργιο σπίτι για πάνω από πέντε χρόνια.

Στη Γλάστρα, έναν παλιό οικισμό στο Λευκάσιο, όπου το σύνολο σχεδόν των σπιτιών είναι ερειπωμένα ή μισογκρεμισμένα. Η πιο εξόφθαλμη αδικία όμως, ήταν η τιμή ζώνης 550 ευρώ

Σε Μπόσι και Πετσάκους μπήκαν αξίες ύψους 600 ευρώ/τμ, γεγονός που συνιστά ανισότητα.

Σε Κούτελη, Ανω Λουσούς, Σκεπαστό, Λεχούρι και Κέρτεζη, το ίδιο διαπιστώθηκε,  όπου οι αξίες κυμαίνονται σε 500 – 550 ευρώ/τ.μ. ερειπωμένα

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ