Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές βασικών προϊόντων – Οι ανατιμήσεις ανά κατηγορία, ποια «καίνε»

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat, καθώς αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση με τον υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα.

Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές βασικών προϊόντων - Οι ανατιμήσεις ανά κατηγορία, ποια «καίνε»

Στα ύψη παραμένουν οι τιμές, με την ακρίβεια να καλπάζει, παρά τα  τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και αναμένεται να ψηφιστούν σε λίγες μέρες

Ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό εντοπίζονται φθηνότερα στα ράφια των ξένων σούπερ μάρκετ.  Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat καθώς αποκαλύπτουν ότι, η Ελλάδα, είναι στη δεύτερη θέση με τον υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα.

Η επεξεργασία των στοιχείων σχετικά με τα προϊόντα που απαρτίζουν τον δείκτη τροφίμων της Eurostat δείχνει ότι τον Νοέμβριο η Ελλάδα στις 14 από τις 22 , δηλαδή 2 στις 3, κατηγορίες οι ανατιμήσεις ήταν μεγαλύτερες από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στα κρέατα η Ελλάδα είχε την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη πίσω από Βουλγαρία, Κροατία και Βέλγιο. Και στις 5 κατηγορίες κρεάτων οι αυξήσεις στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερες από τον κοινοτικό μέσο όρο.
Ελλάδα              Ευρωζώνη
Βοδινό                          6,1%                     3,4%
Χοιρινό                         10,4%                   6,7%
Αρνί-Κατσίκι                 8,6%                     5,4%
Ψάρια-Θαλασσινά         8,4%                     4,5%
Πουλερικά                     4,3%                     -0,3%

Στο βοδινό που η διαφορά είναι σχεδόν διπλάσια η χώρα μας σημειώνει την 4η μεγαλύτερη αύξηση της τιμής πίσω από Λιθουανία, Βουλγαρία και Κροατία.
Ίδια εικόνα και στο χοιρινό, 4η πιο ακριβή πίσω Κροατία, Βουλγαρία και στην Ισπανία.

Ο πρωταθλητισμός συνεχίζεται και στα πουλερικά όπου η Ελλάδα βρίσκεται πίσω μόνο από Λουξεμβούργο και Βέλγιο.

Στα θαλασσινά και τα ψάρια ο πληθωρισμός έχει διπλασιαστεί από τον Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα και εδώ η Ελλάδα να υπολείπεται μόνο της Μάλτας και της Αυστρίας.

Στα τυριά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι απελπιστική αφού ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι σχεδόν 9 φορές πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο και φυσικά η χώρα μας ανακηρύσσεται «πρωταθλήτρια». 4 φορές υψηλότερος είναι στα αβγά με πολλές χώρες πάντως να έχουν πολύ υψηλότερες ανατιμήσεις:

Ελλάδα              Ευρωζώνη
Τυριά                            9,4%                    1,1%
Αβγά                              4%                      0,4%

Στην κατηγορία των ελαίων και των λιπών οι διαφορές είναι εξοργιστικές με την Ελλάδα να είναι 8 φορές πάνω από την Ευρωζώνη. Στην κατηγορία αυτή ο πληθωρισμός από τον Ιούλιο έχει υπερτριπλασιαστεί στη χώρα μας.

Ελλάδα              Ευρωζώνη
Έλαια-Λίπη                 34,2%                  4,5%
Βούτυρο                      1,1%                  -10,5%
Ελαιόλαδο                  54,5%                 50,9%
Υπόλοιπα έλαια          -18,3%                 -20%

Στο ελαιόλαδο το 58,5% είναι θηριώδες όμως δεν είναι το υψηλότερο αφού στα Πορτογαλικά ράφια βρέθηκε στο ασύλληπτο 64,8%. Στα υπόλοιπα έλαια ( ηλιέλαιο, σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο κτλ.) οι τιμές υποχωρούν περίπου με τον ίδιο ρυθμό όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη

Στα φρούτα ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε σημαντικά στο 14,1% που αποτελεί κι εδώ το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι και τον Μάιο οι αυξήσεις στη χώρα μας υπολείπονταν του κοινοτικού μέσου όρου. Τάση που άλλαξε τον Ιούνιο και από τότε παραμένει απαράλλαχτη. Σημαντικά πιο ψηλά στα λαχανικά, 5οι στην Ευρωζώνη με το 13,7%

Ελλάδα              Ευρωζώνη
Φρούτα                      14,9%                9,1%
Λαχανικά                   13,7%                9,9%

Το κρασί συμπληρώνει τη λίστα των προϊόντων που πονάνε περισσότερα τα ελληνικά πορτοφόλια χωρίς όμως να βρισκόμαστε κοντά στις πρώτες θέσεις.

Ελλάδα              Ευρωζώνη
Κρασί                          5,8%                      4,4%

Στον αντίποδα οι ανατιμήσεις σε ψωμί, ζάχαρη, πατάτες, μπύρα, καφέ και χυμούς ήταν μικρότερες στην Ελλάδα από ότι στην Ευρωζώνη. Στο γιαούρτι μάλιστα στη χώρα μας παρατηρείται αποκλιμάκωση τιμών (4,7%) έναντι αυξήσεων 2% στη ζώνη του ευρώ.

Όπως σημείωσε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Χρύσα Φώσκολου, από τα αναλυτικά στοιχεία του Δεκεμβρίου της Eurostat προκύπτει ότι, η χώρα μας, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τον υψηλότερο πληθωρισμό από τις 27 χώρες της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα κλείνει στο 8.9%, με τη Μάλτα να κατέχει την πρώτη θέση με 10.2%, την ώρα που η Ε.Ε., στο σύνολό της είναι στο 5.7%. Για την Ελλάδα, το πρόβλημα εντοπίζεται στα νωπά προϊόντα – δηλαδή σε λαχανικά, φρούτα και το ελαιόλαδο που είναι και το μεγάλο «αγκάθι».

Τον περασμένο Μάρτιο, ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα έκλεισε στο 10.1% ενώ, τον Δεκέμβριο, έκλεισε στο 12.3%. Όπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχει μια αυξητική τάση, την ίδια στιγμή που, στην ΕΕ, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το τι θα γίνει με τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι μεγάλο θέμα ενώ υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές, από κατάστημα σε κατάστημα.

 




 

Διαβάστε επίσης

Εξαφάνιση Μεσολόγγι: Ζήτημα ωρών η έκδοση εντάλματος σύλληψης – Ολονύκτια κατάθεση του 50χρονου, σήμερα στον Εισαγγελέα

Greek Mafia: Ποιοι είναι οι συλληφθέντες για τις εκτελέσεις Σκαφτούρου και του Αιγιώτη Ρουμπέτη – Πώς έφτασε στα ίχνη τους η ΕΛ.ΑΣ, αναμένονται ανακοινώσεις

Ηλεία: Γιγάντια επιχείρηση για τον 45χρονο αγνοούμενο – Πού επικεντρώνονται οι έρευνες

Επίδομα θέρμανσης: Τελειώνει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων – Οι πληροφορίες για παράταση

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ