Αλλοδαποί στη Δυτική Ελλάδα: Νόμιμοι 2.200 Εργάτες Γης – Το 90% στον αγροτικό – κτηνοτροφικό τομέα

Σύντομα ξεκινά η έλευση των ξένων απασχολούμενων σε καλλιέργειες – Ξεκινά η προετοιμασία και για την περίοδο 2025 – 2026

Αλλοδαποί στη Δυτική Ελλάδα: Νόμιμοι 2.200 Εργάτες Γης - Το 90% στον αγροτικό - κτηνοτροφικό τομέα

Tη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας κατά τα πρότυπα αυτής που «τρέχει» ήδη η Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών σχεδιάζουν εργοδοτικοί φορείς όπως ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ και ο ΣΒΕ, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας, του τουρισμού και των κατασκευών από μετανάστες τρίτων χωρών.

Το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση με δύο διαδοχικές αποφάσεις ενέκρινε τη μετάκληση δεκάδων χιλιάδων εργατών από τρίτες χώρες, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 ψηφίστηκε διάταξη για τους μετανάστες εργάτες γης που ήδη απασχολούνται παράνομα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στην Ελλάδα εργάζονται πλέον νόμιμα, τουλάχιστον 4.500 ξένοι από τρίτες χώρες, κάνοντας χρήση της τροπολογίας που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες.

Οσον αφορά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προ ημερών εγκρίθηκε το νέο αίτημα για 2.200 επιπλέον εργάτες γης. Αυτή την στιγμή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, καθώς οι φορείς – εργοδότες που υπέβαλαν αίτημα για να καλυφτούν οι ανάγκες τους από εργατικά χέρια μπορούν να παραλαμβάνουν τις άδειες παραμονής των εργατών τους, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει η έλευση των 2.200 εργατών από τις τρίτες χώρες όπου ζουν, οι οποίοι θα προστεθούν στους περισσότερους από 11.500 εργάτες γης που είχαν λάβει έγκριση για εργασία στην πρώτη φάση, που ολοκληρώθηκε το 2023.

Παράλληλα, ξεκινά η προετοιμασία ώστε τους επόμενους μήνες η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να ξεκινήσει να δέχεται τα νέα αιτήματα για εργάτες γης, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στην Περιφέρεια για τα επόμενα δύο χρόνια, για το 2025 – 2026 δηλαδή!

Το 90% των αιτημάτων αφορά καθαρά τον αγροτικό – κτηνοτροφικό τομέα όπου απασχολούνται εργάτες γης από τρίτες χώρες, όπως φυτώρια, θερμοκήπια, κτηνοτροφικές – χοιροτροφικές μονάδες, δασεργάτες και υλοτόμοι, εργάτες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, εργάτες ιχθυοπαραγωγής, ενώ μικρός αριθμός εξ΄ αυτών προορίζονται για οικιακοί βοηθοί, συνοδοί ατόμων με αναπηρίες, ανειδίκευτοι εργάτες μεταποίησης, εργάτες συσκευασίας, τυποποίησης και αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων, εργάτες οικοδομών κ.λπ.

Η ένταση πάντως του προβλήματος φανερώνει και άλλα βαθύτερα προβλήματα, όπως το δημογραφικό και η εγκατάλειψη της υπαίθρου. Υπό αυτά τα δεδομένα δεν εύκολο να γίνει κανένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός στην αγροτική οικονομία.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ