Αναστοχασμοί μετά τη Θεσμική και Λειτουργική κατεδάφιση του ΕΣΥ

*Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ, πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ.

Αναστοχασμοί μετά τη Θεσμική και Λειτουργική κατεδάφιση του ΕΣΥ

ΤΩΡΑ που συντελέστηκε, με τον πρόσφατο νόμο ΝΔ-Γεωργιάδη, η πλήρης θεσμική «αποψίλωση» του ΕΣΥ και η νοσοκομειακή περίθαλψη των ασθενών πολιτών εισέρχεται σιγά-σιγά σε νέα φάση, νομίζω πως θα ήταν χρήσιμο, ως Αριστεροί, να αναστοχαστούμε τι έφταιξε και ΔΕΝ προστατεύθηκε όσο έπρεπε το ΕΣΥ και κυρίως το Νοσοκομειακό Σύστημα Υγείας, όπως και η Α΄ θμια φροντίδα Υγείας των δημοσίων δομών.

Διότι, ο νόμος Γεωργιάδη που θεσμοθετεί την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών αποτελεί κατά τη γνώμη μου το επιστέγασμα διαχρονικών προσπαθειών τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του ΕΣΥ, όπως αυτός διαμορφώθηκε και θεμελιώθηκε με τον εμβληματικό νόμο 1397/1983!

Διότι, το ΕΣΥ άρχισε να νοθεύεται θεσμικά, από το 2001, με τον νόμο 2889 του Αλέκου Παπαδόπουλου που θεσμοθέτησε τη δυνατότητα «Απογευματινών ιατρείων» με ιδιωτική αμοιβή, εντός των δημόσιων νοσοκομείων… Συνεχίστηκε με τον Ν. 3868/2010 της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, επίσης επί ΠΑΣΟΚ, που θεσμοθέτησε την -ψευδεπίγραφη- «Ολοήμερη λειτουργία» των νοσοκομείων και σφραγίζεται με τον νόμο 4999/2024 των Μίνας Γκάγκα-Θάνου Πλεύρη, συμπληρωμένος με τον πρόσφατο νόμο (μόλις προχθές) του Αδωνι Γεωργιάδη.
Διότι το ΕΣΥ άρχισε να καταρρέει λειτουργικά από τη στιγμή που γιατροί του και «φακελάκι» έπαιρναν ή επεδίωκαν, αλλά και τα απογευματινά ιατρεία «αγκάλιασαν», σε μια προσπάθεια να αυξήσουν το εισόδημά τους, αντί να διεκδικούν συνολικά, για όλους, αύξηση των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών.

Με τον νέο νόμο και τις νέες σχέσεις εργασίας που καθιερώνονται πλέον από τη Νέα Δημοκρατία, η άσκηση της Ιατρικής θα γίνεται κατά απόλυτα αγοραίο τρόπο! Ετσι και η πρόσβαση των ασθενών στις νοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας θα καθίσταται δυσχερής, αλλά και η περαιτέρω νοσηλεία τους θα παρουσιάζει προβλήματα.

Δεν νομίζω πως είναι μόνο τα «Απογευματινά χειρουργεία» με αμοιβή και του ασθενή (30%) το μοναδικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί κατά την πρόσβαση και νοσηλεία των ασθενών. Πιθανολογώ πως σε λίγο καιρό οι ασθενείς ΔΕΝ θα βρίσκουν γιατρό να τους περιθάλψει, εντός νοσοκομείου…

Σε αυτό το «κλίμα» της απόλυτης αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ και της απόλυτης ιδιωτικοποίησης της περίθαλψης, η απάντηση της Αριστεράς και των σοβαρών δημοκρατικών κομμάτων πρέπει να είναι:
⦁ Ενίσχυση του ΕΣΥ με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης,
⦁ Ενίσχυση του ΕΣΥ με το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό, με μόνιμες εργασιακές σχέσεις και πλήρη υγειονομική ασφάλιση,
⦁ Ενίσχυση του ΕΣΥ με την αναγκαία κάθε φορά, χρηματοδότηση.

Σε κάθε νοσοκομείο και σε κάθε περιοχή, είναι γνωστό από χρόνια, τι ανάγκες υπάρχουν. Η «φιλολογία» περί Υγειονομικού Χάρτη είναι για να μην κάνει τίποτα η κυβέρνηση και να μη διορθώνεται τίποτα από όσα στραβά υπάρχουν στο νοσοκομειακό σύστημα.

Οι ΤΟΜΥ, τα κέντρα υγείας αστικού και αγροτικού τύπου και τα δημόσια νοσοκομεία, πρέπει να βρίσκονται καθημερινά σε πλήρη λειτουργική διασύνδεση, και τα νοσοκομεία στις πρωτεύουσες των Περιφεριακών Ενοτήτων (πρώην Νομών) πρέπει να διαθέτουν τη δυνατότητα να περιθάλπουν πλήρως την πλειοψηφία των ασθενών, χωρίς να χρειάζεται να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία, όπως γίνεται π.χ. με το Νοσοκομείο Πύργου, όπου διακομίζει συνήθως στην Πάτρα ασθενείς με την αιτιολογία, «αδυναμία υποστήριξης» ή «αδυναμία διαφορικής διάγνωσης» ή «αδυναμία διαχείρισης περιστατικού», όπως συνήθως αναγράφεται στα σημειώματα Διακομιδής…

Διότι αν πρέπει κάθε μέρα τα νοσοκομεία της Πάτρας να υποδέχονται ασθενείς από τα γύρω περιφερειακά νοσοκομεία, τότε ποια είναι η χρησιμότητα αυτών;

Ασφαλώς και τα νοσοκομεία σε κάθε νομό είναι χρήσιμα, ώστε οι ασθενείς να περιθάλπονται στον τόπο τους και να μη χρειάζεται να μεταναστεύουν. Αυτό όμως απαιτεί πλήρη οργάνωση, πλήρη στελέχωση, πλήρη χρηματοδότηση για ό,τι είναι αναγκαίο να νοσηλευτεί.

Κι οι γιατροί οφείλουν να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, διεκδικώντας την ανάπτυξη του νοσοκομείου τους, μαζί με τους φορείς κάθε τοπικής κοινωνίας, διότι όλα αυτά τα χρόνια της αποσύνθεσης του νοσοκομειακού συστήματος, αρκετοί θεσμικοί φορείς κάθε τοπικής κοινωνίας ήσαν απόντες από τις διεκδικήσεις των γιατρών που δεν περιορίζοντο στην αύξηση του μισθού τους, αλλά ζητούσαν ΚΑΙ τη στήριξη και την ανάπτυξη κάθε νοσοκομειακής μονάδας.

Τώρα που η λαίλαπα ξεσπάει, είναι στο χέρι όσων ανησυχούν για το ΕΣΥ να αντιδράσουν και να αποκρούσουν, στην πράξη, την κατεδάφιση του Δημόσιου Νοσοκομειακού Συστήματος…

*Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ, πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ