«Αναξιοποίητος ο θρησκευτικός τουρισμός» – Η Δρ. Μαρία Αργυροπούλου μιλάει στην «Π»για τις χαμένες ευκαιρίες της Πάτρας 

Εκδήλωση σήμερα το Ιδρύματος Δούκα και της Διακιδείου Σχολής – Η Δρ Μαρία Αργυροπούλου – ΕΔΙΠ του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού έδωσε στην «Π» το περίγραμμα της ενδιαφέρουσας σημερινής της ομιλίας, στην εκδήλωση για τον Θρησκευτικό Τουρισμό στη Διακίδειο Σχολή

«Αναξιοποίητος ο θρησκευτικός τουρισμός» - Η Δρ. Μαρία Αργυροπούλου μιλάει στην «Π»για τις χαμένες ευκαιρίες της Πάτρας 

Ο αναξιοποίητος θρησκευτικός τουρισμός της Πάτρας είναι το θέμα της εκδήλωσης του Ιδρύματος Δούκα και της Διακιδείου Σχολής Λαού, που πραγματοποιείται σήμερα (ώρα 19:00) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Διακιδείου (Κανάρη 58).

Το θέμα θα αναπτύξει η Δρ Μαρία Αργυροπούλου – ΕΔΙΠ του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού με γνωστικό αντικείμενο Εικόνα, Επικοινωνία, Πληροφορία, και Πολιτισμός -πτυχιούχος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διδάκτορας των Επιστημών της Αγωγής. Θα προηγηθεί χαιρετισμός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, τη Βασιλική Τζελβέ, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Δούκα και τον Ιωάννη Αθανασόπουλο, πρόεδρο της Διακίδειου Σχολής Λαού.

«Ευκαιριακή και πρόχειρη» χαρακτήρισε η Δρ Μαρία Αργυροπούλου, μιλώντας στην «Π», την προσέγγιση του θρησκευτικού τουρισμού στην Πάτρα και αυτό όχι με ευθύνη της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, αλλά των τοπικών φορέων: «Εχουμε θησαυρούς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που πιθανόν πολλούς από αυτούς δεν τους γνωρίζει κανείς» είπε η καθηγήτρια για να σημειώσει, επίσης:

«Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι κομμάτι του πολιτιστικού τουρισμού και αυτός με τη σειρά του έχει να κάνει με τα χειρόγραφα, με την τέχνη, την αγιογραφία και τόσα άλλα. Αυτά είναι πράγματα που θα πρέπει να τα αναδείξουν το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος. Για παράδειγμα, στη Μονή Ομπλού καταβάλλεται εδώ και ενάμιση χρόνο μεγάλη προσπάθεια από τον πατέρα Νεκτάριο και τους μοναχούς να στηθεί το Μουσείο. Που όμως δεν προχωράει, γιατί δεν μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. Και πρόκειται για μια μονή που είναι πολύ κοντά μας.

Σε διάφορες εκκλησίες μάλιστα, υπάρχουν πολύ αξιόλογα κειμήλια, σημαντικά ιστορικά τεκμήρια, τα οποία δεν έχουν αναδειχθεί. Εχουμε βάλει τις εκκλησίες και τις μονές σε ένα πλαίσιο που αφορά μόνο τους πιστούς και τους ενορίτες, ενώ δεν είναι έτσι. Και, επίσης, δεν έχουν φτιαχτεί τουριστικές διαδρομές. Γίνονται διάφορες εκδρομές από τουριστικά γραφεία για προσκυνήματα σε διάφορες μονές και εκκλησίες, αλλά αυτή είναι μια ιδιωτική μεμονωμένη πρωτοβουλία. Δεν υπάρχει μια τουριστική αναπτυξιακή πολιτική, δεν υπάρχουν σχεδιασμοί».

Παράλληλα, η κ. Αργυροπούλου εξέφρασε το παράπονό της για το Τμήμα Τουρισμού που διατηρεί το ΑΤΕΙ Πάτρας, του οποίου όπως είπε δεν ζητήθηκε ποτέ η επιστημονική του γνώση, από τους τοπικούς φορείς, όποτε αυτοί ανέλαβαν πρωτοβουλίες για διάφορα είδη τουρισμού:

«Μας έρχονται προσκλήσεις να παραστούμε σε κάτι που αφορά τον τουρισμό και εμείς είμαστε εκτός! Αν δεν κάνουμε συνέργειες, δεν μπορούμε να φτιάξουμε τίποτα. Και αν περιχαρακώνουμε τις περιοχές μας, πάλι δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα. Και στον αντίποδα, υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα και περιφερειών, νομών και μικρών τοπικών κοινωνιών που συνεργάστηκαν και έκαναν πάρα πολύ σημαντικά πράγματα».

Τι θα έπρεπε να γίνει όμως; Η κ. Αργυροπούλου σημειώνει επιγραμματικά: «Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ομάδα μελέτης που θα σχεδιάσει και θα διερευνήσει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Είτε αυτό είναι τουριστικές διαδρομές είτε είναι δημιουργία κινήτρων για θρησκευτικές τουριστικές διαδρομές. Η Πάτρα και η περιοχή δεν έχουν τουρισμό, αν και έχουν πάρα πολλά πράγματα σε αρχαιολογικό επίπεδο να επιδείξουν. Η Πάτρα είναι μία πόλη με λιμάνι μεγάλων δυνατοτήτων σε σχέση με το Κατάκολο, κι όμως το δικό μας λιμάνι δεν δέχεται κρουαζιερόπλοια!».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ