ΑΠΕ και πρωτογενής τομέας: «Η χώρα μας διαθέτει φυσικό πλούτο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»

Ο Θεοφάνης Ζαχαράτος Διδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Πανεπιστημίου Πατρών μιλά για τον φυσικό πλούτο της χώρας μας.

ΑΠΕ και πρωτογενής τομέας: «Η χώρα μας διαθέτει φυσικό πλούτο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»

Η χώρα μας διαθέτει έναν μοναδικό φυσικό πλούτο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τον οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε προς όφελος της πρωτογενούς παραγωγής και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η βιομάζα, μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην πρωτογενή παραγωγή. Η χρήση αυτών των ενναλακτικών πηγών μπορεί να μειώσει το κόστος ενέργειας για τους παραγωγούς, να συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων και να προωθήσει την αειφόρο ανάπτυξη. Κρίνεται λοιπόν σημαντικό, να επενδύσουμε στην αξιοποίηση αυτών των πηγών ενέργειας προκειμένου να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη και ανεξάρτητη ενεργειακά μελλοντική πορεία για τη χώρα μας.

Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο δυναμικό σε ηλιακή ενέργεια, καθώς απολαμβάνει ηλιοφάνεια -κατά μέσο όρο- 300 ημέρες το χρόνο. Η εγκατάσταση ηλιακών πάρκων και ηλιακών συστημάτων σε αγροτικές περιοχές μπορεί να εξασφαλίσει μέρος της ενέργειας που απαιτεί η πρωτογενής παραγωγή και να συμβάλει στη μείωση των εξόδων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Επίσης, η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας συμβάλει και αυτή τόσο στη μείωση του ενεργειακού κόστους όσο και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενισχύοντας την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ταυτόχρονα, η βιομάζα αποτελεί μια ακόμα σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας. Καθώς, η εκμετάλλευση γεωργικών αποβλήτων (π.χ. καλαμπόκι, καρποί) για την παραγωγή βιοαερίου ή βιοαιθανόλης -δηλαδή για την παραγωγή ενέργειας και καυσίμων- αποτελεί μια καλή πρακτική στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Η χρήση τέτοιων εναλλακτικών πηγών ενέργειας στη γεωργική παραγωγή συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα και προωθεί την ανάπτυξη βιώσιμων αγροτικών περιοχών.

Τέλος, προσθέτοντας στα παραπάνω, αξίζει να αναφερθεί μια νέα καινοτόμα πρακτική για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τα αγροβολταϊκά. Μέσω αυτών, οι γεωργικές εκτάσεις αξιοποιούνται διπλά: αφενός ως χώρος για την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων και αφετέρου ως επιφάνεια για τοποθέτηση ηλιακών πάνελ.

Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση έχει πολλαπλά οφέλη. Για παράδειγμα, οι αγρότες μπορούν να παράγουν ενέργεια για τις ανάγκες των καλλιεργειών τους και να πωλούν τυχόν πλεονάσματα στο δίκτυο, αυξάνοντας έτσι τα εισοδήματά τους, ενώ η σκιά που προκαλούν τα ηλιακά πάνελ προσφέρει προστασία στα φυτά από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία, βελτιώνοντας την ποιότητα και την παραγωγικότητα των καλλιεργειών.

Η χρήση αγροβολταϊκών και άλλων καινοτόμων πρακτικών που αξιοποιούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην προαγωγή της αειφορίας. Με τέτοια «εργαλεία» δημιουργούνται οι κατάλληλες προοπτικές για την αναβάθμιση του γεωργικού τομέα σε παραγωγό ενέργειας αλλά και σε μοχλό για την προάσπιση του περιβάλλοντος.

 

* Θεοφάνης Ζαχαράτος, Διδακτορικός Ερευνητής, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Παν. Πατρών

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ