«Appodixi»: Βροχή οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή στην ΑΑΔΕ – Η διαδικασία και τα μπόνους

Η πλειονότητα των καταγγελιών αφορά μη έκδοση αποδείξεων, πλαστές αποδείξεις, διαφθορά και άλλες φορολογικές παραβάσεις, τις οποίες ελέγχει με τη σειρά της η ΑΑΔΕ μετά από αξιολόγηση του περιεχομένου και της σοβαρότητας των υποθέσεων.

«Appodixi»: Βροχή οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή στην ΑΑΔΕ - Η διαδικασία και τα μπόνους

«Λαβράκια» για λογαριασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βγάζει η εφαρμογή «appodixi» που έχουν εγκαταστήσει στα κινητά τους τηλέφωνα περισσότεροι από 250.000 πολίτες, μετά και την καθιέρωση μπόνους από 100 έως 3.000 ευρώ για όσους αποκαλύπτουν φοροδιαφυγή.

Από την έναρξη της εφαρμογής έχουν πραγματοποιηθεί 153.380 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 69.046 είναι επώνυμες και οι 84.334 είναι  ανώνυμες.

Στον αριθμό αυτό έρχονται να προστεθούν άλλες 5.559 περιπτώσεις καταγγελιών (922 επώνυμες και 4.637 ανώνυμες) που έχουν γίνει στην πλατφόρμα «Καταγγελίες Πολιτών», ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κοντά στις 159.000.

Η πλειονότητα των καταγγελιών αφορά μη έκδοση αποδείξεων, πλαστές αποδείξεις, διαφθορά και άλλες φορολογικές παραβάσεις, τις οποίες ελέγχει με τη σειρά της η ΑΑΔΕ μετά από αξιολόγηση του περιεχομένου και της σοβαρότητας των υποθέσεων.

Η διαδικασία 

Συγκεκριμένα οι καταγγελίες-πληροφορίες που υποβάλλονται στην πλατφόρμα διοχετεύονται συστημικά και αυτοματοποιημένα ανάλογα με το αντικείμενo και το περιεχόμενό τους, στις αρμόδιες δομές για περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή ελέγχου κατά περίπτωση.

Όσον αφορά στην «Appodixi», το μέτρο έχει διευκολύνει τις ελεγκτικές αρχές στον εντοπισμό δεκάδων περιπτώσεων έκδοσης εικονικών η μη έκδοσης αποδείξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω της εφαρμογής «Appodixi» εντοπίστηκαν περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες ανέγραφαν άλλο ποσό στην απόδειξη και άλλο ποσό στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.

Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή στο κινητό λειτουργεί ως εξής:

1. Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού, «σκανάρει» την κωδικό QR της απόδειξης. 

2. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

-Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

-Η  ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

-Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Τα μπόνους

Οι φορολογούμενοι που αποκαλύπτουν μέσω της εφαρμογής «Appodixi» «μαϊμού» αποδείξεις στα κινητά τηλέφωνα λαμβάνουν μπόνους από 100 έως 3.000 ευρώ ανάλογα με την έκταση της φοροδιαφυγής. Για να λάβουν, ωστόσο τα χρήματα, θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις:

  • Να κάνουν επώνυμα την καταγγελία
  • Μετά τον έλεγχο να επιβληθεί πρόστιμο στην επιχείρηση για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση της ταμειακής μηχανής.
  • Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, οι καταναλωτές μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή. Κατόπιν, τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου. Εφόσον προκύψει παράβαση τότε ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.

Σε αντίθεση με όσους αποκαλύπτουν πλαστές αποδείξεις μέσω της εφαρμογής Appodixi στα κινητά τηλέφωνα οι οποίοι θα λάβουν μπόνους από 100 έως 3.000 ευρώ ανάλογα με την έκταση της φοροδιαφυγής για τις καταγγελίες μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ, δεν προβλέπεται καμία χρηματική επιβράβευση Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ επί τάπητος έχει το τεθεί  θέμα της χρηματικής αμοιβής και σε όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς.

Όλες οι καταγγελίες και πληροφορίες που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας διοχετεύονται αυτόματα, ανάλογα με το αντικείμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όταν οι υποθέσεις αφορούν θέματα αρμοδιότητάς της. Με την εφαρμογή συστήματος ανάλυσης κινδύνου αξιολογείται η σοβαρότητα των καταγγελιών και οι υποθέσεις που συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτών.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, παρέχεται η δυνατότητα στον καταγγέλλοντα, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να παρέχει πληροφορίες, επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες:

  • Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας
  • Φορολογικές παραβάσεις
  • Τελωνειακές παραβάσεις

 

 

Διαβάστε επίσης

Επιστολική ψήφος: Τροπολογία-έκπληξη για τους απόδημους στις εθνικές εκλογές – Σήμερα οι τοποθετήσεις των αρχηγών στη Βουλή, η στάση της αντιπολίτευσης

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σήμερα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

Αχαΐα: Μπλόκο αγροτών σήμερα στο Αίγιο, ακολουθούν Ερύμανθος και Ωλενία

Επιμελητήριο Αχαΐας – Παρέμβαση Θεόδωρου Λουλούδη: «Δεν νοείται να μην έχουμε έγκυρη βάση δεδομένων…»

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ