Μπακογιάννης: «750 κάμερες στις γειτονιές της πόλης» – Δούκας: «Δεν είναι προτεραιότητά μου»

Ο κ. Μπακογιάννης υποστήριξε ότι «αποτελεί προτεραιότητα η τοποθέτηση 750 καμερών στις γειτονιές της πόλης», με τον κ. Δούκα να απαντά ότι «δεν είναι δική μου προτεραιότητα», σημειώνοντας πως «ο κόσμος ζητά παραπάνω αστυνόμευση στις γειτονιές της Αθήνας».

Μπακογιάννης: «750 κάμερες στις γειτονιές της πόλης» – Δούκας: «Δεν είναι προτεραιότητά μου»

Αρκετό ενδιαφέρον είχε το debate των δύο πολιτικών και υποψηφίων για την δημαρχία των Αθηνών, καθώς δεν έλειψε και η αντιπαράθεση μεταξύ τους, σχετικά το θέμα της τοποθέτησης καμερών στην πόλη.

Η πρώτη «σύγκρουση» στο εν εξελίξει ντιμπέιτ ανάμεσα στον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και τον υποψήφιο, Χάρη Δούκα, αφορούσε το ζήτημα της τοποθέτησης καμερών περιμετρικά της πρωτεύουσας, για την καταπολέμηση της παραβατικότητας και την ασφάλεια εν γένει.

Ο κ. Μπακογιάννης υποστήριξε ότι «αποτελεί προτεραιότητα η τοποθέτηση 750 καμερών στις γειτονιές της πόλης», με τον κ. Δούκα να απαντά ότι «δεν είναι δική μου προτεραιότητα», σημειώνοντας πως «ο κόσμος ζητά παραπάνω αστυνόμευση στις γειτονιές της Αθήνας».

«Η ασφάλεια είναι η βάση και οι κάμερες είναι ένα σημείο στο οποίο μπορεί να συμφωνήσουμε. Ναι στις κάμερες. Δεν μπορούμε να έχουμε αστυνομικούς σε κάθε γειτονιά, πόσο μάλλον που έχουμε κάμερες νέας γενιάς οι οποίες πιάνουν ακόμα και την ηχορύπανση», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, ερωτηθείς στο debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές, αναφορικά με τους δρόμους πέριξ της Ομόνοιας και την χρήση και εμπορία ναρκωτικών, την ασφάλεια στις γειτονιές, και το ενδεχόμενο χρήσης καμερών.

Συμπλήρωσε: «Ακόμα και το Βελιγράδι έχει τις κάμερες νέας γενιάς και χαίρομαι γιατί συμφωνήσαμε με τον υπουργό κ. Οικονόμου να τοποθετήσουμε κάμερες σε 750 σημεία της πόλης. Υπάρχει ένα αντικειμενικό ζήτημα ασφαλείας. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο: Προληπτική κοινοτική αστυνόμευση.

Δηλαδή τον αστυνομικό της γειτονιάς. Χρειάζεται επιπλέον δυνάμεις, σιγά-σιγά βλέπω τους τελευταίους μήνες κάτι γίνεται, όμως θέλουμε κι άλλο. Θέλει συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την ΕΛΑΣ, συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει από το 2019. Προχωρώντας σε μεγάλες αλλαγές λ.χ. στα Εξάρχεια. Η πρόληψη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Χρειάζεται φως. Αλλάζουμε λάμπες σε όλη την πόλη.

Θα πρέπει να συνεργαστούμε και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, για το θέμα των ναρκωτικών. Έχουμε και τον νέο μας ξενώνα. Κάντε έναν κόπο να κάνετε μία επίσκεψη, είναι κάτι το συγκλονιστικό. Έχουμε τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης, πρέπει όμως να το διακρίνουμε και να δούμε το θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Επιτέλους να συγχρονιστούμε».

«Για να κρατήσεις μία πλατεία να είναι ασφαλής θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι καθαρή δεύτερον να είναι φωτισμένη και τρίτον να έχει κόσμο (…) Οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Χάρης Δούκας, αναφορικά με το αν είναι αρκετός ο φωτισμός της Αθήνας προς επίλυση του ζητήματος της ασφάλειας, κι αν ο ίδιος είναι υπέρ της χρήσης καμερών.

Προσέθεσε σχετικά: «Σε πάρα πολλές πλατείες όπως στην Αμερικής και στην Αττική και στον Άγιο Παντελεήμονα, δεν συνέβαινε τίποτα από αυτά τα τρία. Ο φωτισμός είναι ζητούμενο και είδα ότι το 2023 ήταν διαθέσιμα 34 εκατομμύρια για φωτισμό και από αυτά αξιοποιήθηκαν μόλις τα 4 εκατομμύρια.

Θέλουμε πάρα πολλή δουλειά και υπάρχουν χρήματα τα οποία δεν απορροφούνται. Το πρόβλημα με την δημοτική αστυνομία είναι πρόβλημα της δημοτικής αρχής. Πριν λίγα χρόνια ήταν 1.000 δημοτικοί αστυνομικοί, τώρα είναι ελάχιστοι. Στην Κυψέλη -για παράδειγμα- είναι μόλις δύο στον άγιο Παύλο σε μια 24ωρη βάρδια. Είναι πολύ σημαντικό, η δημοτική αστυνομία πρέπει να ενισχυθεί».

Ακολούθως, σε παρέμβασή του ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε, σχετικά: «Η δημοτική αστυνομία δεν ασχολείται με την εγκληματικότητα. Δεν είμαστε Νέα Υόρκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεργάζεται. Θα συμφωνήσω ότι πρέπει να ενισχυθεί, ήταν 1.200 οι δημοτικοί αστυνομικοί.

Τώρα είναι λιγότεροι – από 400 έχουν αυξηθεί, έχουν και νέο εξοπλισμό. Το 2019 είχα δει περιπολικό της αστυνομίας που έμπαιναν οι άνθρωποι από το παράθυρο – τόσο “πίσω από τον ήλιο” ήμασταν. Τώρα ευτυχώς δεν είμαστε εκεί, αλλά προχωρούν οι νέες προσλήψεις – 180 με το υπουργείο Εσωτερικών. Να συμφωνήσουμε όμως μαζί να διεκδικήσουμε κι άλλες.

Δεν ξέρω από που προκύπτουν τα θέματα απορροφητικότητας για τον φωτισμό. Έχουν αλλάξει 22.000 με 23.000 και η εργολαβία συνεχίζεται. Και καλό είναι να είμαστε ξεκάθαροι για τις θέσεις μας: οι κάμερες είναι προτεραιότητα. Έχει αλλάξει η εποχή πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς μαζί της. Ρωτήστε τα παιδιά τους παππούδες τις γιαγιάδες στις παιδικές χαρές».

Ακολούθως, σε ανταπάντησή του ο κ. Δούκας υπογράμμισε, σχετικά: «Στις γειτονιές στις πλατείες στις παιδικές χαρές που μιλάω με τους ανθρώπους, έχουμε πια και μέσα για να μειώσουμε την μικροπαραβατικότητα και την μικροεγκληματικότητα. Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Αθήνα είναι ότι έχουν αυξηθεί πολύ και τα δύο γιατί δεν υπάρχει παρουσία – δεν τους βλέπουν και αυτό μας ζητούν.

Δεν είναι προτεραιότητά μου οι κάμερες γιατί σε μία παιδική χαρά το πρόβλημα δεν είναι η κάμερα αλλά να υπάρχει αστυνομικός. Σε κρίσιμες εισόδους και εξόδους της πόλης βεβαίως -που είναι πάρα πολύ δύσκολο- να το δούμε. Αλλά ότι θα επικρατήσει, ότι θα υπάρχουν να μας παρακολουθούν, αυτό δε νομίζω ότι είναι λύση για την ασφάλεια. Τα θέματα της ασφάλειας πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε συνεκτικά και με οργάνωση. Τι έγινε το περίφημο μνημόνιο ελληνικής αστυνομίας και δημοτικής αστυνομίας όπως είχατε προχωρήσει με τον κύριο Θεοδωρικάκο; Γιατί δεν προχώρησε;».

Ο κ. Μπακογιάννης απάντησε: «Το μνημόνιο που κάναμε με τον κύριο Χρυσοχοΐδη λειτουργεί. Ρωτήστε τον Σύλλογο κατοίκων Αγίου Παύλου. Ρωτήστε και θα σας πουν πως λειτουργεί θα σας πουν και την βήματα έχουν γίνει και τι βήματα έχουμε ακόμα να κάνουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα με ακούσετε να σας λέω να φέρουμε τις κάμερες για να υποκαταστήσουν τις αστυνομικούς.

Δίνουμε τη μάχη για την περισσότερη αστυνόμευση. Από την πρώτη μέρα έχουμε συγκρουστεί. Ο ρόλος του δημάρχου είναι να μεταφέρει και την κραυγή αγωνίας των αθηναίων. Έχουμε ένα δημόσιο βήμα γι’ αυτό και έχει σημασία να συμφωνήσουμε. Δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά ασφάλεια. Μία είναι. Να συμφωνήσουμε μαζί σε παραπάνω αστυνόμευση να διεκδικήσουμε κάμερες, το νέο θεσμικό πλαίσιο και για τα ναρκωτικά. Εγώ έχω πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, με το μοντέλο της Λισαβόνας. Να δούμε πως επιτέλους μπορούμε να μπούμε στον 21ο αιώνα. Μαζί».

Τι είπαν για την ανθεκτικότητα της Αθήνας ενόψει ακραίων καιρικών φαινόμενων

«Η προηγούμενη δημοτική αρχή για τα αντιπλημμυρικά έργα έχει αφήσει σε εκκρεμότητα μία μελέτης. Επιλέξαμε να μην προχωρήσουμε με αυτή, γιατί σήμερα θα μιλούσαμε μόνο για τα συμπεράσματα της μελέτης, αν και εφόσον είχε ολοκληρωθεί. Γειτονιά – γειτονιά χαρτογραφήσαμε 41 σημεία επικινδυνότητας σε όλη την πόλη – κάποια τα αντιμετωπίσαμε και λειτούργησαν πάρα πολύ καλά με την νεροποντή, για παράδειγμα στο Θησείο και τα Πετράλωνα, κάποια άλλα τα δρομολογήσαμε και (…) κάποια άλλα έχουν μείνει στο σχέδιό μας για την ερχόμενη πενταετία.

Δεν περιμένουμε κανέναν Daniel για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση», τόνισε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά, στο Debate της ΕΡΤ, αναφορικά με την θεματική ενότητα «Κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα» και ειδικότερα τις καταστροφές που άφησε πίσω του η κακοκαιρία Daniel αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής της στην περίπτωση που έπληττε την Αθήνα.

«Ένας κλαυσίγελος που έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες, πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος. Συμφωνούμε όλοι ότι όποιος κι αν είναι δήμαρχος, η ευθύνη της πόλης είναι του Δήμου Αθηναίων, συμφωνούμε ότι η ευθύνη είναι και κοινωνική και ηθική αλλά και αυτοδιοικητική» είπε στη συνέχεια ο κ. Μπακογιάννης ενώ πρόσθεσε:

«Όταν όλα τα φρεάτια δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων αλλά στέλνει συνεργείο στη Βασιλίσσης Σοφίας την ώρα της νεροποντής, καλά κάνει και το στέλνει αλλά να ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα το κάνει παράνομα. Θέλουμε εμείς αυτή την αρμοδιότητα».

«Είναι ντροπή να λέει ο κ. Μπακογιάννης ότι η Αθήνα δεν είναι Βόλος, να έρχεται πολύ κατεβασμένη η κακοκαιρία Daniel και μετά από δύο μέρες από την δήλωση αυτή, να κρατιούνται γυναίκες στη Βασιλίσσης Σοφίας έναν στυλό για να μην τους πάρει το ρέμα ή το ρεύμα αλλά και στο μετρό του Ευαγγελισμού», υπογράμμισε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας, απαντώντας στον κ. Μπακογιάννη, στο Debate της ΕΡΤ, σχετικά με την θεματική ενότητα «Κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα».

«Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη πόλη, γιατί δεν υπάρχει μελέτη. Τονίζω τα θέματα της ανθεκτικότητας είναι θέματα επιστημονικά που πρέπει να να τα αντιμετωπίσουμε και επιστημονικά» επισήμανε ο κ. Δούκας.

«Είμαστε μέσα στην κλιματική κρίση, τα πράγματα είναι πολύ σύνθετα, γι’ αυτό έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για το πώς η πόλη της Αθήνας θα γίνει περισσότερο ανθεκτική. (…) Συγκεκριμένα έργα υποδομής όπως είναι η συμπαγείς χώροι πράσινου. (…) Για εμάς η ανθεκτικότητα είναι απαραίτητη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, η Αθήνα θα έχει σοβαρά θέματα με τις κακοκαιρίες».

Στην ερώτηση του κ. Προβατά στο κ. Δούκα, «αν αναλάβετε όλες τις αρμοδιότητες στον επόμενο Daniel, δεν θα υπάρχουν καταστροφές, δεν θα δούμε αυτά τα φαινόμενα;», ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων είπε μεταξύ άλλων: «Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να προβλέψει τέτοια κακοκαιρία. Όμως, δεν θα πω ποτέ ότι το φαινόμενο αυτό θα συμβαίνει κάθε 400 χρόνια. (…) Ακόμα και σε μια απλή καταιγίδα χρειάζεσαι το απλό χώμα για να απορροφήσει το νερό».

Ο κ. Δούκας υπογράμμισε: «Πρέπει να φτιάξουμε μια συνολική μελέτη – σφουγγάρια για να απορροφούν το νερό της βροχής, να χρησιμοποιήσουμε σαν ασπίδες με δέντρα τους λόφους της Αθήνας, και τα πέντε βουνά της Αθήνας για να δημιουργήσουμε επιμέρους ασπίδες για τις μεγάλες νεροποντές και κάνουμε αντίστοιχες πράσινες διαδρομές που να οριοθετούν τα νερά εκεί που χρειάζεται», ενώ συμπλήρωσε ότι όλα αυτά είναι επίκαιρα γιατί υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. (…)

Προκύπτει ένα ερώτημα: Πόσα χρήματα από το Ταμείο αυτό έχει ζητήσει ο Δήμος αθηναίων ακριβώς για να αντιμετωπίσει την συνθετότητα της πόλης σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων;».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ