Δάσκαλε που ανατίναζες

Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

 

Ποιο ήταν το πείραμα που μας έκανε ο δάσκαλος στο δημοτικό και ακούστηκε ένα μπαμ μέσα από τον δοκιμαστικό σωλήνα; Λοιπόν ή ένωνε οξυγόνο με υδρογόνο για να φτιάξει νερό (άμα δεν θυμάστε καν αυτό τον χημικό τύπο, δεν είστε άξιος αναγνώστης μας) ή χώριζε το οξυγόνο από το υδρογόνο διασπώντας το νερό, και τότε ακούστηκε το μπαμ που λέγαμε, διότι έπρεπε πράγματι να ακουστεί, και όλα τα παιδιά χειροκροτήσαμε την επαφή με ένα φυσικό φαινόμενο, σαν να βλέπαμε μάγο να βγάζει κουνέλι από το καπέλο, αν και κανείς μέχρι σήμερα δεν βγάζει καπέλο από το κουνέλι, κάτι που είναι ασφαλώς πιο δύσκολο. Αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία επαφή μας με το υδρογόνο μέχρι σήμερα.

Έκτοτε, το υδρογόνο και εμείς, είμαστε δύο ξένοι, αντίθετα με το οξυγόνο, το οποίο υποτίθεται πως εισπνέεις σε μεγάλες ποσότητες, μια αυθυποβολή, εξαιτίας του γεγονότος ότι στο βουνό ο αέρας είναι πιο κρύος και αυτό σου δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι υποδέχεσαι το οξυγόνο κατ’ ευθείαν από το δέντρο, όπως το γάλα αμέσως μετά το άρμεγμα.

Αφού περάσαμε τα έδρανα των οικονομικών σχολών, ελέω κρίσης, και των ιατρικών, ελέω πανδημίας, ξαναπιάνουμε τώρα τη χημεία, με βαρύτατη καρδιά, φέροντας ακόμα το τραύμα της αδυναμίας μας να ξεχωρίζουμε τον ψευδάργυρο από τον ορείχαλκο (τον χαλκό του βουνού, δηλαδή), εξ αιτίας των δραματικών ανακατατάξεων στα ενεργειακά. Όπως ξέρετε (μακάρι) είμαστε σε μια μέγγενη: Η κατανάλωση των παραδοσιακών μορφών ενέργειας ανεβάζει θερμοκρασία στον πλανήτη, αλλά οι ανανεώσιμες πηγές δεν μπορούν σ’ αυτή τη φάση να παράγουν εναλλακτικές ποσότητες σε προσιτές τιμές και την αναγκαία επάρκεια.

Στο μεταξύ, μας την πέφτουν οι κερδοσκόποι των πετρελαίων και οι ουκρανοσκόποι των φυσικών αερίων και μας στριμώχνουν άγρια. Εμείς πορευόμαστε σε μια αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας, μέσω υδρογόνου (αν το συμφωνήσουμε) αλλά όπως και να έχει πρέπει να μειώσουμε και τους ρύπους και την κατανάλωση ενέργειας, που πάει να πει και λιγότερη ενέργεια και από καθαρότερες πηγές και με ανεπαίσθητο μετασχηματισμό. Βάζεις τα ζητούμενα στον υπολογιστή, και σου βάζει ταχύ πέρασμα στην πλήρη ηλεκτροκίνηση και απαγόρευση των καυστήρων, προοδευτικά. Με τι θα ζεσταίνεται ο ένοικος διαμερίσματος του 2030; Με φυσικό αέριο ή ρεύμα, με την ελπίδα να είναι φτηνό ή τρέχοντας μέσα στο διαμέρισμα, που είναι το φθηνότερο από όλα. Την ίδια στιγμή, ενώ το πετρέλαιο ήταν ασύμφορο, σκάμε και ξανασκάβουμε, και ενώ εγκαταλείπαμε τον λιγνίτη, δεν μας εγκαταλείπει εκείνος.

Αν θέλατε έναν επιστημονικό τίτλο για όλα αυτά, βγαλμένο μέσα από τη γνώση μας πάνω στη χημεία και τα οικονομικά, αυτή τη στιγμή δεν ξέρει κανείς πούθε πάνε τα τέσσερα σθένη του άνθρακα. Η ΕΕ βγάζει αποφάσεις και ρότες που δίνουν την εντύπωση μιας οργανωμένης μετάβασης, στην πραγματικότητα όμως είμαστε παγιδευμένοι σε αντιφατικές καταστάσεις, ρευστότητα και πίεση χρονική, οικονομική, γεωπολιτική και στρατιωτική.

Στο μεταξύ ο καιρός φτιάχνει αλλά το κλίμα χαλάει. Υπάρχουν λύσεις για όλα. Ανακοινώθηκε σχέδιο νόμου που αντιμετωπίζει την προοπτική των καταστροφών που θα φέρνουν η ξηρασία και η διάβρωση των ακτών, όπως και η τροπικοποίηση των κλιματικών συνθηκών. Φερ’ ειπείν, όποιος έχει σπίτι σε περιοχή επικίνδυνη για πλημμύρες ή σε δασική έκταση, θα υποχρεούται να το ασφαλίζει, ειδάλλως δεν θα παίρνει ρεύμα. Τέρμα οι πλημμυρόπληκτοι και πυρόπληκτοι που θα περιμένουν αποζημιώσεις από το κράτος. Εφεξής, θα σε καλύπτει η ασφαλιστική. Δεν ξέρουμε τι κάλυψη θα δίνει ούτε πόσα ασφάλιστρα θα ζητάει, αν μένεις, ας πούμε στην Πάρνηθα ή στο Ανω Καστρίτσι, προκειμένου να μην καεί κι εκείνη μαζί με σένα σε μια πυρκαγιά.

Ελπίζουμε μόνο αυτή η ρύθμιση να μη βάλει τίποτα ιδέες στους πολίτες, γιατί κάθε τριήμερο θα καίγεται κι από’ να δάσος, με το κλίμα να φταίει λιγότερο και με το στουπί περισσότερο. Οσο περισότερο οξυγόνο, τόσο τελειότερη η καύσις. Το έλεγε και ο δάσκαλος.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ