Δημήτρης Κυριακουλόπουλος: Από την Πάτρα …μεταξύ των επίλεκτων της Frontex

Πριν «σαλπάρει» για Βαρσοβία, o υποναύαρχος ε.α Δημήτρης Κυριακουλόπουλος που διάγει στην Πάτρα τις τελευταίες ημέρες της υπηρεσιακής του καριέρας στο Λιμενικό Σώμα, μίλησε στην «Π».

Δημήτρης Κυριακουλόπουλος: Από την Πάτρα ...μεταξύ των επίλεκτων της Frontex Ο Δημήτρης Κυριακουλόπουλος παραχώρησε τη τελευταία συνέντευξη στη Μαρία Παπαγιαννακοπούλου

Οταν ένα κύκλος κλείνει, τότε ένα άλλος ανοίγει λένε και αυτό ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του υποναύαρχου ε.α του Λιμενικού Σώματος Δημήτρη Κυριακουλόπουλου.

Η προ ημερών είδηση της αποστρατείας του Διοικητή της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος με έδρα την Πάτρα, στο πλαίσιο των τακτικών Κρίσεων του Σώματος, ξάφνιασε αρκετούς και όχι αδίκως, αφού πρόκειται για ένα από τα ικανότερα και έμπειρα στελέχη του ΛΣ-Ελληνικής Ακτοφυλακής και για όλους όσοι τον γνωρίζουν  ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη η πορεία του προς την κορυφή της ιεραρχίας.  Μάλιστα, ήταν δεδομένη η μετακίνηση του στην Αθήνα και η ανάληψη της θέσης του Κεντρικού Λιμενάρχη Πειραιά.  Ομως τόσο η ζωή, όσο και ο ίδιος είχαν άλλα σχέδια, μετά από 27 χρόνια υπηρεσίας.

Πάτρα: Αποστρατεύθηκε ο Δημήτρης Κυριακουλόπουλος

Οντας φύσει και θέσει ανήσυχο πνεύμα, αναζητώντας αλλά και προκαλώντας τις προκλήσεις ο κ. Κυριακουλόπουλος πλέον, συγκαταλέγεται  μεταξύ των επίλεκτων στελεχών της Frontex, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.  Αναδείχθηκε πρώτος μεταξύ των πρώτων  και στις 16 Απριλίου θα ταξιδέψει στην Βαρσοβία- στην έδρα της Frontex- και κατόπιν της προβλεπόμενης εκπαίδευσης αναλαμβάνει υπηρεσία για τα επόμενα 10 χρόνια.

Δημήτρης Κυριακουλόπουλος: Από την Πάτρα ...μεταξύ των επίλεκτων της Frontex

Ο Δ. Κυριακουλόπουλος στην έδρα της Frontex στη Βαρσοβία

Λίγο πριν αναχωρήσει από την «αγαπημένη του» όπως αποκαλεί την Πάτρα, όπου υπηρέτησε διαδοχικά 4 χρόνια αρχικά ως Κεντρικό Λιμενάρχης και μετέπειτα ως Περιφερειακός Διοικητής τον συνάντησα στο γραφείο του.  Πίσω από το χαμόγελο της επιτυχίας «κρυβόταν» το βλέμμα της μελαγχολίας, της «εγκατάλειψης» όπως είπε του τόπου που αγάπησε και αγαπά, αλλά και των ανθρώπων που συνεργάστηκε και συναναστράφηκε… Αποχωρεί από το Σώμα γεμάτος και σε μια αποστροφή του λόγου του δηλώνει «πλήρης ημερών».

-Ο κύκλος έκλεισε και την ίδια ώρα ξεπρόβαλλαν νέοι ορίζοντες, νέα καριέρα, σωστά; Ποια τα συναισθήματα;

«Ναι είναι μια νέα καριέρα, είναι μια εξέλιξη ολοκληρώνοντας ευδόκιμα την παρουσία μου στο Λιμενικό Σώμα, το οποίο αγαπώ και το ευγνωμονώ για ό,τι μου παρείχε όλα αυτά τα χρόνια. Το επόμενο σκαλοπάτι και δεδομένου πως ηλικιακά ακόμα είναι νωρίς να αποσυρθώ, ήταν να συνεχίσω το ίδιο σχεδόν έργο, αυτή τη φορά από έναν άλλον φορέα, από έναν ευρωπαϊκό φορέα… Ολα ξεκινούν από την αγάπη, για να πετύχεις οτιδήποτε στη ζωή θα πρέπει να το αγαπάς. Πραγματικά μέσα από κατακόκκινους ρυθμούς θα έλεγα, αρχίζω σιγά- σιγά και κατεβάζω λίγο παλμούς  και βλέπω πιο αισιόδοξα το μέλλον. Νιώθεις χαρά , γιατί σου ανοίγονται νέοι ορίζοντες και για εμένα προσωπικά αλλά και για την οικογένεια μου».

-Τι πιστεύεται πως ήταν αυτό που έκανε τη «διαφορά» στην περίπτωση σας, στο τελικό αποτέλεσμα σε σχέση με τους συνυποψήφιους σας απ’ όλη την Ευρώπη;

«Η διαδικασία διήρκησε περίπου 9 μήνες. Ηταν απαιτητική, εξαντλητική και πολύ πιεστική. Εγινε κάτω από μεγάλη πίεση γιατί εκτός από τις γραπτές εξετάσεις, υπήρχαν και οι προφορικές συνεντεύξεις, οι τελευταίοι δυο μήνες ήταν οι πιο εξαντλητικοί. Νομίζω το βιογραφικό μου έπαιξε σημαντικό ρόλο δεν ήταν μόνο, ότι το υπέβαλλες για να το δουν, αλλά έπρεπε να το υποστηρίξεις. Η εμπειρία ετών που αποκόμισα από το Λιμενικό εξαργυρώθηκε τώρα, γιατί αυτό ούτε «αγοράζεται» ούτε σπουδάζετε, δεν μπορεί κάποιος να αποκτήσει την εμπειρία μόνο, διαβάζοντας ή μελετώντας συγγράμματα».

-Συνηθίζετε να αποκαλείτε «αγαπημένη» την Πάτρα, τώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον «αποχωρισμό», πως νιώθετε, τι κρατάτε;

«Η Frontex, είναι μια πρόκληση, είναι ένα επίτευγμα που δεν είναι εύκολο να το πετύχεις κάποιος καθώς πρόκειται για δύσκολη διαδικασία. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα για την «αποχώρηση» μου, αν και ομολογώ πως περισσότερο νιώθω στεναχώρια, γιατί η Πάτρα είναι μια πόλη που αγαπάς, την ερωτεύσαι και μαζί με αυτήν και τους ανθρώπους της… Δημιουργείται μια σχέση αλληλεπίδρασης, αναπτύσσονται ανθρώπινες σχέσεις που σε «τραβάνε» στον τόπο. Εχουν σφυρηλατηθεί σχέσεις κατά την παραμονή μου εδώ. Ναι, υπάρχει η πίκρα, η στεναχώρια της «εγκατάλειψης».

Δημήτρης Κυριακουλόπουλος: Από την Πάτρα ...μεταξύ των επίλεκτων της Frontex

Κατά την επίσκεψη του ιστιοφόρου «Κρουζενστέρν» του ρωσικού ναυτικού στην Πάτρα

-Υπηρετήσατε αρχικά ως Κεντρικός Λιμενάρχης και επιστρέψατε ως Διοικητής της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος

«Οι απαιτήσεις εδώ ήταν πάρα πολλές η 5η Περιφερειακή Διοίκηση έχει υπό την εποπτεία της 10 Λιμενικές αρχές, οπότε αντιλαμβάνεται κάποιος, ότι 10 Λιμεναρχεία από ένα πρόβλημα, είναι 10 προβλήματα. Και εδώ η περιοχή μας είχε να διαχειριστεί πάντα σοβαρά θέματα με την Πάτρα μέχρι και πρότινος να αντιμετωπίζει έντονα το μεταναστευτικό πρόβλημα. Το καλοκαίρι είχαμε την μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού δια θαλάσσης κατοίκων, τουριστών  και λουόμενων κατά τη διάρκεια της μεγάλης φωτιάς στη Ζήρια Αιγιαλείας. Στη Νεάπολη φέτος είχαμε από τα πιο σοβαρά ναυτικά ατυχήματα, φωτιά σε φορτηγό πλοίο αλλά και τη σύγκρουση δυο φορτηγών πλοίων, τη βύθιση καραβιού στη Μονεμβασιά, προσαράξεις πλοίων σε Πάτρα, Κατάκολο και Γύθειο. Γενικά ήταν έντονη η παρουσία μας και η επιχειρησιακή μας επέμβαση και το κυριότερο σε όλα τα περιστατικά δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες που είναι και το  τελικό ζητούμενο».

Το ναυάγιο «Σάμινα» και η «Αραβική Ανοιξη»

Ο Δημήτρης Κυριακουλόπουλος έχει έρθει αντιμέτωπος με δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις κατά την πολυετή θητεία του. Ως ναυτιλιακός ακόλουθος στο Πορντ Σαΐντ της Αιγύπτου βίωσε από κοντά τα γεγονότα της «Αραβικής Ανοιξης», τον Δεκέμβριο του 2010.

Οπως μας είχε αποκαλύψει σε παλαιότερη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», χρειάστηκε να φυγαδευθεί από μια εμπόλεμη ζώνη, για να επιβιβαστεί σε ελληνικό πλοίο και να επιστρέψει στην Ελλάδα, ενώ στην αρχή της καριέρας του στην πρώτη μετάθεση του στο Λιμεναρχείου της Πάρου, έγινε μάρτυρας του πολύνεκρου ναυαγίου του πλοίου «Εξπρές Σάμινα», στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000. Αν και εκτός υπηρεσίας ήταν ο πρώτος που έσπευσε στο σημείο για παροχή βοήθειας στους ναυαγούς και τον συντονισμό της διάσωσης των επιβατών.

 

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ