ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και «Μηχανή Τέχνης» μας φέρνουν την «Σφαγή των Παρισίων» σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου

Πρόκειται για την παράσταση που επιδοτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού με 20.000 ευρώ και σύντομα θα την δούμε και επί σκηνής.

ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και «Μηχανή Τέχνης» μας φέρνουν την «Σφαγή των Παρισίων» σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου

«Η Σφαγή των Παρισίων» είναι ο τίτλος της παράστασης που θα ανέβει σε συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με την «Μηχανή Τέχνης» σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου.

Πρόκειται για την παράσταση που επιδοτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού με 20.000 ευρώ και σύντομα θα την δούμε και επί σκηνής.

Στο έργο «Η Σφαγή των Παρισιών» του Κρίστοφερ Μάρλοου, η πλοκή ξετυλίγεται κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Ανατροπής του 16ου αιώνα. Η ιστορία ξεκινά με τον γάμο του Ουγενότου Ερρίκου της Ναβάρρας με τη Μαργαρίτα της Βαλουά, αδελφή του βασιλιά Καρόλου Ι’ της Γαλλίας.

Αμέσως μετά γίνεται φανερό ότι η βασιλομήτωρ Αικατερίνη των Μεδίκων έχει εχθρικές προθέσεις απέναντι στους Ουγενότους, ενώ ο Δούκας Γκιζ, ηγέτης των Καθολικών σχεδιάζει τον θάνατο της βασίλισσας της Ναβάρρας και του Ουγενότου Ναυάρχου.

Το σχέδιο εκτελείται με τη βασίλισσα να πεθαίνει από δηλητηριασμένα γάντια και τον Ναύαρχο Κολινί να τραυματίζεται σοβαρά. Στη συνέχεια, ο Γκιζ και οι Καθολικοί σχεδιάζουν τη σφαγή των Ουγενότων, ενώ ο βασιλιάς Κάρολος Ι’ είναι αντιμέτωπος με την εξέγερση.

Η σφαγή εξαπλώνεται σε όλο το Παρίσι και ο Ερρίκος της Ναβάρρας δραπετεύει για να προστατευθεί. Η βία κυριαρχεί και η Αικατερίνη των Μεδίκων διατηρεί τον έλεγχο. Όμως, η σφαγή και οι αντιφάσεις της πολιτικής οδηγούν σε περαιτέρω αναταραχή, καθώς οι ισχυροί της εποχής αναζητούν την εξουσία.

Στο τέλος, ο Ερρίκος της Ναβάρρας επιστρέφει και ανακηρύσσεται ως Ερρίκος Δ’, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά του για εκδίκηση. Η πλοκή επικεντρώνεται σε εξουσία, συνομωσίες και βία, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη φύση και την αναζήτηση της εξουσίας σε μια πολύ αναταραγμένη εποχή.

Όπως σημειώνει ο Χρήστος Στρέπκος στο σκηνοθετικό του σημείωμα: «Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ειρήνη στην Ευρώπη, μια παγκόσμια κατάκτηση πολλών δεκαετιών απειλείται. Το «Μακελειό στο Παρίσι» του Μάρλοου, καταγράφει ένα παρόμοιο «εμφύλιο» ευρωπαϊκό πόλεμο: τα γεγονότα από την Νύχτα του Βαρθολομαίου μέχρι την πολιορκία του Παρισιού από τον Ερρίκο Γ’. Την περίοδο δηλαδή που Καθολικοί και Γάλλοι προτεστάντες επιδίδονται σε πράξεις καταστροφής. Όπως στο έργο του Μάρλοου, έτσι και στις μέρες μας η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει ως αποτέλεσμα την ακραία βία και την απώλεια αθώων ζωών.

Ισχυροί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες αδιαφορούν για το ανθρώπινο κόστος με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό αθώων πολιτών και την καταστροφή κατοικιών, επιχειρήσεων και υποδομών. Στο « Μακελειό στο Παρίσι» αθώοι πολίτες παγιδευμένοι σε διασταυρούμενα πυρά γίνονται αβοήθητα θύματα της βίας. Είναι ένα έργο που μας υπενθυμίζει πόσα εμπόδια και θυσίες χρειάστηκαν για να τεθούν οι βάσεις της συνύπαρξης των διαφορετικών λαών της Ευρώπης. Η παράσταση έχει ως σκοπό να υπενθυμίσει πως οι λαοί της Ευρώπης έχουν μνήμη μετά από δυο παγκόσμιους πολέμους της δυστροπίας του πολέμου και της πολιτικής του αναθεωρητισμού και πως ο μοναδικός δρόμος επίλυσης των διαφορών τους είναι ο διάλογος και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η παράσταση θα φωτίσει τα πρόσωπα του έργου, όπως πρωτοποριακά για την εποχή του παρουσιάζει ο συγγραφέας, ως αδρά ανθρώπινα σχήματα, προσεγμένες ανθρώπινες πινελιές και θα επικεντρωθεί πιο πολύ στην δράση που προκαλεί η διαφορετική ιδεολογία των πρωταγωνιστών, που λαχταρούν την εξουσία και τον πλούτο με ανένδοτο τρόπο χωρίς να υπολογίζουν τα αθώα θύματα και την ανθρώπινη και οικονομική καταστροφή που προκαλούν στους λαούς τους. Μια παράσταση που δεν ευτελίζει ή εκμεταλλεύεται γεγονότα του πραγματικού κόσμου αλλά μέσα από το έργο του Marlowe θα προσπαθήσει να φωτίσει τόσο τις αίτιες όσο και την « θεραπεία» της ακραίας βίας του πολέμου».

Σημειώνεται πως το συνολικό κόστος της παράστασης αναμένεται να φτάσει τις 34.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της επιχορήγησης των 20.000 ευρώ από το ΥΠΠΟΑ) .

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ