Εκδήλωση ΙΝΑΔΕ: Ποια η πορεία της Ευρώπης και ποια η ευθύνη μας στα πρόσωπα που στέλνουμε στην Ευρωβουλή

Την πορεία της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης στο πλαίσιο των διεθνών αλλαγών ανέλυσαν διακεκριμένοι ομιλητές με πολυετή εμπειρία, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας (ΙΝΑΔΕ) στην Πάτρα.

 

ΙΝΑΔΕ

Οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις οδηγούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώπιων σημαντικών επιλογών και αποφάσεων, οι οποίες θα καθορίσουν την πορεία της ίδιας ως Ένωση, αλλά και το μέλλον των χωρών της. Την πορεία της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης στο πλαίσιο των διεθνών αλλαγών ανέλυσαν διακεκριμένοι ομιλητές με πολυετή εμπειρία, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας (ΙΝΑΔΕ) στην Πάτρα.

«Έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, σε υψηλό επίπεδο, για την Ευρώπη που θέλουμε και την ευθύνη της επιλογής των προσώπων που στέλνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα το αν η Ε.Ε. θα παραμείνει μια απλή οικονομική ένωση, όπου μάλιστα μεταξύ ίσων υπάρχουν κάποιοι πιο ίσοι, ή εάν θα μετεξελιχθεί σε μια ομοσπονδιακή ένωση.

Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το σημαντικό ρόλο που παίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, περιφέρειες και δήμοι, στη χάραξη των πολιτικών. Ειδικότερα, θα πρέπει να ενισχύουμε πρωτοβουλίες όπως η Μακροπεριφέρεια Μεσογείου», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΙΝΑΔΕ και Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης.

ΙΝΑΔΕ
Στην ανάγκη η Ευρώπη να θωρακιστεί ούτως ώστε να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες απειλές και τη σημασία να αλλάξει ενεργειακές προτεραιότητες έδωσε έμφαση ο Στρατιωτικός Αναλυτής & Συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης προσθέτοντας ότι η έννοια του κράτους στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, που είναι η επικράτεια, ο στρατός, το νόμισμα και η σημαία. Μάλιστα, ο κ. Καλεντερίδης ανέφερε, χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχεις ως έθνος, έαν δεν έχεις στρατό ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι σκληρή για να έχει ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο.
Στη συνέχεια, ο Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μελέτης Μελετόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους το ερώτημα «τι Ευρώπη θέλουμε» τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχε παταγωδώς. Ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός τελειώνει και αντικαθίσταται από κάτι διαφορετικό. Αναφορικά με την Ελλάδα, η χώρα μας δεν θα πρέπει να είναι απλώς παθητικός παρατηρητής αλλά παρών στα διεθνή θέματα με μια ισχυρή ευρωομάδα. Γι’ αυτό το σκοπό χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική με κοινωνική στήριξη».

ΙΝΑΔΕ
Ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ , νομικός, πρώην Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πρώην Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, έχοντας ζήσει το μεταναστευτικό έντονα έθεσε υψηλά το θέμα της ασφάλειας ενώ είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να συμμετέχει ενεργά η τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη αυτή την προσπάθεια. «Η Ευρώπη σήμερα είναι ανάπηρη, είναι ανίκανη να λάβει αποφάσεις και να προχωρήσει σε καινοτόμες πρωτοβουλίες καθώς άγεται από στενά οικονομικά συμφέροντα. Αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφος, Ευάγγελος Αντώναρος.

Τέλος, η Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, διδάσκουσα στο Τμήμα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής Μαριζέτα Αντωνοπούλου είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βάλλει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και να ασχοληθεί έντονα με τα κοινωνικά ζητήματα.

ΙΝΑΔΕ

Διαβάστε επίσης:

 

Σύγχυση στην εστίαση για τα τέλη στις παραλίες – Στον αέρα η πλατφόρμα MyCoast

Ηράκλειο: Οι δράστες ήθελαν νεκρό τον 23χρονο, τι εξετάζουν οι Αρχές

Μητσοτάκης για Μάτι: «Οι εθνικές τραγωδίες να μην εργαλειοποιούνται»

Πάτρα: Προφυλακίστηκαν τρεις από τους συλληφθέντες για τη διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο