Δυτική Αχαΐα: Τι θα μπορούσε να γίνει άμεσα σε επίπεδο πρόληψης και τι μακροπρόθεσμα σε επίπεδο θωράκισης;

Ο Θανάσης Πετρόπουλος και ο Ανδρέας Μαγκλάρας καταθέτουν τα φώτα τους για την «πληγή» της Δυτ. Αχαΐας και απαντούν στο τι θα μπορούσε να γίνει άμεσα σε επίπεδο πρόληψης αλλά και τι μακροπρόθεσμα σε επίπεδο θωράκισης.

 

Δυτική Αχαΐα: Τι θα μπορούσε να γίνει άμεσα σε επίπεδο πρόληψης και τι μακροπρόθεσμα σε επίπεδο θωράκισης;

Οι αγρότες είδαν τις καλλιέργειές τους να πνίγονται μέσα σε λίγες ώρες…

Το Κράτος ξεσκονίζει τα ταμεία του για να δει πόσα, σε ποιους και πότε θ’ αρχίζει να μοιράζει αποζημιώσεις.
Δε γίνεται, άραγε, να τα προλαβαίνουμε ολ’ αυτά και να μην τρέχουμε κατόπιν εορτής;

Αυτό ρωτήσαμε δύο ειδικούς, καθένας στο κομμάτι του.  Τι θα μπορούσε να γίνει άμεσα σε επίπεδο πρόληψης; Και τι θα μπορούσε να γίνει μακροπρόθεσμα σε επίπεδο θωράκισης;

 

Δυτική Αχαΐα: Τι θα μπορούσε να γίνει άμεσα σε επίπεδο πρόληψης και τι μακροπρόθεσμα σε επίπεδο θωράκισης;Θανάσης Πετρόπουλος: «Η περιοχή της Δυτικής Αχαΐας και της Βόρειας Ηλείας έχουν δυστυχώς παράδοση να πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό οφείλεται στη γεωμορφολογία του εδάφους.
Κατά τη γνώμη μου, οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι δύο ειδών.
Πρώτον: Να φτιαχτούν, το συντομότερο, όσο το δυνατόν πιο πολλοί στραγγιστικοί τάφροι για να μαζεύουν τα όμβρυα νερά. Όταν, δηλαδή, μαζεύεται μεγάλο υδάτινο φορτίο, να μπορεί να εκτονώνεται και να μην δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα.
Και τακτικοί, σχεδόν καθημερινοί, καθαρισμοί των χειμάρρων, τάφρων και των παραποτάμιων πηγών.
Επίσης, εκβάθυνση των ήδη υπαρχόντων τάφρων, ώστε να μπορούν να δέχονται μεγαλύτερες ποσότητες νερού.
-Και δεύτερον: Αν θέλουμε να είμαστε οργανωμένο και σοβαρό κράτος, χρειάζεται άμεσα μια υδραυλική-υδάτινη μελέτη της περιοχής για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα.
Λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυτά τα φαινόμενα θα γίνονται πιο συχνά και θα είναι πιο έντονα. Πρέπει λοιπόν, η Πολιτεία, με τους τοπικούς φορείς της, να δράσει άμεσα.
Η αναγκαιότητας σύνταξης μελέτης για την περιοχή επείγει. Η περιοχή αυτή έχει μια μεγάλη ιδιαιτερότητα στη γεωμορφολογία της: υπάρχουν τα δύο νησιά, η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά. Και υπάρχει και πίσω το όρος Μόβρης. Εκεί δημιουργείται κάτι σαν μια φυσούνα, φανταστείτε. Όταν λοιπόν, μπει μέσα χαμηλό βαρομετρικό, δημιουργούνται έντονες βροχοπτώσεις, ανεμοστρόβιλοι και κατ’ επέκταση πλημμύρες. Η μελέτη θα μας υποδείξει ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε».

Δυτική Αχαΐα: Τι θα μπορούσε να γίνει άμεσα σε επίπεδο πρόληψης και τι μακροπρόθεσμα σε επίπεδο θωράκισης;Ανδρέας Μαγκλάρας: «Η κλιματική αλλαγή δύναται να αυξήσει ακόμα πιο πολύ τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η ανθρώπινη παρέμβαση αποτελεί μία ακόμη σημαντική αιτία. Ο άνθρωπος έχει μετατρέψει τον περιβάλλοντα χώρο γύρω από τις κοίτες των ποταμών και των ρεμάτων από φυσικό σε αστικό, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και αποφυγής πλημμυρικών ζημιών. Οι πυρκαγιές διαδραματίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο όσον αφορά τις καταστροφές από τις πλημμύρες. Ο κύριος όγκος νερού δεν απορροφάται από το έδαφος αλλά παρασύροντας μεγάλες ποσότητες διαβρωμένων υλών, ρέει επιφανειακά δημιουργώντας μεγάλες ζημιές.
Στα πλημμυρικά φαινόμενα, οι ζημιές για τις ευαίσθητες καλλιέργειες όπως είναι το αβοκάντο, το αμπέλι, η ελιά κ.α. είναι πιο έντονες σε αντίθεση με τα εσπεριδοειδή, τα οποία μπορούν να επιβιώσουν για αρκετές ημέρες σε συνθήκες πλήρους κάλυψης από το νερό.
Σημαντικό ρόλο για την μείωση του φαινομένου, είναι η δημιουργία τεχνητών μέτρων προστασίας από την αποψίλωση και τις πυρκαγιές στις ορεινές περιοχές. Επιπλέον, στις περιοχές αυτές μπορούν να κατασκευαστούν ταμιευτήρες υδάτων και φράγματα για την συγκέντρωση των υδάτων. Στις ημιορεινές περιοχές, μπορεί να γίνει εισαγωγή φυσικών ή τεχνητών αναβαθμίδων με στόχο την συγκράτηση του νερού και την μείωση της εδαφικής διάβρωσης. Στις πεδινές περιοχές, η πιο αποτελεσματική λύση είναι η προστασία των οχθών από την διάβρωση και ο καθαρισμός τους από φερτά υλικά και σκουπίδια. Πρέπει να υπάρξει θεσμική προστασία των ευαίσθητων περιοχών από ανθρώπινες δραστηριότητες, π.χ. οικοδομικές εργασίες, αγροτικές δραστηριότητες κ.τ.λ.
».

 

 

 

 

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ