Δυτική Ελλάδα: Σε κίνδυνο φτώχειας το 28,5% – Σχολιάζουν στην «Π» Παππάς – Νικολούτσος – Τσιχριτζής

Κολλημένη στις φτωχότερες περιοχές η Δυτική Ελλάδα που εμφανίζεται ευάλωτη στις διάφορες οικονομικές κρίσεις και ανίσχυρη να παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης.

Δυτική Ελλάδα: Σε κίνδυνο φτώχειας το 28,5% - Σχολιάζουν στην «Π» Παππάς - Νικολούτσος - Τσιχριτζής

Δεύτερη περιφέρεια της χώρας είναι η Δυτική Ελλάδα, με μεγάλο ποσοστό πολιτών της να δηλώνει πως βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, όπως προκύπτει η Ερευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2021 που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Των Σωτήρη Παπανδρέου, Πέτρου Γκίστη, Χρήστου Θεοδωρόπουλου

Σύμφωνα με στοιχεία, το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας στην Δυτική Ελλάδα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην χώρα με 28,5%, λίγο πίσω από την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη που ανέρχεται σε 29%.
Το 66,7% των νοικοκυριών δήλωσε ότι το εισόδημά του παρέμεινε το ίδιο, το 26,3% των νοικοκυριών ότι μειώθηκε και μόλις το 6,9% των νοικοκυριών δήλωσε ότι το εισόδημα του αυξήθηκε κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, η αύξηση του ποσοστού του κινδύνου φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό οφείλεται στην αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού σε χαμηλή ένταση εργασίας (από 11,8% το 2020 σε 13,6% το 2021) και του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας από 17,7% το έτος 2020 σε 19,6% το έτος 2021.
Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των παιδιών ηλικίας 17 ετών και κάτω (32,0%).

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

Δυτική Ελλάδα: Σε κίνδυνο φτώχειας το 28,5% - Σχολιάζουν στην «Π» Παππάς - Νικολούτσος - Τσιχριτζής

Μια εξήγηση για την παραπάνω δυσμενή εικόνα δίνει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Παππάς, σύμφωνα με τον οποίο, σε μακροοικονομικό επίπεδο, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ισχυρό κοινωνικό-οικονομικό πυλώνα για την ΠΔΕ, συνεισφέροντας κατά τρόπο σημαντικό στο ακαθάριστο προϊόν της, σε ποσοστό μεγαλύτερο από άλλες ελληνικές Περιφέρειες, καθώς απασχολεί 10% περίπου της περιφερειακής οικονομίας.

Παρόλα αυτά, η ανεπάρκεια των τεχνολογικών υποδομών και οι μικρές μη-διασυνδεμένες εκμεταλλεύσεις αποτελούν εμπόδιο στην τυποποίηση και τη δημιουργία αλυσίδων προστιθέμενης αξίας.

Ο δευτερογενής τομέας που αποτελεί περίπου το 20% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας στην ΠΔΕ, βασίζεται στον κατασκευαστικό κλάδο και σε βιομηχανίες έντασης εργασίας (όπως η ξυλεία) με ικανοποιητικά επίπεδα σχετικής παραγωγικότητας.

Ομως απουσιάζουν οι μεγάλες επενδύσεις οι οποίες θα εκτοξεύσουν την περιοχή. Οι αιτίες πολλές και μακροχρόνιες, με βασικότερη όλων την έλλειψη έργων υποδομής.

Ο τριτογενής τομέας είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο διαδεδομένος στην ΠΔΕ καθώς το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες με ποσοστό συμμετοχής περίπου 70%, αλλά φαίνεται να υποαποδίδει σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ
Η έλλειψη επενδύσεων σε βιομηχανικούς κλάδους που θα δώσουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας (συμβάλλοντας στην αποκέντρωση πχ της Αττικής ή στην επιστροφή νέων από το εξωτερικό), ο χαμηλός βαθμός επέκτασης και εξωστρέφειας της αγροτικής παραγωγής και το χαμηλό επίπεδο τουριστικής δραστηριότητας σε αντιδιαστολή με το πολύ μεγάλο ποσοστό της συμμετοχής του τριτογενή τομέα (παροχής υπηρεσιών) στο περιφερειακό ΑΕΠ (με πιθανόν όχι τόσο καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε σχέση με άλλες περιφέρειες), καθιστούν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ευάλωτη στις διάφορες οικονομικές κρίσεις και ανίσχυρη να παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης των μεγεθών της.

Επιπρόσθετα, η διατήρηση των ποσοστών ανεργίας σε υψηλά επίπεδα στην ΠΔΕ, η γήρανση του πληθυσμού και η μείωση του πληθυσμού (κατά 36.447 κατοίκους ή 5,4% – απογραφή 2021), αποτελούν δομικούς παράγοντες διατήρησης της φτώχειας.

AIΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ 

Σε μία από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας κατέτασσε η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ τη Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ερευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2021 που ανακοινώθηκαν. Τα στοιχεία αυτά σχολίασε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο οποίος δεν συμφωνεί με τα στοιχεία.

Δυτική Ελλάδα: Σε κίνδυνο φτώχειας το 28,5% - Σχολιάζουν στην «Π» Παππάς - Νικολούτσος - Τσιχριτζής

«Αυτό που έχω να πω είναι το θεωρώ συγκυριακό λόγω και της πανδημίας», δήλωσε αρχικά στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανία. Και συνέχισε λέγοντας πως: «Δε νομίζω ότι στη Δυτική Ελλάδα υπάρχουν αυτά τα όρια φτώχιας τα οποία αναφέρονται στην έρευνα – γκάλοπ της ΕΛΣΤΑΤ» και τα χαρακτήρισε «υπερβολικά».

«Βεβαίως έχουν επηρεαστεί τα εισοδήματα λόγω κορωνοϊού, λόγω μέτρων που υπήρχαν, δημιουργούνται προβλήματα. Δεν θεωρώ όμως ότι είναι τα σωστά στοιχεία» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας

Στάθηκε ακόμη σε δύο αστικά κέντρα. Οπως είπε «στην Πάτρα, όχι στην Αχαΐα, ίσως υπάρχει ένα πρόβλημα, λόγω του μεγέθους της πόλης, λόγω του ότι έχει γίνει από το παρελθόν η αποβιομηχάνιση ή και στο Αγρίνιο κάτι παρόμοιο». «Δεν θεωρώ ότι στην ύπαιθρο, στην περιφέρεια γενικότερα υπάρχει αυτό το πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Τσιχριτζής.

ΗΛΕΙΑ

Δυτική Ελλάδα: Σε κίνδυνο φτώχειας το 28,5% - Σχολιάζουν στην «Π» Παππάς - Νικολούτσος - Τσιχριτζής

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ στην «Π», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος είπε τα εξής:
«Η Περιφέρεια μια ακόμα χρονιά συγκαταλέγεται στις φτωχότερες της χώρας με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Το τραγικό της παραπάνω στατιστικής απεικόνισης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δεν είναι μόνο η διαπίστωση του προβλήματος της φτώχειας και της αντίστοιχης θέσης που έχουν οι πολίτες της Ηλείας με βάση τους δείκτες ευημερίας, αλλά η αυταπόδεικτη, πλέον, παραδοχή, πως παρά το γεγονός ότι η Ηλεία διαθέτει ισχυρό πολιτιστικό, τουριστικό και αγροδιατροφικό απόθεμα, δεν βλέπουμε αυτά τα αναντίρρητα και εξόχως μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα να μεταφράζονται σε μεταφορά πόρων στην τοπική κοινωνία, γεγονός που προκαλεί ίσως και τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Η αναντιστοιχία αυτή αποτελεί θλιβερό απότοκο των επιζήμιων πολιτικών που εφαρμόστηκαν για δεκαετίες στον τόπο, οι οποίες έχουν παγιώσει μια κατάσταση που για πολλούς συμπολίτες μας  φαντάζει μη αναστρέψιμη.

Είναι, το δίχως άλλο, ένα πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα το Επιμελητήριο Ηλείας, οι ρίζες του οποίου ανιχνεύονται, συμπερασματικά, στη μακροχρόνια έλλειψη οδικών, σιδηροδρομικών κι αεροπορικών υποδομών, σε συνδυασμό με την απουσία σοβαρής χωροταξικής οργάνωσης, καθώς και την ανυπαρξία υποδοχέων επιχειρηματικότητας – επιχειρηματικά πάρκα. Οι παραπάνω παραδοχές φιλοδοξούμε ότι θα ενσωματωθούν στην συντασσόμενη μελέτη της “διαΝΕΟσις”  για όλη την Ηλεία.

Αποτελεί πάγια πεποίθηση του φορέα μας, ότι ο οικονομικός και κοινωνικός χώρος της Ηλείας είναι ενιαίος και για το λόγο αυτό στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την προσπάθεια για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του Ηλειακού χώρου, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν».

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ