Ειδικοί συμβουλεύουν: Τί να προσέχουμε στις διακοπές;

Στα εξωτερικά ιατρεία των παιδιατρικών κλινικών φτάνουν καθημερινά δεκάδες παιδιά με τραύματα από ατυχήματα ή παρ’ ολίγον πνιγμό. Ποια η εικόνα στο Καραμανδάνειο Παιδιατρικό Νοσοκομείο.

Ειδικοί συμβουλεύουν: Τί να προσέχουμε στις διακοπές; Δεκάδες παιδιά με τραυματισμούς στο ανέμελο καλοκαιρινό παιχνίδι

Οι διακοπές για να ολοκληρωθούν χωρίς προβλήματα και δυσάρεστα γεγονότα, απαιτούν πρόληψη. Κυρίως αυτό εστιάζεται στα παιδιά με δεδομένο ότι στα εξωτερικά ιατρεία των παιδιατρικών κλινικών φτάνουν καθημερινά δεκάδες παιδιά με τραύματα από ατυχήματα ή παρ΄ολίγον πνιγμό. Η δεύτερη σύσταση αφορά τους νέους και τους ενήλικες μετά την έξαρση που καταγράφεται στον κορονοϊό.

Η εικόνα που καταγράψαμε χθες, στο Παιδιατρικό νοσοκομείο της πόλης «Καραμανδάνειο», επιβαβιώνει πλήρως τις επισημάνσεις των γιατρών για ιδιαίτερη προσοχή των παιδιών.

Παιδάκια με σπασμένα χέρια και πόδια, με χτυπήματα στην περιοχή του κεφαλιού που χρειάστηκαν μικροεπεμβάσεις και ράμματα. Παιδιά με αναπνευστικές επιπλοκές συνέπεια παρ’ ολίγον πνιγμού στη θάλασσα και σε πισίνες.

«Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Δεν έχουμε περιστατικά ιώσεων αλλά έχουμε πάρα πολλά περιστατικά με τραυματισμούς, σοβαρά χτυπήματα και παρ’ ολίγον πνιγμούς. Αυτό λέμε στους γονείς και σε κάθε ενήλικα που έχει υπό την προστασία του κάποιο παιδί. Είναι πάρα πολύ εύκολο να συμβεί το ατύχημα στα παιδιά», μας είπε η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου Μαρία Ηλιοπούλου.

Η ίδια σημειώνει ότι οι γονείς πρέπει να έχουν εστιασμένη αποκλειστικά την προσοχή τους στο παιδί όταν αυτό είναι στη θάλασσα ή στην πισίνα. «Ο πνιγμός είναι σιωπηρός και τα μικρά παιδιά μπορούν να πνιγούν σε λίγα μόνο εκατοστά νερού και σε ελάχιστο χρόνο. Εχουμε πολλά περιστατικά παιδιών, που ενώ φορούν το σωσίβιο τους σκύβουν για να πιάσουν πέτρες μέσα στη θάλασσα το σωσίβιο αναποδογυρίζει και αυτά βυθίζονται με το κεφάλι. Αλλα υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους βυθίζονται και κρατάνε την αναπνοή τους για παιχνίδι. Δεν είναι απλό πράγμα το νερό και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή».

Σε ό,τι αφορά τις εποχικές ιώσεις που είναι κυρίως οι γαστρεντερίτιδες, η κ. Ηλιοπούλου αναφέρει ότι τα περιστατικά είναι ελάχιστα. «Γενικά έχει αλλάξει ο χάρτης των ιώσεων. Για παράδειγμα αυτή την εποχή είδαμε και περιστατικά με βρογχιολίτιδες που δεν τα περιμέναμε. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται προσοχή, διότι έχουμε και τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού που απαιτούν προσοχή για όλους».

Η τελευταία σύσταση της κ. Ηλιοπούλου αφορά το σύνολο των πολιτών καθώς ο κορονοϊός, σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές του ΕΟΔΥΥ καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, με το 11% των κρουσμάτων να οφείλεται στην υπο-παραλλαγή Eris. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα αναφοράς ενώ ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 78% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό των 4 προηγούμενων εβδομάδων.

Στην περιοχή μας προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί αύξηση. Κάτι που εκτιμάται ότι είναι πιθανόν να συμβεί το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα οπότε και θα ξεκινήσει η μαζική επιστροφή των εκδρομέων.

Η επάνοδος του κορονοϊού πάντως έχει σημάνει συναγερμό σε όλες της χώρες, καθώς καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ