Ελενα Αναστασοπούλου: «Προχωρώ με θετική σκέψη, επιμονή και υπομονή»

«Αγαπώ τη συζήτηση με τους μαθητές, μικρούς και μεγάλους. Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα το «ξεκλείδωμα» των σκέψεων και των αποριών τους» τονίζει στην «Π» η Ελενα Αναστασοπούλου

Ελενα Αναστασοπούλου: «Προχωρώ με θετική σκέψη, επιμονή και υπομονή»

Τη διάλεξε η Μαιευτική κι αυτή την ακολούθησε πιστά και αφοσιωμένα -από τις σπουδές της έως και τη μεταγενέστερη επαγγελματική της πορεία. Συντονίστρια Αγωγής Υγείας στα σχολεία και την κοινότητα στο ΚΥ Ανω Πόλης Πατρών, σήμερα, η Ελενα Αναστασοπούλου αγαπά τη συζήτηση με τους μαθητές -μικρούς και μεγάλους-, στις δράσεις που πραγματοποιεί με θέμα, ως επί το πλείστον, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ενώ όταν κλείνει την πόρτα της δουλειάς της, την περιμένουν οι πολλές και διαφορετικές ενασχολήσεις της. Κι επειδή πορεύεται με θετική σκέψη, επιμονή και υπομονή, έχει δικαιωθεί σε όλα τα επίπεδα.

-Κλείνετε τα μάτια και φέρνετε στον νου σας τα παιδικά σας χρόνια. Ποιες οι εντονότερες αναμνήσεις που ξυπνούν;

Δυο γονείς και μια αδερφή. Πολλή αγάπη, υποστήριξη και προστασία, ασφάλεια! Ακόμα και τώρα οι γονείς μου είναι δίπλα μου, δίπλα μας. Τα παιδικά μου χρόνια έχουν άρωμα από τα γλυκά της μαμάς μου και θαλασσινή αύρα από καλοκαιρινές εκδρομές.

-Αποφασίσετε να σπουδάσετε Μαιευτική επειδή…

Με  διάλεξε!! Η βαθμολογία μου στις πανελλαδικές εξετάσεις με έστειλε στη Μαιευτική Σχολή των ΤΕΙ της Αθήνας.

-Και μετά το πτυχίο σας τι ακολούθησε;

Εργασία στο ΠΠΓΝ Πατρών (Ρίο) αμέσως μόλις πήρα το πτυχίο μου και μετά στα πολυιατρεία του ΙΚΑ Ανω Πόλης, το σημερινό Κέντρο Υγείας Ανω Πόλης. Εκανα μεταπτυχιακές σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας, έχοντας τρία παιδιά, οπότε διαβάζαμε όλοι μαζί, και πολλά σεμινάρια γύρω από το επάγγελμά μου καθώς οι αλλαγές είναι πολλές και καθημερινές στον χώρο της υγείας.

-Πώς θα περιγράφατε την επαγγελματική πορεία σας έως τώρα, με τα ωραία και τα ζόρικα και τι εισπράξατε σε προσωπικό επίπεδο;

Η εργασία μου στο Κέντρο Υγείας είχε κούραση κι ευθύνη γιατί έχεις να προσφέρεις υπηρεσίες υγείας, όπου χρειάζεται απόλυτη προσοχή, αντίληψη και υπευθυνότητα. Η διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού της Μονάδας για κάποια χρόνια είχε και συγκρούσεις και τη δυσκολία της άμεσης και αντικειμενικής λήψης αποφάσεων, χωρίς συναισθηματισμούς. Το αποτέλεσμα ευτυχώς, τις περισσότερες φορές, με δικαίωνε.

-Σήμερα είστε συντονίστρια Αγωγής Υγείας στα σχολεία και την κοινότητα στο ΚΥ Ανω Πόλης Πατρών. Τι αγαπάτε στο κομμάτι αυτό των αρμοδιοτήτων σας, και τι ίσως, σας φέρνει σε δύσκολη θέση;

Το πεδίο της Αγωγής Υγείας είναι τεράστιο, κυρίως στην κοινότητα. Και ειδικά το κομμάτι της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, το οποίο, λόγω επαγγέλματος, αφορά τις περισσότερες δράσεις που πραγματοποιώ. Ομως έχουμε καταφέρει και έχουμε δημιουργήσει μια καταπληκτική ομάδα από επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, οπότε η άριστη συνεργασία και η διάθεση να προσφέρουμε τα μέγιστα, διευκολύνουν το κομμάτι της οργάνωσης και του συντονισμού και της πραγματοποίησης των δράσεων.

Αγαπώ τη συζήτηση με τους μαθητές, μικρούς και μεγάλους. Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα το «ξεκλείδωμα» των σκέψεων και των αποριών τους.

Δυσκολεύομαι μόνο όταν σε χρονικό διάστημα ελάχιστων διδακτικών ωρών προσπαθώ να γνωρίσω τους μαθητές, να τους πλησιάσω και να μεταφέρω τη νέα πληροφορία. Ο  Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών ζητά επανειλημμένα από το υπουργείο Παιδείας να εισαχθεί το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, όπως γίνεται εδώ και χρόνια σε χώρες του εξωτερικού (Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία…).

Στην κοινότητα, όπως για παράδειγμα το ΚΕΤΧ και η 116 Πτέρυγα Μάχης Αράξου, όπου είχαμε πρόσφατα πρόγραμμα ενημέρωσης, είναι μια νέα πρόκληση, καθώς πλησιάζουμε και διαχειριζόμαστε διαφορετικές ηλικίες και ανάγκες. Σε αυτές τις δράσεις η επικοινωνία είναι πιο εύκολη, αλλά είναι πιο δύσκολη η αλλαγή των συνηθειών και του τρόπου σκέψης. λόγω παγιωμένων αντιλήψεων.

-Με τον συνδυασμό των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, πώς τα πήγατε, αλήθεια, μεγαλώνοντας τρία παιδιά και με σύζυγο (σ.σ. Ανδρέας Φίλιας) στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Τα καταφέραμε!!! Με αρκετές δυσκολίες, ειδικά όταν ο Ανδρέας ασχολήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα αγόρια μας έδιναν εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο. Βρήκαμε όμως τα πατήματά μας, διαχειριστήκαμε σωστά τον χρόνο μας και τις ανάγκες μας και το αποτέλεσμα θεωρώ ότι μας δικαίωσε.

-Ποια τα ισχυρά σας όπλα στις δυσκολίες εν γένει;

Πιστεύω πολύ στο «κάθε εμπόδιο για καλό». Οπότε με θετική σκέψη, επιμονή και υπομονή προχωρώ.

-Αλλες ενασχολήσεις, εκτός του επαγγελματικού σας χώρου, έχετε;- και πώς λειτουργούν για εσάς;

Τολμώ να πω πολλές!!! Είμαι μέλος του Χορευτικού Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας. Και από φέτος μέλος του ερασιτεχνικού σχήματος ΡΕΦΕΝΕ Πάτρας. Μέσω αυτών των ενασχολήσεων καλύπτω την ανάγκη μου για κίνηση, έκφραση και δημιουργικότητα.

Επίσης, είμαι ταμίας του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών- Μαιευτών Πάτρας, ταμίας του Συλλόγου εργαζομένων ΠΦΥ Πελοποννήσου 6ης ΥΠΕ, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΠΦΥ.

Τώρα ανοίγω τα φτερά μου και με το Κέντρο «Εριφύλη», που αφορά στη διαχείριση των έμφυλων ανισοτήτων και της έμφυλης βίας.

-Στόχοι/όνειρά σας;

Επειδή οι μέρες φεύγουν, δεν υπάρχει καιρός για στάσεις αλλά μόνο χρόνος και χώρος γι’ αυτούς που αγαπάμε και μας αγαπούν πραγματικά. Θέλω, λοιπόν, να είμαι/ είμαστε υγιείς και να απολαμβάνω στιγμές χαράς με την οικογένειά μου και πολλά ταξίδια!

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ