Στον απόηχο της Ημερίδας

*Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, πρώην δημοσιογράφος στην «ΑΥΓΗ».

Στον απόηχο της Ημερίδας

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την Ημερίδα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) με θέμα «Από τον Ρεπόρτερ του 19ου αιώνα, στην χρήση τεχνητής νοημοσύνης» και πραγματικά εντυπωσιάσθηκα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών.
Βέβαια η διαδρομή της ελληνικής δημοσιογραφίας, δεν ξεκινάει από τον «’=ρεπόρτερ του 19ου αιώνα’=»…

Η διαδρομή και ιστορία της ελληνικής δημοσιογραφίας, ξεκινάει από τους ”Εφημεριδογράφους” κατά την διάρκεια του Αγώνα που και το Σύνταγμα της Επιδαύρου (1822) τους νομιμοποιεί, να παρακολουθούν ”…τας τακτικάς και εκτάκτους συνελεύσεις του Βουλευτικού Σώματος”, ενώ στο Σύνταγμα του Αστρους (1823) υπάρχει πιο προχωρημένη διάταξη που αναφέρει πώς ”…η’. Οι Ελληνες έχωσιν το δικαίωμα να κοινοποιώσιν άλλως τε και διά των τύπων, τας δοξασίας των, αλλά με τους ακόλουθους όρους: α’. Να μην γίνεται λόγος κατά της Χριστιανικής Θρησκείας, β’. Να μην αντιβαίνουν εις τας κοινώς αποδεδειγμένας αρχάς της ηθικής, γ’. Να αποφεύγωσιν πάσαν προσωπικήν ύβριν” για να συμπληρωθεί αυτή η διάταξη και με την φράση ”…και συκοφαντίαν” στο άρθρο 26 του Συντάγματος της Τροιζήνας (1827).

Διαπιστώνουμε συνεπώς ότι η δημοσιογραφία έχει βαθιές ρίζες στην χώρα μας που η λειτουργία της κατοχυρώθηκε ήδη από το Σύνταγμα του 1822 και κατά συνέπεια, η σημερινή κατάσταση τόσο με την εξέλιξη της τυπογραφίας όσο και με την νέα μορφή διακίνησης των ειδήσεων αλλά και με την «εισβολή» της -λεγόμενης- Τεχνητής Νοημοσύνης θεωρώ πώς δεν πρέπει να φοβίζει κανέναν, παρά, μας βάζει στη δοκιμασία πλέον, της αξιοπιστίας της είδησης.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη άλλωστε αποτελεί εργαλείο του ανθρώπου και ως εργαλείο, εξαρτάται από την (ορθή) χρήση του…
Διότι το βασικό πρόβλημα της Δημοσιογραφίας στην εποχή μας είναι ακριβώς η αξιοπιστία της είδησης που η ιλιγγιώδης ταχύτητα μετάδοσής της, δεν αφήνει περιθώρια διόρθωσης σε περίπτωση που πρόκειται για ψευδή είδηση ή για παραποιημένη είδηση.

Αν στα Συντάγματα του Αγώνα, υπήρχαν ριζοσπαστικές διατάξεις, σε μια εποχή που οι Ελληνες έβγαιναν στο «ξέφωτο» της Ιστορίας μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, σήμερα πρέπει αν βρεθεί τρόπος να προστατευτεί και Συνταγματικά, η είδηση και μαζί το δημοσιογραφικό επάγγελμα, από παραποιήσεις και χαλκευμένες ειδήσεις, είτε εκούσια, εσκεμμένα δηλαδή, είτε ακούσια, με υποχρέωση των δημοσιογράφων από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ…διότι κι αυτό συμβαίνει.

Ετσι, προστατεύοντας την είδηση προστατεύουμε και την κοινωνία και τους πολίτες της από χαλκευμενες ειδήσεις που μόνο σύγχυση στην κοινή γνώμη μπορούν να προκαλέσουν.

Στην ημερίδα της ΕΣΗΕΠΗΝ, αναδείχθηκαν σοβαρά ζητήματα, όπως η «μελέτη διάγνωσης των δεξιοτήτων των δημοσιογράφων», η «δημιουργική γραφή και η προκλήσεις για τη δημοσιογραφία», τα «μυστικά και ψέματα, η σημασία της δημοσιογραφικής αξιοπιστίας στην εποχή των fake news», η «Εικονική δημοσιογραφία και Ηθική, Καλές πρακτικές για την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης». Ζητήματα που θα απασχολήσουν και τον δημοσιογραφικό κόσμο στο προσεχές μέλλον αλλά θα επηρεάσουν και θα επηρεάζουν τους «δέκτες» της δημοσιογραφικής είδησης, είτε αυτή είναι αξιόπιστη, είτε αυτή είναι παραποιημένη, χαλκευμένη, ψευδής.

Σε αυτή τη διαδικασία θα δοκιμάζονται διαρκώς και τα ελληνικά ΜΜΕ και ως παράγωγα και ως επιφαινόμενα.

*Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, πρώην δημοσιογράφος στην «ΑΥΓΗ».

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ