Ιράκ: Σταματά τις συμφωνίες εισαγωγής ντίζελ λόγω της αύξησης της παραγωγής από τις αναβαθμίσεις των διυλιστηρίων

Το Ιράκ τερμάτισε τις συμφωνίες αγοράς στα τέλη του περασμένου έτους και δεν έχει αγοράσει το καύσιμο με μακροπρόθεσμα συμβόλαια μέχρι στιγμής το 2024

Ιράκ

Τις συμβάσεις εισαγωγής ντίζελ σταμάτησε το Ιράκ, αφού η αναβάθμιση ορισμένων διυλιστηρίων βοήθησε στην ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, θέτοντας τη χώρα σε τροχιά αυτονομίας σε καύσιμα, σύμφωνα με δημοσίευση του Bloomberg.

Ειδικότερα, το Ιράκ τερμάτισε τις συμφωνίες αγοράς στα τέλη του περασμένου έτους και δεν έχει αγοράσει το καύσιμο με μακροπρόθεσμα συμβόλαια μέχρι στιγμής το 2024, σύμφωνα με εμπόρους που εμπλέκονται στην αγορά. Έχει αγοράσει τρία φορτία ντίζελ φέτος, με βάση τον πάροχο δεδομένων αγοράς Vortexa, αλλά οι έμποροι δήλωσαν ότι επρόκειτο για spot αποστολές.

Το Ιράκ, ωστόσο, εξακολουθεί να αγοράζει βενζίνη στο πλαίσιο προθεσμιακών συμφωνιών, σύμφωνα με εμπόρους, και στοχεύει στην εξάλειψη των εισαγωγών του καυσίμου κίνησης ήδη από φέτος. Η χώρα ανακαινίζει τα διυλιστήρια που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών πολέμου, με το εργοστάσιο Al-Shamal να επαναλειτουργεί το 2024 και άλλα να ακολουθούν, δήλωσε τον Φεβρουάριο ο Hamid Younis, αναπληρωτής υπουργός πετρελαίου για θέματα διύλισης.

Σημειώνεται ότι το Ιράκ εισήγαγε 2,83 εκατ. βαρέλια ντίζελ πέρυσι, ή περίπου 7.800 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την Vortexa. Μέχρι το τέλος του 2024 προσφέρθηκε να αγοράσει περίπου 55.000 βαρέλια βενζίνης ημερησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τους εμπόρους, ποσό αυξημένο κατά περίπου 43.000 βαρέλια βενζίνης που προμηθεύονταν καθημερινά κατά μέσο όρο πέρυσι, σύμφωνα με τη Vortexa.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Μενίδι: «Χαρακτήριζε την κόρη του πόρνη», νέες αποκαλύψεις για τον γυναικοκτόνο ΒΙΝΤΕΟ

Λαμία: 63 κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης από σχολικά γεύματα BINTEO

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στη Βόρεια Μακεδονία: Αν δεν γίνει σεβαστή η Συμφωνία των Πρεσπών ο δρόμος προς την Ευρώπη θα μείνει κλειστός

Καιρός: Πού έφτασε τους 37,6 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης