Έλλειψη αίματος: Ζήτημα οργάνωσης – Εθελοντές και ασθενείς έφτιαξαν «στρατό»

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

Έλλειψη αίματος: Ζήτημα οργάνωσης – Εθελοντές και ασθενείς έφτιαξαν «στρατό» Ορθιοι από αριστερά διακρίνονται οι: Β. Παπαδημητρίου, Αγλαΐα Σαλαμούρα, Δήμητρα Αβράμπου, Λ. Σπετσιέρης, Παρασκευή Αρτίκου- Γουργολίτσα. Καθιστοί από αριστερά είναι οι: Α. Λίβανος, Α. Χαροκόπος, Χρ. Πρωτόπαππας, Χ. Πύργας, Αθ. Θεοδωρόπουλος

Η έλλειψη κεντρικής διαχείρισης του αίματος και η μη διανομή του ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε νοσηλευτικής μονάδας, αποτελεί τη βασικότερη αιτία των ελλείψεων που εμφανίζονται κατά διαστήματα σε συγκεκριμένα νοσοκομεία.

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί ότι η εθελοντική αιμοδοσία εξακολουθεί να μην αποτελεί μέρος της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών. Σπεύδουν κάθε φορά και αιμοδοτούν όταν γίνεται δημόσιο κάλεσμα και έκκληση από Συλλόγους ασθενών αλλά, λείπει η τακτικότητα που θα εξασφάλιζε πληρότητα στα νοσοκομεία.

Χθες έγινε μία σημαντική συμμαχία προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στην αίθουσα της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ (πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών – ΠΟΣΕΑ): «Μπορεί να είμαστε στην πρώτη θέση της Ευρώπης σε επίπεδο εθελοντών αιμοδοτών αλλά αυτό δεν λέει κάτι από τη στιγμή που υπάρχουν ασθενείς που ψάχνουν για αίμα. Που βγαίνουν στον δρόμο διεκδικώντας τη θεραπεία μας. Ντρεπόμαστε γι’ αυτή την κατάσταση. Είμαι το αρχαιότερο μέλος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και ως εκ τούτου οφείλω να επισημάνω ότι το πρόβλημα των ελλείψεων είναι διαγνωσμένο. Το έχουμε επισημάνει στην κυβέρνηση και στο υπουργείο αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Φέτος στο συνέδριό μας θα το αναδείξουμε ιδιαίτερα. Φάρος για εμάς αποτελεί το ζήτημα των θαλασσαιμικών στους οποίους θα δώσουμε βήμα. Πρέπει και η Ομοσπονδία των πασχόντων να μιλήσει ανοιχτά και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα εδώ στην Πάτρα και με τις κοινές μας δράσεις θα προσπαθήσουμε να αγγίξουμε την ψυχή του Ελληνα ώστε να βάλει στην καθημερινότητά του την εθελοντική αιμοδοσία».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ (πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων): «Ενώνουμε δυνάμεις για καλό της κοινωνίας, της αιμοδοσίας. Ενώνουμε δυνάμεις για τα άτομα με θαλασσαιμία και για κάθε συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη από αίμα. Ζητάμε από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια να δημιουργηθεί μία επιτροπή με στόχο τη στήριξη των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και των φορέων που υπηρετούν την εθελοντική αιμοδοσία και την υλοποίηση προγραμμάτων αιμοληψιών. Επίσης έχουμε ζητήσει να δημιουργηθεί μόνιμος χώρος για ενημέρωση και εθελοντική αιμοδοσία στο κέντρο της Πάτρας. Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου που υπογράφουμε σήμερα θα εργαστούμε συστηματικά και οργανωμένα ώστε να μην βρεθούμε ξανά ποτέ στο μέλλον αντιμέτωποι με ελλείψεις. Η πρώτη προσπάθεια θα γίνει τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Φορέων Κοινωνικής Μέριμνας».

Έλλειψη αίματος: Ζήτημα οργάνωσης – Εθελοντές και ασθενείς έφτιαξαν «στρατό»

Η στιγμή της υπογραφής του πρωτοκόλλου από τον Α. Χαροκόπο και Χρ. Πρωτόπαππα

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ (πρόεδρος Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας «Ο Αγιος Χαράλαμπος»): «Ευχόμαστε του χρόνου κάνοντας τον απολογισμό αυτής της συμμαχίας να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα. Η φετινή χρονιά ήταν η χειρότερη που ζήσαμε στα 33 χρόνια ύπαρξης του Συλλόγου μας. Από τη μία είχαμε μείωση των εθελοντών λόγω ασθένειας με κορονοϊό και το καλοκαίρι άνοιξε ο τουρισμός και έφυγαν μαζικά οι πολίτες για διακοπές. Εμείς άλλα χρόνια κάναμε 4 αιμοδοσίες και φέτος τις ημέρες αυτές διοργανώσαμε 13 για να καλύψουμε τις ανάγκες των πασχόντων. Πήγαμε σε κάθε άκρο της Αχαΐας και της Ηλείας».

ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΒΡΑΜΠΟΥ (πρόεδρος Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου): «Τα προβλήματα είναι κοινά επομένως και ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΠΕΤΣΙΕΡΗΣ (αντιπρόεδρος Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών “Ο Αγιος Στυλιανός”): «Δυστυχώς, δεν είναι στη νοοτροπία μας η τακτική αιμοδοσία. Οι παράγοντες είναι τόσο εξωγενείς ,από το αιμοδοτικό κίνημα, όσο και ενδογενείς. Εκ μέρους του Συλλόγου απευθύνω έκκληση σε όλη τη νοσοκομειακή κοινότητα του Καραμανδανείου και σε όλη την κοινωνία να δίνουν αίμα. Να βάλουμε στη ζωή μας την αιμοδοσία».

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (αντιπρόεδρος Συλλόγου Πρόληψης & Βοήθειας Ατόμων με Θαλασσαιμία «Πάτρα ‘82»): «Ολα ξεκινούν από την κεντρική διαχείριση. Τα έχουμε θέσει από το 2005 όλα αυτά τα θέματα αλλά δεν έγινε τίποτα. Πιστεύω ότι αν δεν υπάρξει συνεργασία πασχόντων – εθελοντών – διοίκησης δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε και επιδιώκουμε».

Στη συνέντευξη Τύπου ήταν παρούσα η γγ του Συλλόγου Πρόληψης & Βοήθειας Ατόμων με Θαλασσαιμία «Πάτρα ‘82» Αγλαΐα Σαλαμούρα και η υπεύθυνη του Τομέα Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου Παρασκευή Αρτίκου- Γουργολίτσα η οποία υποσχέθηκε τη στήριξη όλων των προσπαθειών που θα γίνουν στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου.
Τέλος καθοριστικό ρόλο στη συνεργασία των δύο φορέων έπαιξε ο πρώην αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών και πρόεδρος του Συλλόγου του Καραμανδανείου, Ανδρέας Αδαμόπουλος.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ