Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία – Παράρτημα Πάτρας: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού

Παγκοσμίως 1.500.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού ετησίως. Η έγκαιρη διάγνωση  και σωστή αντιμετώπιση οδηγεί σε ποσοστό ίασης 95-97%.

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία - Παράρτημα Πάτρας: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού

Το 1985 ο Οκτώβρης καθιερώθηκε διεθνώς σαν μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης  για τον καρκίνο του μαστού με στόχο  1. την ενεργοποίηση και ανάληψη ευθυνών από όλο τον γυναικείο πληθυσμό για την φροντίδα της υγείας του και 2. την στήριξη και προώθηση της έρευνας για έγκαιρη διάγνωση και καινοτόμες θεραπείες  αυτής της κακοήθειας που προσβάλλει μία στις  εννέα γυναίκες κατά την διάρκεια της ζωής τους παγκοσμίως.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον γυναικείο πληθυσμό γι’ αυτό και κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην ιατρική έρευνα.  Ενθαρρυντικό είναι ότι η θνητότητα  από την νόσο μειώθηκε σημαντικά στις μέρες μας

1. γιατί η διάγνωσή της γίνεται σε πρώιμο στάδιο και

2. χάρις στις νέες  μεθόδους που εφαρμόζονται από την  επιστημονική κοινότητα ( χειρουργική, ανοσοθεραπεία – ογκολογία – μοριακή βιολογία- ακτινοθεραπεία- νέα φάρμακα  για την αντιμετώπιση της νόσου ) .

Έτσι η νόσος θεωρείται πλέον ιάσιμος , αν διαγνωστεί έγκαιρα. Ακόμη και στο μεταστατικό στάδιο είναι δυνατόν να μετατραπεί σε χρόνια νόσο με αξιοπρεπή ποιότητα ζωής της ασθενούς, χάρις στα επιτεύγματα της συνεχιζόμενης έρευνας .

Παγκοσμίως 1.500.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού ετησίως. Η έγκαιρη διάγνωση  και σωστή αντιμετώπιση οδηγεί σε ποσοστό ίασης 95-97%.

Η πρόληψη  και η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την καλή έκβαση, για την νίκη στον αγώνα κατά του καρκίνου του στήθους. Πολλές γυναίκες είναι απρόθυμες να επισκεφτούν τον ιατρό τους και να κάνουν τον ετήσιο έλεγχο.  Είναι πολύ σημαντικό  λοιπόν αυτές, να έχουν γνώση του θέματος, θάρρος, αποφασιστικότητα, να μην φοβούνται  και να μάθουν να φροντίζουν την υγεία τους.  Μόνο το 50% των γυναικών πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους.

Ο σεβασμός  στους ασθενείς είναι καθήκον όλων μας.

Όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργάζονται και να κάνουν μαζί καμπάνιες ενημέρωσης για πρόληψη.

Η έρευνα, η σωστή ενημέρωση, η συνεχής ουσιαστική εκπαίδευση των λειτουργών υγείας  είναι αναγκαία.

Η ψυχολογική στήριξη και ενδυνάμωση των ασθενών  και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος  είναι βασικός κανόνας.

Ο εθελοντισμός με διακριτικότητα, η ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα, η έγκυρη ενημέρωση και η  έγκαιρη  διάγνωση είναι αρχές απαραβίαστες.

Ο καρκίνος δεν προλαμβάνεται μέσα από δημόσιες σχέσεις, φιέστες, γιορτές, γενικόλογα.

Θέλει υπευθυνότητα, ευαισθησία, συνεχή ενημέρωση, σωστή αντιμετώπιση και θεραπεία. . Θέλει ένα χέρι απλωμένο να επαναλαμβάνει με αγάπη ‘’προχώρα.. η ζωή είναι όλη δική σου …θα βγεις νικήτρια  σε αυτόν τον αγώνα …’’

Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

¨¨ σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν 600.000 γυναίκες κάθε χρόνο. Στην χώρα μας ο αριθμός των νέων περιστατικών υπολογίζεται σε 7000 ετησίως. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7% ,ενώ σε όσες δεν ελέγχονται, η θνησιμότητα ανέρχεται σε 56%.  Η επιβίωση όμως με την θεραπεία ξεπερνά το 80% και συνεχώς βελτιώνεται .΄΄΄΄

Μετά τον καρκίνο του πνεύμονα είναι ο 2ος πιο συχνός καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό .

40% των καρκίνων θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν είχαμε υιοθετήσει συνήθειες στην καθημερινή μας ζωή που προστατεύουν την υγεία .

Η Ε.Α.Ε.  επισκέπτεται διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τις κινητές της μονάδες μαστογραφίες και προσφέρει στις γυναίκες που το θέλουν ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ .

Μεταξύ άλλων αναφέρει σαν αίτια εμφάνισης  καρκίνου του μαστού, αίτια που σε πολλά από αυτά μπορούμε να  παρέμβουμε αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας

  •  Ηλικία έναρξης περιόδου και εμμηνόπαυσης.
  • Μεγάλη ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης (μείωση της γεννητικότητας)
  • Θηλασμός. Η μητέρα οφείλει να θηλάζει το βρέφος.
  • Παχυσαρκία μετά την εμμηνόπαυση.
  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Γονιδιακές μεταλλάξεις (BRCA 1 & BRCA 2) και άλλων γονιδιακών διαφοροποιήσεων αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού. Η ελπίδα είναι να διαπιστωθούν και να μειωθούν παράγοντες του περιβάλλοντος που μαζί με τη γενετική προδιάθεση συμβάλλουν στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.
  • Πολλές ορμόνες που παράγονται στον οργανισμό ενισχύουν την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού και η διατροφή επηρεάζει τη στάθμη των ορμονών.
  • Επιβεβαιώνεται από ερευνητικές μελέτες, ότι οι μακροχρόνιες ορμονικές θεραπείες μετά την εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα ο συνδυασμός οιστρογόνων – προγεστερόνης, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού.
  • Διατροφικοί παράγοντες.Ενισχυτικοί στην ανάπτυξη καρκίνου µαστού είναι:
  • Η μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
  • Το κάπνισμα
  • Η υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπών

Προστατευτικοί:

  • Τα λαχανικά
  • Τα φρούτα
  • Η φυσική άσκηση

Η ηλικία. Άτομα άνω των 65 ετών εμφανίζουν συχνότερα καρκίνο: Άνδρες 3 φορές συχνότερα. Γυναίκες 2 φορές πιο συχνά απ’ ότι άτομα κάτω των 65 ετών.

Πολλαπλές γονιδιακές μεταλλάξεις μετατρέπουν το φυσιολογικό κύτταρο σε καρκινικό.
Μακροχρόνια έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες στο περιβάλλον που ζούμε.

Εξασθένιση της ανοσολογικής ικανότητας καταστροφής των καρκινικών κυττάρων και πιθανόν πιο συχνά μεταστάσεις καρκινικών όγκων σε άλλα όργανα.

Η 25η Οκτωβρίου είναι το αποκορύφωμα των όλων των δράσεων για την Ενημέρωση- Ευαισθητοποίηση και Πρόληψη   όλων των γυναικών πάνω στο θέμα.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΝΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ .

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΑΥΤΗΣ .

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΕΝΑΙ ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ .

 

ΒΗΜΑ 1ο

Αυτοεξέταση μαστού .  Η ίδια η γυναίκα μπορεί μία φορά τον μήνα να ελέγχει τον μαστό της και να εντοπίζει τυχόν αλλαγές που μπορεί να εμφανιστούν

ΒΗΜΑ 2ο

Κλινική εξέταση  μία φορά τον χρόνο και απεικονιστικές εξετάσεις –ψηφιακή μαστογραφία- υπερηχογράφημα- μαγνητική τομογραφία σύμφωνα με τις συστάσεις του ειδικού ιατρού

ΒΗΜΑ 3ο

Επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού  κέντρου και των ιατρών αν παραστεί ανάγκη.

Συνεχής επικοινωνία με τον ειδικό θεράποντα ιατρό, πιστή εφαρμογή των οδηγιών του, συστηματική παρακολούθηση από αυτόν ( εφαρμογή νέων καινοτόμων εξατομικευμένων θεραπειών- ανοσοθεραπεία-  χειρουργική αντιμετώπιση- ακτινοβολίες )

ΒΗΜΑ 4ον

Αποκατάσταση τμήματος που αφαιρέθηκε

 

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

—- ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝ —-

—- ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΖΩΕΣ —-

—-   ΑΓΑΠΩ ΤΗ ΖΩΗ —- ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ