Επίσκεψη Μόντι στην Αθήνα: Μεγάλες επιχειρήσεις της Ινδίας ψάχνουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ινδός πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στη χώρα μας «στόχος είναι καταστεί η Ελλάδα πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη».

μόντι-αθήνα

Κομβικής σημασίας η σημερινή επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα, καθώς τον υποδέχτηκε στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ελληνική αγορά βάζουν στο μικροσκόπιο Ινδοί επιχειρηματίες, αναζητώντας ευκαιρίες σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως των τροφίμων, τον αγροτικό τομέα, τον τουριστικό, την ενέργεια με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον τομέα φαρμάκων, την εκπαίδευση, την τεχνολογία, την ναυτιλία, καθώς και τις υποδομές, με έμφαση σε λιμάνια και αεροδρόμια.

Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Μόντι: Στόχος μέσα στην επόμενη τετραετία να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο

Αν και οι επενδυτικές κινήσεις επιχειρηματιών, με εξέχουσα θέση στην οικονομική ζωή της Ινδίας, δεν είναι πρωτόγνωρες στην Ελλάδα, ωστόσο η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι – η πρώτη στη χώρα μας μετά από 40 χρόνια – σηματοδοτεί την επαναξιολόγηση με σκοπό την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Όπως εξάλλου ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ινδός πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στη χώρα μας «στόχος είναι καταστεί η Ελλάδα πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη».

Επιχειρηματική αποστολή

Κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας (25/8/23) τον πρωθυπουργό της Ινδίας συνοδεύουν τουλάχιστον 18 επιχειρηματίες, με αξιόλογη δραστηριότητα στη χώρα τους, οι οποίοι, θα παραβρεθούν στο δείπνο που θα παραθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν και b2b συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι η οικονομία της Ινδίας αποτελεί την 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ως προς το ονομαστικό ΑΕΠ και την 3η μεγαλύτερη από την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP), με το Χρηματιστήριο της Βομβάης να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στον κόσμο βάσει κεφαλαιοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός εταιρειών που αναζητά ευκαιρίες εκτός Ινδίας, τοποθετώντας την Ελλάδα στο «μικροσκόπιο» του ενδιαφέροντος.

Ο Ινδός κροίσος

Γεγονός είναι, ότι οι επενδύσεις των Ινδών στην Ελλάδα αυξάνονται σταθερά και αθόρυβα. Ξεχωρίζει η επιχειρηματική δράση που αναπτύσσει ο Ινδός επιχειρηματίας Talzoon Khorakiwala, ο οποίος τα τελευταία χρόνια, μέσα από ένα επενδυτικό σερί, εξασφάλισε συμμετοχή σε ελληνικές εταιρείες με ιδιαίτερη δυναμική. Πρόσφατα απέκτησε την Ιωνική Σφολιάτα, ενώ στο παρελθόν είχαν προηγηθεί κι άλλες σημαντικές επενδύσεις στην ελληνική αγορά τροφίμων, όπως στην κρητική εταιρεία προϊόντων αρτοποιίας Κρητών Άρτος, για την οποία υπήρξαν εκτενή δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, στους Κουλουράδες, αλλά και στις Olympic Food και CSM Hellas, ελέγχοντας συνολικά εταιρείες που ο τζίρος τους ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ.

Αλλά και η δραστηριότητα του ινδικού ομίλου GMR απασχόλησε πριν από λίγα χρόνια τον Τύπο, όταν συμμετείχε στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του αεροδρομίου στο Καστέλι από κοινού με τη ΓΕΚ Τέρνα. Πρόκειται για όμιλος παγκόσμιας εμβέλειας και ισχυρή δράση στον τομέα διαχείρισης και λειτουργίας αεροδρομίων, τον τομέα της ενέργειας, των υποδομών και των ορυχείων.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο newsit.gr ότι: «Ο δίαυλος επικοινωνίας που ανοίγουν οι δύο χώρες, προμηνύει ένα ενδιαφέρον επενδυτικό μέλλον μεταξύ Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών».

Η Ινδία σε αριθμούς

Τα μεγέθη στην ινδική οικονομία είναι πολύ μεγάλα. Ενδιαφέρον είναι ότι η Ινδία είναι ο έκτος μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 2,6% της παγκόσμιας μεταποιητικής παραγωγής, ενώ η χώρα αποτελεί το μεγαλύτερο κατασκευαστή γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο και τη δεύτερο παγκοσμίως επενδυτή σε τρόφιμα και αγροτική παραγωγή.

Επιπλέον, ο τομέας των κατασκευών και των ακινήτων κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των 14 σημαντικών τομέων που αφορούν τις άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ενώ η ινδική βιομηχανία πληροφορικής είναι σημαντικός εξαγωγέας υπηρεσιών πληροφορικής με 196 δισ. δολάρια έσοδα και απασχόληση 4,47 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αλλά και η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών της Ινδίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο από τον αριθμό των χρηστών κινητών τηλεφώνων, smartphone και διαδικτύου ενώ η χώρα διαθέτει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο. Πρόσφατα επίσης, η Ινδία ανακοίνωσε ότι αποτελεί την τέταρτη χώρα που πατά στο φεγγάρι, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

 

Πηγή: newsit.gr

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ