Επιστολική ψήφος: Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο – Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για επέκταση της στις εθνικές εκλογές

Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στη Βουλή.

Επιστολική ψήφος: Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο - Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για επέκταση της στις εθνικές εκλογές

Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσε η τροπολογία Κεραμέως για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που είχαν δηλώσει «ναι» επί της αρχής, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «τορπίλισε» το κλίμα συναίνεσης, ενώ αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε το ΚΚΕ.

Σήμερα ολοκληρώνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια και ψηφίζεται το νομοσχέδιο.

Κεραμέως: Η επιστολική ψήφος για τους αποδήμους και στις εθνικές εκλογές ήταν η απόλυτη φυσική συνέχεια

Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο, δηλαδή η επιστολική ψήφος για τις Ευρωεκλογές, απαιτείται απλή πλειοψηφία, ήτοι η ψήφος 151 Βουλευτών, ενώ αντίθετα η τροπολογία, δηλαδή η επιστολική για Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή την ψήφο 200 Βουλευτών.

«Είναι προφανές ότι δεν θα υπάρχει καμία ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με την Υπουργό Εσωτερικών να σηκώνει το γάντι και να διερωτάται «πώς γίνεται ο πρόεδρός σου να είναι απόδημος, να υπερασπίζεται διαχρονικά τον πιο ενεργό ρόλο των αποδήμων και ξαφνικά να υπαναχωρείς από την στάση και να λες ένα μεγάλο όχι».

Επιστολική ψήφος – Κεραμέως σε ΣΥΡΙΖΑ: Πώς γίνεται ο απόδημος Κασσελάκης να λέει «όχι»

Στον δρόμο της καταψήφισης  του νομοσχεδίου κινείται και το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να θέτει ως προϋποθέσεις για να ταχθεί θετικά επί της αρχής, την απόσυρση της τροπολογίας αλλά και την τροποποίηση των διατάξεων για την επιστολική στις ευρωεκλογές, ώστε εντός της επικράτειας να διευκολυνθούν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες (ηλικιωμένοι, φοιτητές, εποχιακά εργαζόμενοι) και όχι το σύνολο των ψηφοφόρων.

Επιστολική ψήφος: Κατατέθηκε από το ΚΚΕ αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας

Την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά και της τροπολογίας ζήτησε από το βήμα της Ολομέλειας ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με τον πρόεδρο της Κ.Ο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση να καταλογίζει στην κυβέρνηση επικίνδυνα παιχνίδια με την επιστολική ψήφο, επιρρίπτοντας ωστόσο ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟK, ισχυριζόμενος ότι η στήριξη των δύο κομμάτων «άνοιξε τον δρόμο για τον ακραίο τακτικισμό» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Λάμπρο Παναγιώτου ανέφερε ότι όλες αυτές οι ενστάσεις, τα «όχι» των άλλων κομμάτων είναι προσχηματικά.

Νωρίτερα, η υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στην κριτική περί πολιτικού τυχοδιωκτισμού που δέχτηκε και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η διαδικασία πήγε βήμα βήμα και «όταν διεφάνη η στήριξη στην Επιτροπή θεωρήσαμε χρέος μας να επεκτείνουμε τη ρύθμιση και για τις εθνικές εκλογές», ρύθμιση που χρειάζεται τα 2/3 της Βουλής για να εγκριθεί.

 

Διαβάστε επίσης

Πατρών – Κορίνθου: «Μπλόκο» σε 180 κιλά κάνναβης – Τουλάχιστον μια σύλληψη

H Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Νέα τραγωδία στην Ομόνοια: Θανατηφόρο τροχαίο με μοτοσικλέτα – Δύο νεκροί

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ