ΕΣΠΑ κλείνει – ΕΣΠΑ ανοίγει

* Ο Λυκούργος Σταυρουλόπουλος είναι οικονομολόγος- μέλος συνέλευσης αντιπροσώπων Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΔΗΚΙΟ).

Η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ δεν είναι μια τυπική διαδικασία. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην διαχείριση τόσο της Παληάς (2014-2020), όσο και της Νέας (2021-2027) Προγραμματικής Περιόδου, από την οποία μπορεί να αντληθούν προτάσεις για την διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το ΕΣΠΑ δεν αποτελεί ένα ενιαίο πακέτο κονδυλίων, την κατανομή του οποίου μπορεί ελεύθερα να αποφασίσει η κάθε χώρα ή Περιφέρεια. Αντίθετα, κατανέμεται σε 5 επιμέρους ευρωπαϊκά ταμεία με πολύ συγκεκριμένους όρους & προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα ο βαθμός ευελιξίας των ωφελούμενων να είναι περιορισμένος.

Παράλληλα, η Παραδοσιακή Συνταγή «να ρίξουμε Χρήμα- να κινηθεί η Αγορά» θεωρείται πλέον παρωχημένη, καθώς οδηγεί σε μεγάλο κατακερματισμό του συνολικού Προγράμματος και τελικά σε αναποτελεσματικότητα. Η Κοινοτική Φιλοσοφία διέπεται από την εκμετάλλευση των Οικονομιών Κλίμακος, με έμφαση στο αποτέλεσμα. Εξάλλου οι Κοινοτικοί Πόροι εξ ορισμού έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και άρα οφείλουν να κατευθύνονται κυρίως σε επενδύσεις. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτούν τρέχουσες κρατικές ανάγκες και δημόσιες δαπάνες που δεν συνδέονται με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί –ακούστηκε εσφαλμένα επανειλημμένα από διάφορους εταίρους κατά την διάρκεια της Επιτροπής Παρακολούθησης- ότι ο όρος «Απορρόφηση» πολύ συχνά συγχέεται με τον όρο «Εκτέλεση». Στην Κοινοτική Ορολογία η Απορρόφηση ορίζεται ως το Ποσό που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων. Από την άλλη πλευρά, ο όρος «Εκτέλεση» αναφέρεται στην εκταμίευση του ποσού στον δικαιούχο μετά την υλοποίηση του σχετικού έργου.
Στο δια ταύτα, η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 παρουσιάζει μία ικανοποιητική πορεία ενεργοποίησης και υλοποίησης. Ο προϋπολογισμός των αποφάσεων ένταξης των έργων ανέρχεται στο ποσό των 869 εκατ. ευρώ (193% της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος), ενώ οι καταχωρισμένες δαπάνες ανέρχονται στο ποσό των 318 εκατ. ευρώ (71% της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος).
Όσον αφορά στη η Νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, οι πόροι που θα διατεθούν στην Δυτική Ελλάδα φτάνουν στο ύψος των 628,5 εκατ. ευρώ, καθιστώντας το Περιφερειακό Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα τέταρτο μεγαλύτερο στη χώρα. Τα νούμερα βεβαίως ζαλίζουν, αλλά τόσα χρόνια πάνω- κάτω τέτοια ποσά αντιστοιχούσαν στην περιοχή μας. Ας μην ξεχνάμε ότι στο προηγούμενο ΕΣΠΑ η Δυτ. Ελλάδα άντλησε 490 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στα 35 χρόνια Κοινοτικών Προγραμμάτων εισέρευσαν στην Ελλάδα περίπου 160 δις. ευρώ.

Συνολικά, το νέο ΕΣΠΑ αποσκοπεί σε έναν αποφασιστικό μετασχηματισμό της Οικονομίας της χώρας και προφανώς της Περιφέρειάς μας. Το «Εγγραφο Βασικών Εννοιών» για την Δυτ. Ελλάδα περιγράφει την διαδικασία με αρκετά επίθετα: Θέλουμε μια Περιφέρεια πιο ανταγωνιστική, πιο έξυπνη, πιο καινοτόμα, πιο πράσινη, πιο διασυνδεδεμένη, πιο κοινωνική.

Ειδικά για τα τρία πρώτα μπορούμε να αισιοδοξούμε. Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας θεωρείται για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοπόρος. Αυτό που απαιτείται είναι Στόχευση σε μια θεματική που ταιριάζει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας. Αυτό πρέπει να αναζητήσουμε, να θεμελιώσουμε και να υλοποιήσουμε, εκμεταλλευόμενοι μια ολοκληρωμένη ατζέντα οικονομικού μετασχηματισμού, προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας.

Δεν είναι πια απλά «καλό για τον τόπο μας». Είναι προαπαιτούμενο χρηματοδότησης. Και εχέγγυο ανάπτυξης

* Ο Λυκούργος Σταυρουλόπουλος είναι οικονομολόγος- μέλος συνέλευσης αντιπροσώπων Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΔΗΚΙΟ).

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ