Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Καταδικάζει σε φυλάκιση δικαστή του ΟΗΕ στην Τουρκία

Ο δικαστής είχε συλληφθεί στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Καταδικάζει σε φυλάκιση δικαστή του ΟΗΕ στην Τουρκία

Στις 23 Απριλίου 2024, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) εξέδωσε μια σημαντική απόφαση, καταδικάζοντας την Τουρκία για την “παράνομη” φυλάκιση ενός δικαστή των Ηνωμένων Εθνών.

Ο δικαστής είχε συλληφθεί στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η φυλάκιση του δικαστή αντιβαίνει στην αρχή της διπλωματικής ασυλίας, η οποία προστατεύει τους διπλωμάτες και άλλα διεθνή πρόσωπα από αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση.

Ο Τούρκος δικαστής Αϊντίν Σεφλά Ακάι, ένας από τους δικαστές του Μηχανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Διεθνή Δικαστήρια (MTPI), καταδικάστηκε το 2017 σε κάθειρξη επτάμισι ετών για συμμετοχή στην κίνηση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι εξύφανε την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της εξουσίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αϊντίν Σεφά Ακάι φυλακίστηκε μετά την επιβεβαίωση της ποινής του από το εφετείο το 2021. «Αυτή τη στιγμή εκτίει την ποινή του στη φυλακή του Ρίζε» (Ριζούντα), διευκρινίζει το ΕΔΔΑ στην απόφασή του.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δικαστήριο, «ο κ. Ακάι δικαιούνταν πλήρη διπλωματική ασυλία, στην οποία περιλαμβάνεται το απαραβίαστο του προσώπου του, και έπρεπε να προφυλάσσεται από κάθε μορφή σύλληψης ή κράτησης σε όλη τη διάρκεια της εντολής του ως δικαστή των Ηνωμένων Εθνών». Ως εκ τούτου, «η προσωρινή κράτηση του κ. Ακάι ήταν παράνομη», εκτιμούν οι δικαστές, οι οποίοι ζητούν από την Άγκυρα να καταβάλει στον ενάγοντα 21.100 ευρώ για ηθική ζημιά και 7.000 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.

Με πληροφορίες από το protothema, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, η τουρκική κυβέρνηση είχε εξαπολύσει διώξεις πρωτοφανούς έκτασης, απολύοντας ή θέτοντας σε διαθεσιμότητα περισσότερους από 140.000 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 4.000 δικαστές, εισαγγελείς και άλλα μέλη του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο δικαστής Ακάι, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες, είχε καταδικαστεί επειδή είχε στο κινητό τηλέφωνό του την υπηρεσία κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Bylock, που σύμφωνα με τις Αρχές είχε χρησιμοποιηθεί από τους πραξικοπηματίες. Η Τουρκία είναι ένα από τα 46 κράτη που έχουν υπογράψει την ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρώπινων δικαιωμάτων, της οποίας εγγυητής είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Η σύλληψη αντιεξουσιαστή για τρομοκρατία, τα διεγραμμένα αρχεία και ο «ρόλος» του

Λασποβροχές, άνεμοι τύπου Φοέν και ζέστη, πότε «ανοίγει» ο καιρός, η πρόγνωση για την Πάτρα

Mαρτυρία για δολοφονία Λυγγερίδη: «Καταφέραμε τον στόχο μας, σκοτώσαμε αστυνομικό», στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες ΦΩΤΟ

Υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο Σούδας, σε επιφυλακή η Πυροσβεστική για αναζωπυρώσεις

Χατζηδάκης: Μείωση 50% στις χρεώσεις των τραπεζών στα POS

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ