Πάσχα 2024: Βουλιάζει ηπειρωτική Ελλάδα με πληρότητες έως 100%, για «δυνατά πορτοφόλια» νησιωτικοί προορισμοί, οι τιμές

Εως και 100% η πληρότητα σε Μονεμβασιά και Λεωνίδιο, χαμηλότερα στις Κυκλάδες. Τι έδειξε έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E – Real Estates

Πάσχα

Καθοριστικός παράγοντας για την εικόνα της φετινής πασχαλινής εξόδου είναι και το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που έχουν αυξηθεί πια σημαντικά καθιστώντας δύσκολη την μετακίνηση ειιδκά για οικογένειες και ειδικά για μικρό χρονικό διάστημα. Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε για την «Η» ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E – Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, οι δημοφιλείς ηπειρωτικοί προορισμοί έχουν υψηλότερες πληρότητες από τα νησιά. 

Για παράδειγμα, την ώρα που η πληρότητα στη Μύκονο ήταν 79%, στη Σαντορίνη 75%, στη Σύρο και στις Σπέτσες 82%, οι ηπειρωτικοί προορισμοί πήγαιναν καλύτερα: η Μονεμβασιά ήταν ήδη στο 100%, όπως και το Λεωνίδιο (παραλία Τυρού), το Ναύπλιο είχε προκρατήσεις 92%, η Καλαμπάκα 98% το ίδιο και η Ναύπακτος, ενώ τα Ιωάννινα κυμαίνονταν στο 96%.

Το άλλο σημαντικό στοιχείο που διαφοροποιεί την φετινή πασχαλινή σεζόν είναι μια διόρθωση τιμών που παρατηρείται στα νησιά που βρέθηκαν στην αιχμή της αρνητικής επικαιρότητας πέρσι, Μύκονος και Σαντορίνη: «Νησιωτικοί προορισμοί που ήταν αποκλειστικά για «δυνατά» πορτοφόλια τα προηγούμενα χρόνια, φαίνεται πλέον να καταγράφουν «διόρθωση» τιμών. Μύκονος και Σαντορινή, αποτελούν την «έκπληξη» για το φετινό Πάσχα. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και αρκετά μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», παρατηρεί ο κ. Μπάκας.

Η έρευνα

Η έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E – Real Estates για τις προκρατήσεις του Πάσχα αφορά το χρονικό διάστημα 3 -6 Μάϊου (Μεγάλη Παρασκευή – Δευτέρα του Πάσχα) και ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες όχι βίλες) κατάλληλα για οικογένεια.

Τα ποσοστά πληρότητας αφορούν αποκλειστικά τα «ανοιχτά» – διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα και όχι το σύνολο των εγγεγραμμένων ακινήτων. «Τη φετινή χρονιά, μέρος των ιδιοκτητών καθυστέρησαν να ανοίξουν τα ακίνητα τους για τις ημέρες του Πάσχα, ιδιαίτερα στους νησιωτικούς προορισμούς», εξηγεί ο κ. Μπάκας, ακόμη ένα στοιχείο που δείχνει την τάση.

«Συγκεκριμένα, η διαθεσιμότητα, τα ενεργά δηλαδή ακίνητα σε πολλούς νησιωτικούς προορισμούς, δεν ξεπερνούν το 50%-60% της δυναμικής της εκάστοτε περιοχής στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αν και μέρα με την ημέρα ενεργοποιούνται στις πλατφόρμες νέα ακίνητα για τις ημέρες του Πάσχα», προσθέτει ο κ. Μπάκας.

Οι προ-κρατήσεις στη νησιωτική χώρα

  • Στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού, Ύδρα και Σπέτσες, καταγράφονται προ-κρατήσεις 97% και 82% αντίστοιχα για το τριήμερο του Πάσχα. Το κόστος μίσθωσης στην Ύδρα κυμαίνεται από 1.055€  για 3 διανυκτερεύσεις σε κατοικία 50τμ, ενώ στις Σπέτσες από 1.185€ για κατοικία 60τμ.
  • Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, Αίγινα και Αγκίστρι «κερδίζουν» τους εκδρομείς που επιθυμούν έναν πολύ κοντινό προορισμό στην Αττική. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 45τμ στην Αίγινα για 3 διανυκτερεύσεις διαμορφώνεται στα 260€ και στο Αγκίστρι στα 287€ για κατοικία 53τμ. Οι προ-κρατήσεις στις ενεργές κατοικίες αγγίζουν το 82% και 72% αντίστοιχα.

Κυκλάδες

  • Στην Τήνο οι «ενεργές» κατοικίες στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων καταγράφουν ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξεως του 85%, τη στιγμή που τα «ενεργά» ακίνητα δεν ξεπερνούν το 30%-40% της δυναμικής του κλάδου στο νησί. Το κόστος διαμονής κυμαίνεται από 305€ για 3 διανυκτερεύσεις σε κατοικία 50τμ στη περιοχή του Αγίου Ιωάννη.
  • Στην Ερμούπολη της Σύρου, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 100τμ για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 928€. Το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 82%, ενώ η δυναμική των ενεργών ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν ξεπερνά το 40% της δυναμικής του κλάδου στο νησί.
  • Στο κοσμοπολίτικο νησί των ανέμων την Μύκονο, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 60τμ στη περιοχή Φτελιά διαμορφώνεται στα 392€ για 3 διανυκτερεύσεις και στα 250€-300€ αν πρόκειται για κατοικία 18τμ-25τμ. Η Μύκονος καταγράφει προ-κρατήσεις της τάξεως του 79% στα ενεργά προς μίσθωση ακίνητα στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
  • Το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης είναι εμπειρία ζωής. Εμπειρία ζωής και τα έθιμα των κατοίκων του νησιού τις ημέρες του Πάσχα. Το κόστος μίσθωσης στο νησί του ηφαιστείου διαμορφώνεται από 272€ στη περιοχή Περίβολος για κατοικία 40τμ. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 65% στα ενεργά προς μίσθωση ακίνητα στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Βόρειο Αιγαίο

  • Στην Χίο οι προ-κρατήσεις κυμαίνονται στο 78% και το κόστος διαμονής από 632€ για 3 διανυκτερεύσεις στη πόλη. Οικονομικές επιλογές καταγράφονται στη περιοχή Κάμπος όπου το κόστος διανομής διαμορφώνεται στα 220€ για 3 διανυκτερεύσεις σε κατοικία 40τμ και στο χωρίο Αυγώνυμα, κατοικία 45τμ μισθώνεται προς 215€ για 3 διανυκτερεύσεις.

Δωδεκάνησα

  • Στην Πάτμο, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 82τμ στην περιοχή Γροίκος διαμορφώνεται στα 425€ για 3 διανυκτερεύσεις. Το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 75%, με τη δυναμική των ενεργών ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να μην ξεπερνά το 60% της δυναμικής του κλάδου στο νησί.

Ιόνιο

  • Στην «αρχόντισσα» των Ιονίων Νήσων, την Κέρκυρα, το κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται από 780€ στο κέντρο της πόλης και οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 90% σε κατοικίες που απέχουν 5-6 χιλιόμετρα από το κέντρο.

Τρεις διανυκτερεύσεις (3/5 – 6/5)

Νησιωτική Ελλάδα Κόστος μίσθωσης Προ-κρατήσεις ενεργών Airbnb 
ΥΔΡΑ Από 1.055€ 97%
ΣΠΕΤΣΕΣ Από 1.185€ 82%
ΤΗΝΟΣ Από 305€ 85%
ΣΥΡΟΣ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ Από 928€ 82%
ΧΙΟΣ Από 632€ 78%
ΠΑΤΜΟΣ Από 425€ 65%
ΑΙΓΙΝΑ Από 260€ 82%
ΑΓΚΙΣΤΡΙ Από 287€ 72%
ΚΕΡΚΥΡΑ (Πόλη) Από 780€ 90%
MYKONOΣ Από 392€ 79%
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Από 272€ 75%

Πηγή/Επεξεργασία : Ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης/Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates , Ολόκληρα διαμερίσματα ή αυτοτελής κατοικίες (όχι βίλες). * Το κόστος διαμονής προκύπτει βάση της διαθεσιμότητας. Η κατοικία στην ίδια τιμή μπορεί να φιλοξενήσει έως και 4 άτομα, ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή.

Ηπειρωτική Ελλάδα

Στους 10 «must» ηπειρωτικούς προορισμούς, οι προ-κρατήσεις για αυτοτελή ακίνητα με τουλάχιστον 4 κρεβάτια, καταγράφουν ποσοστά άνω του 90%, ήδη. Λεωνίδιο και Μονεμβάσια βρίσκονται στο 100%.

Η τουριστική δυναμική θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες σχεδόν στο σύνολο των ηπειρωτικών προορισμών και ο λόγος δεν είναι άλλος από το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που δεν είναι «προσιτό» για μια οικογένεια που χρειάζεται να μεταφέρει και το αυτοκίνητο.

Καλαμάτα

Σύμφωνα με την AirDNA 561 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, καταγράφοντας μια αύξηση κατά 29% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο την προηγούμενη χρονιά. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 82τμ σε απόσταση 900μέτρων από το κέντρο της πόλης κυμαίνεται από 365€ για τρεις διανυκτερεύσεις, ενώ κατοικία 65τμ σε απόσταση 4,5χιλ από το κέντρο, μισθώνεται προς 296€. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 92% στην πλατφόρμα Airbnb.

Ναύπλιο 

Στο Ναύπλιο οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 92%, με το κόστος μίσθωσης για κατοικία 90τμ σε απόσταση 150 μέτρων από το κέντρο να διαμορφώνεται από 368€. Το Ναύπλιο έχει δυναμική 337 ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυξημένη δυναμική κατά 22% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Λεωνίδιο / Παραλία Τυρός

Στο Λεωνίδιο, οι προ-κρατήσεις για ακίνητα κατάλληλα για οικογένειες με τουλάχιστον 4 κρεβάτια είναι ήδη στο 100%. Στην Παραλία Τυρός οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 95% με το κόστος μίσθωσης κατοικίας με 2Υ/Δ να διαμορφώνεται στα 388€ για τρεις διανυκτερεύσεις. Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας διαθέτει τη δεδομένη χρονική στιγμή 269 ενεργά ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυξημένη δυναμική κατά 28% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς.

Μονεμβάσια

Η Μονεμβάσια ήδη καταγράφει προ-κρατήσεις στο 100%. Η δυναμική στον κλάδο βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 220 ακίνητα σύμφωνα με την AirDNA , αυξημένη δυναμική κατά 29% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο.

Καλαμπάκα/ Μετέωρα

Στην Καλαμπάκα, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 98%. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 70τμ για τρεις διανυκτερεύσεις διαμορφώνεται από 300€. Η δυναμική στον κλάδο βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 338 ακίνητα σύμφωνα με την AirDNA , αυξημένη δυναμική κατά 20% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο.

Ηπειρωτικοί προορισμοί Κόστος μίσθωσης Προ-κρατήσεις ενεργών Airbnb
ΚΑΛΑΜΑΤΑ Από 365€ 92%
ΝΑΥΠΛΙΟ Από 368€ 92%
ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΥΡΟΣ Από 380€ 95%
ΛΕΩΝΙΔΙΟ 100%
ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ 100%
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ Από 300€ 98%
ΜΕΤΣΟΒΟ Από 365€ 90%
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ (ΚΕΝΤΡΟ) Από 518€ 95%
ΙΩΑΝΝΙΝΑ Από 335€ 96%
ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ Από 530€ 98%

Μέτσοβο

Το Μέτσοβο δεν καταγράφει υψηλή δυναμική στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 90%. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 90τμ (50 μέτρα από το κέντρο) για τρεις διανυκτερεύσεις διαμορφώνεται από 365€.

Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα το κόστος μίσθωσης κατοικίας 140τμ σε απόσταση 400μέτρων από το κέντρο, μισθώνεται προς 518€ για τρεις διανυκτερεύσεις. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 98% με τη δυναμική στον κλάδο να καταγράφει μείωση κατά 6% σε σχέση με πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο.

Ιωάννινα 

Στα Ιωάννινα, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 96% για άφιξη Μ.Παρασκευή και αναχώρηση Δευτέρα του Πάσχα. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 77τμ σε απόσταση 1χιλ από το κέντρο διαμορφώνεται από 335€. Η δυναμική στον κλάδο βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 532 ακίνητα σύμφωνα με την AirDNA , αυξημένη δυναμική κατά 34% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο.

Ναύπακτος

Στην Ναύπακτο, οι προ-κρατήσεις για ακίνητα κατάλληλα για οικογένειες με τουλάχιστον 4 κρεβάτια είναι ήδη στο 98%. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 60τμ σε απόσταση 1,2χιλ από το κέντρο, διαμορφώνεται στα 530€ για τρεις διανυκτερεύσεις. Η Ναυπακτία διαθέτει τη δεδομένη χρονική στιγμή 194 ενεργά ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυξημένη δυναμική κατά 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς.

Πηγή: Ημερησία

 

 

Διαβάστε επίσης

Πάσχα 2024: Στο «κόκκινο» η έξοδος, αύξηση 4-5% από το 2023,συνέχεια και σήμερα

Ολυμπιακός: Ερυθρόλευκο «πάρτι» στο «Ελ. Βενιζέλος», αποθεώθηκαν παίκτες και προπονητής ΦΩΤΟ

Τραγωδία στην Βούλα: Διπλή παράσυρση πεζής, αναζητείται ο πρώτος οδηγός μοτοσυκλέτας που την εγκατέλειψε

Πάσχα: Μάχη στην αγορά για την τιμή του οβελία – Τι λένε επιχειρηματίες άλλων κλάδων

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop