Πάσχα: Μάχη στην αγορά για την τιμή του οβελία – Τι λένε επιχειρηματίες άλλων κλάδων

Ο υπουργός με δηλώσεις που έκανε προχθές πυροδότησε αντιδράσεις στον κλάδο των κρεοπωλών, καθώς κάλεσε ευθέως τους καταναλωτές να ψωνίσουν από τα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν προϊόντα στο «Καλάθι του Πάσχα».

Πάσχα

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα τα έχουν βάλει τις τελευταίες ημέρες οι κρεοπώλες και αιτία δεν είναι μόνο το «Καλάθι του Πάσχα», που έχει τιμές οβελία ακόμα και 50% φθηνότερες από κρεοπωλεία.

Ο υπουργός με δηλώσεις που έκανε προχθές πυροδότησε αντιδράσεις στον κλάδο των κρεοπωλών, καθώς κάλεσε ευθέως τους καταναλωτές να ψωνίσουν από τα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν προϊόντα στο «Καλάθι του Πάσχα».

«Στόχος ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να πάρουν το αρνί σε προσιτές τιμές. Αυτήν τη στιγμή στο πασχαλινό καλάθι, το αρνί πωλείται σε τιμές κάτω των 10 ευρώ» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και όντως έτσι είναι, όπως φαίνεται και από την εφαρμογή e-katalalotis.gr.
Οι κρεοπώλες της Πάτρας θεωρούν ότι το υπουργείο Ανάπτυξης πριμοδοτεί με αυτό τον τρόπο τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε βάρος των συνοικιακών κρεοπωλείων που αυτή τη στιγμή πωλούν τον πασχαλινό οβελία σε ένα εύρος τιμών από 13,5 – 15 ευρώ το κιλό.

ΠάσχαΟ επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Πατρών και περιχώρων και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, Διονύσης Ανδρεόπουλος, τόνισε στην «Πελοπόννησο» ότι το καλάθι του νοικοκυριού «είναι καραμπινάτος αθέμιτος ανταγωνισμός». Ανέφερε ότι σε γνωστό σούπερ μάρκετ της Πάτρας, με την αγορά ενός αρνιού προσφέρονται και δύο 6ευρες δωροεπιταγές. Αυτό πρακτικά εκμηδενίζει τον ανταγωνισμό, με τους κρεοπώλες να έχουν μοναδικό όπλο τους, την ποιότητα.

«Εμείς δεν μπορούμε να πουλήσουμε τόσο χαμηλά, γιατί έχουμε μόνο ποιοτικά κρέατα» αναφέρει ο κ. Ανδρεόπουλος, εννοώντας ότι τα αμνοερίφια που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ είναι μεγαλύτερου βάρους και υποδεέστερης ποιότητας.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Ανδρεόπουλος θέτει και θέμα μεγάλης χρονικής διαφοράς μεταξύ της ημερομηνίας σφαγής και της ημερομηνίας διάθεσης των αμνοεριφίων στα σούπερ μάρκετ, που -όπως ισχυρίζεται- χρησιμοποιούν τεχνικές συντήρησης που παρατείνουν τον χρόνο διατήρησης του κρέατος.

«Εμείς πουλάμε μόνο φρέσκα αρνιά, σφαγμένα τις τελευταίες ημέρες πριν το Πάσχα» δήλωσε ο κ. Ανδρεόπουλος, δικαιολογώντας τις τιμές στα συνοικιακά κρεοπωλεία.

ΠάσχαΟ Ανδρέας Σκάγιας, ιδιοκτήτης του ομώνυμου σφαγείου στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών, προέβλεψε πρόβλημα επάρκειας φέτος στην αγορά. Τόνισε στην «Πελοπόννησο» ότι όσοι δεν φρόντισαν να κάνουν έγκαιρα παραγγελία στον κρεοπώλη τους ή στο σούπερ μάρκετ, ενδεχομένως να μη βρουν ολόκληρο αρνί ή και καθόλου το επόμενο διήμερο, γιατί οι χονδρέμποροι έκαναν περιορισμένες παραγγελίες, φοβούμενοι ότι θα τους έμεναν αδιάθετες ποσότητες, λόγω του ανταγωνισμού από το «Καλάθι του Πάσχα».

Είναι ενδεικτικό ότι οι κτηνοτρόφοι πωλούσαν φέτος προς 9-9,5 ευρώ το κιλό. «Φθηνό αρνί με 9 και 9,5 ευρώ από τον παραγωγό δεν υπάρχει» είπε ο κ. Σκάγιας, που δεν μπόρεσε να εξηγήσει πως υπάρχουν σήμερα σούπερ μάρκετ που πωλούν με 9,70 ευρώ το κιλό.

 

ΠάσχαΟ Νίκος Φίκος, ιδιοκτήτης καταστημάτων ενδυμάτων στο κέντρο, σημείωσε: «Τις τελευταίες μέρες υπάρχει αρκετή κίνηση, με τον κόσμο να μπαίνει στο μαγαζί, να ψωνίζει και αυτό είναι θετικό. Ομως το προηγούμενο διάστημα υπήρχε ακινησία αφού όλοι φαίνεται ότι περίμεναν το Πάσχα. Βέβαια, σε σχέση με την περυσινή περίοδο, τα δεδομένα δείχνουν ότι θα κινηθούμε λίγο καλύτερα σε τζίρους, αλλά αυτό δεν φτάνει για να καλυφθεί ο μικρός τζίρος των προηγουμένων μηνών. Είμαστε, όμως, αισιόδοξοι. Από την πλευρά μας, έχουμε κρατήσει σταθερές τις τιμές σε σχέση με το 2023».

 

ΠάσχαΟ Ταξιάρχης Κάππας, πρόεδρος Σωματείου Ζαχαροπλαστών Πάτρας, ανέφερε: «Τις τελευταίες μέρες έχει ανέβει αισθητά η κίνηση και έχουμε ήδη πολλές παραγγελίες για Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο. Να σημειωθεί ότι παρότι έχει ανέβει η τιμή του κακάο, οι περισσότεροι συνάδελφοι είχαμε προμηθευτεί ύλη από νωρίς και έχουμε διατηρήσει ίδιες τιμές με το Πάσχα του 2023. Ακόμα δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση, όμως τα πρώτα δείγματα, δείχνουν ότι ο κλάδος θα κινηθεί πολύ καλά αυτό το Πάσχα, αν και επί της ουσίας δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση, καθώς το περυσινό Πάσχα ήταν νωρίτερα».

 

ΠάσχαΑπό τον κλάδο των κηροπλαστείων και των λαμπάδων, ο Δημήτρης Αβράμης, ιδιόκτητης κηροπλαστείου στην οδό Γεροκωστοπούλου, σημείωσε: «Εχει ανέβει πολύ η κίνηση τις τελευταίες μέρες και μπορούμε να πούμε ότι κινούμαστε ικανοποιητικά για το φετινό Πάσχα. Οι καταναλωτές αγοράζουν και λαμπάδες λόγω των ημερών, αλλά και κεριά για την μέρα της Ανάστασης. Φαντάζομαι ότι η κίνηση θα κορυφωθεί ακόμα περισσότερο τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή, καθώς πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν να αγοράσουν κεριά την τελευταία στιγμή».

 

ΠάσχαΑπό τον κλάδο της υπόδησης, ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος υποδημάτων στο κέντρο, τόνισε: «Από την προηγουμένη εβδομάδα έχει ανέβει αισθητά η κίνηση και σε αυτό βοήθησε σημαντικά και το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους. Ο κλάδος των παιδικών παπουτσιών κινείται ικανοποιητικά αυτές τις μέρες και είναι λογικό γιατί ψωνίζουν όλοι για τα βαφτιστήρια τους. Πάντως, ανασταλτικός παράγοντας είναι ότι γίνονται συχνά πορείες αυτές τις μέρες και αυτό δυσχέραινε τους καταναλωτές να έρθουν στο κέντρο και να ψωνίσουν με την άνεση τους».