Εξαίρεση της Πάτρας για μονάδα ψύχωσης – Στα ράντζα οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Αποκαλυπτικός ο καθηγητής και διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Φίλιππος Γουρζής στην εκδήλωση «6ο Ταξίδι Ελπίδας»

Εξαίρεση της Πάτρας για μονάδα ψύχωσης - Στα ράντζα οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ Φωτογραφία αρχείου

Μόλις ένα Κέντρο Ημέρας για άνοια λειτουργεί σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να νοσηλεύονται ακόμα και στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, η οποία λειτουργεί συνεχώς με 10 ράντζα επιπλέον. Πρόσφατα δε, η Πάτρα εξαιρέθηκε από τον σχεδιασμό Μονάδας πρώτου επεισοδίου ψύχωσης που θα αναπτυχθεί σε όλες τις άλλες πανεπιστημιακές κλινικές της ώρας.

Την ένδεια στη φροντίδα της ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων στη Δυτική Ελλάδα περιέγραψε ο καθηγητής και διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Φίλιππος Γουρζής στο πλαίσιο της εκδήλωσης 6ο «Ταξίδι Ελπίδας». Την εκδήλωση διοργάνωσε η «Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στο Αλτσχάιμερ», σε συνεργασία με το Ιατρείο Ψυχογηριατρικής και Πρώιμης Διάγνωσης Νευρονοητικών Διαταραχών της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών και την υποστήριξη του Κοινωφελούς Σωματείου Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ «Φροντίζω» και της επιστημονικής Εταιρείας Μοριακής Ιατρικής και Εξατομικευμένης Διάγνωσης και Θεραπείας.

Ο καθηγητής Φίλιππος Γουρζής υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε κανένα οικοτροφείο για περιστατικά βαριάς άνοιας στην περιοχή μας, ενώ οι Νομοί Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας δεν έχουν καν ένα Κέντρο Ημέρας. Η Πάτρα έχει ένα το ”Φροντίζω” που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια».

Κι αυτό τόνισαν, μιλώντας βιωματικά, οι φροντιστές ασθενών με άνοια Γεωργία Κωνσταντοπούλου, Δημήτρης Σπαλιάρας και Γεωργία Καββαδά στο πλαίσιο του διαλόγου που είχαν με τη δημοσιογράφο του IΟΝΙΑΝ Channel Μαρία Σιορώκου.

Εξαίρεση της Πάτρας για μονάδα ψύχωσης - Στα ράντζα οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Γεωργία Κωνσταντοπούλου, Δημήτρης Σπαλιάρας, Μαρία Σιωρώκου,Γεωργία Καββαδά

«Η περιπέτειά μας ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια. Ο πατέρας μου ήταν πολύ κοινωνικός και δραστήριος άνθρωπος με έντονη καθημερινότητα. Οταν διαγνώστηκε η μητέρα, ο αδελφός μου κι εγώ αφοσιωθήκαμε με αγάπη στη φροντίδα του. Στα έξι χρόνια κατέρρευσε και η μητέρα μου κι έτσι έχουμε σήμερα δύο ανθρώπους να φροντίζουμε. Είναι μεγάλο αυτό το ταξίδι και μοναχικό. Θέλουμε στήριξη» ανέφερε η Γεωργία Καββαδά. Τις ίδιες επισημάνσεις έκαναν η κ. Κωνσταντοπούλου και ο κ. Σπαλιάρας, περιγράφοντας τις προσωπικές τους εμπειρίες και τα όσα αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα χωρίς τη στήριξη κάποιας δομής και οικονομικής μέριμνας από το κράτος. Μάλιστα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τιμήθηκαν για την πολύτιμη προσφορά τους οι φροντιστές Βασίλειος Αθανασακόπουλος και Μαρία Σταυροπούλου και οι γιατροί Νικόλαος Μακρής και Κωνσταντίνος Μπουρλής.

Αλλωστε, βασικός στόχος της διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη του ρόλου των φροντιστών σε ασθενείς με νευρονοητικές διαταραχές. Συνήθως οι φροντιστές είναι μέλη της οικογένειας, στη συντριπτική πλειοψηφία τους γυναίκες, και είναι εντελώς απροετοίμαστοι για τον δύσκολο ρόλο που καλούνται να αναλάβουν. Η αναγνώριση και ανακούφιση του φορτίου των φροντιστών αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της άνοιας.

Εξαίρεση της Πάτρας για μονάδα ψύχωσης - Στα ράντζα οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Ιωάννης Ελλούλ, Μαρία Φρούντα, Παναγιώτης Αλεξόπουλος

Τα κρίσιμα θέματα που αφορούν στη νόσο παρουσίασαν ο Παναγιώτης Βλάμος, πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ, ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής-Ψυχογηριατρικής, Ψυχογηριατρικό Ιατρείο Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, η Μαρία Φρούντα, ψυχολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη Κοινωφελούς Σωματείου Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ- «Φροντίζω», ο Βασίλειος Στάμος, επιμελητής Β’ του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας και ο Κωνσταντίνος Λυκέτσος, MD, MHS, πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα ερωτήματα του κοινού στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν ο κ. Αλεξόπουλος, η κ. Φρούντα και ο Ιωάννης Ελλούλ, καθηγητής Νευρολογίας, Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Εταιρείας Γηριατρικής & Γεροντολογίας.

Η εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου πλαισιώθηκε με ανάγνωση λογοτεχνικών αποσπασμάτων από τη γιατρό του Ενδοκρινολογικού Τμήματος Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ και ηθοποιό Αναστασία Αρμένη με τη συνοδεία κιθάρας από την Eυθυμία Μόσχου, καθηγήτρια μουσικής, διπλωματούχο κλασικής κιθάρας.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ