Φυσικοθεραπεία: Ένας τίτλος σπουδών «άγραφο χαρτί» – Γιατί δεν αναγνωρίζονται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο

Τελειώνει κάποιος Φυσικοθεραπεία σε «ιδιωτικό κολλέγιο» στην Ελλάδα, και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών αρνείται να του δώσει άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Φυσικοθεραπεία: Ένας τίτλος σπουδών «άγραφο χαρτί» - Γιατί δεν αναγνωρίζονται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο

Το συγκεκριμένο θέμα ήταν σε περίοπτη θέση στην απολογιστική έκθεση του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, Γιώργου Τελώνη, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας προ μηνός.

Μας κίνησε το ενδιαφέρον, φαινόταν παράξενο. Και γι’ αυτό είπαμε να το ερευνήσουμε…

Και προέκυψε θέμα! Τελειώνει κάποιος Φυσικοθεραπεία σε «ιδιωτικό πανεπιστήμιο-κολλέγιο» στην Ελλάδα, και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών αρνείται να αναγνωρίσει τον τίτλο σπουδών του, άρα αρνείται να του δώσει και άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Καθίσταται, δηλαδή, ο τίτλος σπουδών άγραφο χαρτί.

Και ενώ υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που δικαιώνουν σπουδαστές, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών δεν απαντά.
Τα ιδιωτικά κολλέγια εξακολουθούν να έχουν τη Φυσικοθεραπεία στο «μενού» τους, κι ας μένουν μετά νηστικοί από δουλειά οι απόφοιτοι.

Ο κ. Τελώνης, θεσμικά ως Συμπαραστάτης του Πολίτη, κι αφού δέχθηκε καταγγελίες για το θέμα, έχει στείλει κατ’ επανάληψη επιστολές στον Πανελλήνιο Σύλλογο, αλλά εδώ και ενάμιση χρόνο ούτε φωνή, ούτε ακρόαση! Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρχε επίσημη απάντηση…

Πάλι καλά που η πρώην πρόεδρους του «εδώ» Συλλόγου είχε την καλοσύνη και την ευθύτητα ν’ απαντήσει αμέσως και να εξηγήσει την στάση του Πανελλήνιου Συλλόγου!

Η «Π τ Κ» φιλοξενεί τη διαμαρτυρία-καταγγελία δύο σπουδαστών που έχουν μείνει με το πτυχίο στο χέρι.

Ζαχαρίας Τριβυζάκης (Σπούδασε Φυσικοθεραπεία στο Aegean College, ένα Ιδιωτικό Κολλέγιο που ανήκει στον εκπαιδευτικό όμιλο Όμηρος και συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια του Κόβεντρι και του Εσεξ):

«Κατέθεσα, τελειώνοντας τις σπουδές μου, όλα τα χαρτιά μου στο υπουργείο, ώστε να πάρω την ισοτιμία και μετά να εγγραφώ στον Σύλλογο για την έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος. Πήρα την έγκριση της ισοτιμίας από το υπουργείο και εκεί σταμάτησαν όλα. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος ούτε αρνητική απάντηση δίνει, ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε νομικά».

-«Πώς γίνεται ένα συνδικαλιστικό όργανο, να αρνείται να κάνει δεκτή μια απόφαση υπουργείου, με την οποία πιστοποιήθηκε η ισοτιμία μου σε επαγγελματικό επίπεδο με κάποιον που έχει τελειώσει Φυσικοθεραπεία σε ελληνικό πανεπιστήμιο;».

-«Ισως να τους ενοχλεί ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των φυσικοθεραπευτών και δεν το θέλουν. Αν ξέραμε, όμως, πως το Κολλέγιο δεν θα παρενέβαινε υπέρ μας στην υπόθεση, θα πηγαίναμε έξω να σπουδάσουμε».

-«Μόνο ο κ. Τελώνης, ο Συμπαραστάτης του Πολίτη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μάς στήριξε και παλεύει όσο μπορεί».

Νίκος Διαμαντόπουλος (πρώην διευθυντής της παιδονευρολογικής κλινικής του Καραμανδανείου Νοσοκομείου και νυν παιδονευρολόγος στο Ολύμπιον, πατέρας τού Γιάννη Διαμαντόπουλου, του «παθόντος», ο οποίος σπούδασε Φυσικοθεραπεία στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο στην Αθήνα…).

«Ο γιος μου τελείωσε στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, παράρτημα Αγγλικού Πανεπιστημίου την Ελλάδα. Ο τίτλος σπουδών έχει τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Και παρότι έλαβε κανονικά αναγνώριση της ισοτιμίας από το υπουργείο Παιδείας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος αρνήθηκε να τον εγγράψει στο Μητρώο μελών του Συλλόγου. Σιωπηρά απέρριψε την αίτηση, όπως κάνει με όλους, όπως αποδεικνύεται. Και το κάνει καθαρά για συντεχνιακούς λόγους. Λειτουργεί ως κράτος εν κράτει».

-«Ο γιος μου αναγκάστηκε να φύγει για το εξωτερικό. Εργάζεται ως φυσικοθεραπευτής σε Ιατρικό Κέντρο, έξω από το Λονδίνο. Με τον τίτλο σπουδών που πήρε εδώ, γράφτηκε στον εκεί Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, όπου αναγνώρισαν φυσικά τις σπουδές του, και μετά βρήκε δουλειά σε Ιατρικό Κέντρο».

-«Ο κ. Τελώνης, ως Συμπαραστάτης του Πολίτη της Περιφέρειας, και προς τιμήν του, το έχει πάρει προσωπικά το θέμα, για να βγάλει μια άκρη…».

-«Η στάση του Κολλεγίου δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Όταν πήγε να εγγραφεί ο γιος μου, επειδή ήθελε να γνωρίζει επακριβώς τι δικαιώματα θα είχε παίρνοντας τον τίτλο σπουδών του, ρώτησε… Και του είπαν…«μην ανησυχείς. Μην σ’ απασχολούν όσα ακούγονται… Κανένα πρόβλημα. Το πολύ-πολύ θα εγγραφείς σε σύλλογο φυσικοθεραπευτών της Αγγλίας και μετά, με διακρατική συμφωνία και λόγω Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα εγγραφείς αυτομάτως και στην Ελλάδα». Δεν συνέβη τίποτα απ’ όσα του είχαν πει…».

Αμαλία Παπαδοπούλου: Δεν γίνεται να εξισωθούν πλήρως

Μπορεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, να μην…βρίσκει χρόνο ν’ απαντήσει στις επιστολές σπουδαστών και Φορέων, η «Π τ Κ», όμως, κατάφερε να πάρει επίσημη απάντηση για το πολύκροτο, όπως αποδεικνύεται, θέμα. Η Αμαλία Παπαδοπούλου, πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Αχαΐας-Ηλείας του Πανελλήνιου Συλλόγου και μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, ήταν σαφέστατη και ξεκάθαρη στις τοποθετήσεις της στην «Π τ Κ»:

«Είναι ένα θέμα πολύ σύνθετο και ευαίσθητο. Πράγματι, μετά από απόφαση του Ανώτατου Οργάνου του Συλλόγου, της Γενικής Συνέλευσης, δεν εγγράφονται οι απόφοιτοι κολλεγίων στον Σύλλογό μας.
Η ευρωπαϊκή κοινοτική απόφαση-οδηγία που υπάρχει και εφαρμόζεται, δεν αφορά ημεδαπούς, που έχουν τελειώσει στη χώρα μας ιδιωτικό κολλέγιο, αλλά μόνο αλλοδαπούς, οι οποίοι έχουν σπουδάσει εκτός Ελλάδας και απλώς μεταφέρουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα στην Ελλάδα. Η Κοινοτική Οδηγία αφορά περιπτώσεις, όπου ένας απόφοιτος έχει αποκτήσει επαγγελματικά προσόντα σε κάποια χώρα της ΕΕ και απλώς τα μεταφέρει σε άλλη. Εδώ, όμως, μιλάμε για περιπτώσεις, όπου οι απόφοιτοι δεν έχουν αναγνωρισμένο επαγγελματικό δικαίωμα».
-«Δεν γίνεται να εξισωθούν πλήρως τα επαγγελματικά δικαιώματα των απόφοιτων των κολλεγίων με τους απόφοιτους των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Το ΑΤΕΕΝ, ένα Οργανο του υπουργείου Παιδείας, που χορηγεί την πιστοποίηση της αναγνώρισης-ισοτιμίας, είναι καθαρά διοικητικό όργανο. Δεν μετέχουν επιστήμονες, που θα αξιολογήσουν το περιεχόμενο των πτυχίων. Διοικητικοί υπάλληλοι μετέχουν, που απλά ελέγχουν χαρτιά».
-«Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει 7 γενικές συνελεύσεις, αποκλειστικά για το θέμα των αποφοίτων των κολλεγίων. Απλώς, δεν γίνεται να υπάρξει άμεση εξομοίωση δικαιωμάτων. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο πρόγραμμα και στο χρόνο των σπουδών των μεν και των δε. Η Φυσικοθεραπεία, και τώρα που είναι ΑΕΙ και πριν που ήταν ΤΕΙ, είναι 4ετούς φοίτησης, ενώ στα κολλέγια είναι 3ετούς».
-«Δεν μπορώ να πάρω θέση για τον τρόπο που λειτουργούν τα κολλέγια και το αν θα έπρεπε να ενημερώνουν τους σπουδαστές τους… Το όλο θέμα έχει εξελιχθεί σε μπάλα που πάει κι έρχεται εδώ και χρόνια και πέφτει στα κεφάλια μας. Και τα δικά μας και των παιδιών».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ