Γιατί δεν αλλάζει τίποτα με την ψήφο μας;

Οι εκλογές εξασφαλίζουν στα κόμματα την ύπαρξή τους και στους πολίτες ότι δεν αλλάζει τίποτα

Εκλογές 2023

Παρακολουθούσα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για ένα θέμα που αφορά όλους τους σκεπτόμενους πολίτες. Τις εκλογές και τους τρόπους με τους οποίους ένας πολίτης μπορεί να δείξει την αντίδραση και τον προβληματισμό του.

Προσωπικά, δεν έγινα σοφότερος, αλλά είναι διαφορετικό να επιβεβαιώνει ένας καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και διαφορετικό να το συζητάμε στο καφενείο. Τι μας είπε λοιπόν ο κ. Μαραντζίδης:

«Οι εκλογές είναι όπως όταν πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσεις μακαρόνια. Αν δεν υπάρχει η μάρκα που σου αρέσει, θα αγοράσεις μια άλλη. Πάντως, κάτι θα πάρεις.

Επί της ουσίας, είτε άκυρο ψηφίσουμε, είτε λευκό, δεν εκφράζουμε καμιά δυσαρέσκεια. Ετσι κι αλλιώς, η νέα Βουλή θα αναδειχθεί από τις έγκυρες ψήφους. Το 2009 ψήφισαν 7 εκ. άνθρωποι στην Ελλάδα και το 2019 ψήφισαν 5,5 εκ. άνθρωποι. Άλλαξε κάτι επειδή δεν πήγε 1,5 εκ. κόσμος να ψηφίσει;».

Να σας το μεταφράσουμε; Με την ψήφο μας δεν αλλάζει το παραμικρό. Οι εκλογές εξασφαλίζουν στα κόμματα την ύπαρξή τους. Οι πολίτες στην Ελλάδα δεν συμμετέχουν σε μηχανισμούς άμεσης δημοκρατίας, όπως στην Ελβετία.

Εκεί υπάρχουν τριών ειδών διαφορετικά δημοψηφίσματα μέσα από τα οποία ο πολίτης συναποφασίζει με την κυβέρνηση για τα σοβαρά θέματα. Η εξουσία χαίρεται όταν ο κόσμος δεν πηγαίνει να ψηφίσει.

Θα ήταν μία λύση να καταργηθούν οι σταυροί στους βουλευτές και να υπήρχε λίστα, αλλά να μην αποφασίζει ο αρχηγός του κόμματος μέσω εσωτερικών διεργασιών. Θα ήταν μία λύση οι μηχανισμοί άμεσης δημοκρατίας μέσω στοχευμένων δημοψηφισμάτων. Τώρα, όμως, δεν υπάρχει λύση…

Επιστροφή στην Ελβετία. Μέσα στο 2022 διεξήχθησαν δημοψηφίσματα στις 13 Φεβρουαρίου, στις 15 Μαΐου και στις 25 Σεπτεμβρίου 2022. Δημοψηφίσματα στην Ελβετία διεξάγονται τέσσερις φορές το χρόνο, στις εξής περιπτώσεις:

Υποχρεωτικό δημοψήφισμα διεξάγεται για να εγκριθεί μία συνταγματική τροποποίηση.

  • εάν οι εκλογείς θέλουν να εγκρίνουν έναν νόμο που προτάθηκε ή να καταργήσουν έναν υφιστάμενο νόμο αρκεί να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 50.000 υπογραφές και να τις υποβάλλουν στο αρμόδιο ομοσπονδιακό γραφείο για να προγραμματιστεί δημοψήφισμα. Αυτό το δημοψήφισμα λέγεται προαιρετικό.
  • μία λαϊκή πρωτοβουλία και συγκέντρωση τουλάχιστον 100.000 υπογραφών απαιτούνται για να προταθεί ένας νέος νόμος για ψηφοφορία.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2022 διεξήχθησαν τέσσερα δημοψηφίσματα, από τα οποία τα δύο ήταν λαϊκές πρωτοβουλίες.

Το πρώτο δημοψήφισμα ήταν για την απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα και ανθρώπους και ξεκίνησε από λαϊκή πρωτοβουλία.

Το δεύτερο δημοψήφισμα ήταν μία λαϊκή πρωτοβουλία για την απαγόρευση των διαφημίσεων για το κάπνισμα. Το τρίτο δημοψήφισμα ήταν για τροποποίηση στον ομοσπονδιακό νόμο για τα τέλη χαρτοσήμων αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.Το τέταρτο δημοψήφισμα ήταν για την κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων σε ιδιωτικές εταιρείες ΜΜΕ.

Στις 15 Μαΐου 2022 διεξήχθησαν τρία δημοψηφίσματα.

  • για την επιβολή φόρου, τουλάχιστον 4%, στις υπηρεσίες ροής δεδομένων, όπως το Νέτφλιξ. Τα έσοδα προορίζονται για την χρηματοδότηση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής. Επίσης, σύμφωνα με το νέο νόμο, τουλάχιστον 30% του περιεχομένου ροής που διατίθενται στην Ελβετία θα πρέπει να είναι Ευρωπαϊκής παραγωγής.
  • για την τροποποίηση του νόμου για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων. Όλοι οι ασθενείς θα θεωρούνται δωρητές οργάνων χωρίς να απαιτείται ρητή συναίνεση.
  • για την ενίσχυση του Φρόντεξ, του Ευρωπαϊκού οργανισμού συνοριοφυλακής των κρατών-μελών της περιοχής Σένγκεν.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ