Η αυτοπεποίθηση δε χτίζεται στην επιβεβαίωση των άλλων – 3 μύθοι που πρέπει να ξεχάσουμε

Η πολλή αυτοπεποίθηση μπορεί να καταλήξει σε αλαζονεία και η πολλή αμφιβολία μπορεί να οδηγήσει στο γνωστό και μη εξαιρετέο σύνδρομο του απατεώνα.

Η αυτοπεποίθηση δε χτίζεται στην επιβεβαίωση των άλλων – 3 μύθοι που πρέπει να ξεχάσουμε Φωτογραφία από Samson Katt (pexels.com)

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά που μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτή τη ζωή, ώστε να χτίσεις μία πραγματικότητα έτσι ακριβώς όπως την ονειρεύεσαι.

Ακόμα όμως και αυτοί οι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η αυτοπεποίθηση και η αμφιβολία, χρειάζονται την απαραίτητη ισορροπία. Η πολλή αυτοπεποίθηση μπορεί να καταλήξει σε αλαζονεία και η πολλή αμφιβολία μπορεί να οδηγήσει στο γνωστό και μη εξαιρετέο σύνδρομο του απατεώνα, που αντιμετωπίζει μία πληθώρα κόσμου εκεί έξω, ειδικότερα στον εργασιακό χώρο.

«Το Σύνδρομο του Απατεώνα περιγράφει την διάχυτη αίσθηση που έχουν κάποιοι άνθρωποι – οι οποίοι διακρίνονται μάλιστα από μια επιτυχημένη πορεία στον χώρο τους – ότι έχουν καταφέρει τα πάντα από τύχη και είναι απλά θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί η αναξιότητα τους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο psychology.gr.

via GIPHY

Οι άνθρωποι είμαστε προγραμματισμένοι να αμφιβάλλουμε, ακόμα και για τον εαυτό μας, και αυτό ως έναν υγιή βαθμό μάς βοηθά να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις και να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί, όμως όταν ξεφεύγει του κανονικού, μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στη ζωή μας, καθώς διαρκώς θα χρειαζόμαστε την εξωτερική επιβεβαίωση των άλλων, προκειμένου να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας.

Όλοι έχουν τις αμφιβολίες και τις ανασφάλειές τους, όμως ορισμένες τοξικές θεωρήσεις για την αυτοπεποίθηση μπορούν να μας οδηγήσουν σε έναν φαύλο κύκλο έλλειψης αυτής, κάτι που μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή.

3 μύθοι για την αυτοπεποίθηση που πρέπει να ξεπεράσουμε

1. Θεωρούμε πως οι άλλοι ξέρουν τα πάντα και έχουν σαφώς περισσότερη αυτοπεποίθηση από εμάς

Κάθε δεδομένη στιγμή μπορούμε να ακούσουμε τους δικούς μας εσωτερικούς μονολόγους μέσα στο μυαλό μας και όχι τους αντίστοιχους που παίζει σε λούπα ο καθένας τριγύρω μας. Θεωρούμε πως οι άνθρωποι υπάρχουν και κινούνται εκπέμποντας μία σιγουριά για τον εαυτό τους και για τις ικανότητές τους, όμως στην πραγματικότητα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που νομίζουν πως τα ξέρουν όλα και σχεδόν πάντα, είναι οι πιο ευάλωτοι σε κάθε περιβάλλον, γιατί ο μόνος σίγουρος τρόπος να σταματήσεις να εξελίσσεσαι είναι να πιστεύεις πως ξέρεις τα πάντα. Μέχρι τη στιγμή που θα ανοίξουμε μία τέτοια συζήτηση με κάποιον άνθρωπο στο περιβάλλον μας, δε μπορούμε να γνωρίζουμε το εάν και κατά πόσο αντιμετωπίζει τις ίδιες ή διαφορετικές έστω δυσκολίες και ανασφάλειες από εμάς. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που πρέπει να δείχνουμε περισσότερη καλοσύνη στους ανθρώπους γύρω μας, γιατί ποτέ δε ξέρουμε τι συμβαίνει στη δική τους πραγματικότητα και στο δικό τους μυαλό.

Η αυτοπεποίθηση δε χτίζεται στην επιβεβαίωση των άλλων – 3 μύθοι που πρέπει να ξεχάσουμε

Φωτογραφία από RF._.studio (pexels.com)

2. Θεωρούμε πως η αυτοπεποίθηση έρχεται από την εξωτερική επιβεβαίωση των άλλων

Οτιδήποτε στηρίζεις πάνω σε άλλους ανθρώπους, ακόμα και όσον αφορά στην ψυχική σου κατάσταση και υγεία, μπορεί να σπάσει μέσα σε δευτερόλεπτα εάν αυτοί οι άνθρωποι κάποια στιγμή σταματήσουν να είναι κομμάτι της ζωής σου. Μπορεί η επιβεβαίωση και ο καλός λόγος των άλλων να συμβάλλουν στην αυτοπεποίθησή μας, όμως θα ήταν σοφότερο να μην είναι η αρχή και το τέλος η γνώμη των άλλων, γιατί τι θα γίνει εάν χρειαστεί να υπάρξουμε χωρίς εκείνους; Τι θα γίνει εάν πρέπει να αναλάβουμε κάτι ολομόναχες; Η πραγματική αυτοπεποίθηση πηγάζει εκ των έσω, από την κυρίαρχη και βασική πεποίθηση πως παίρνεις τις καλύτερες αποφάσεις, πως είσαι αρκετά έξυπνη να διαχειριστείς και να αξιολογήσεις τα πράγματα στη ζωή σου και πως είσαι σε θέση να προσαρμοστείς όταν χρειαστεί.

3. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για ακόμα μεγαλύτερη επιβεβαίωση από τους άλλους

Σκέψου το σαν μία προέκταση του παραπάνω, πολλοί είναι εκείνοι που συνδέουν την αυτοπεποίθησή τους με τον όγκο της δουλειάς και των πραγμάτων που κάνουν, προσπαθώντας να διαχειριστούν πολλά ταυτόχρονα, ψάχνοντας με κάποιον τρόπο να αποδείξουν κάτι σε κάποιον και να πάρουν την εξωτερική επιβεβαίωση που έχουν ανάγκη, για να νιώσουν ολοκλήρωση και σιγουριά. Όμως, το να φέρνεις τον εαυτό σου σε αυτό το σημείο να έχεις τεντωθεί σε μία λεπτή γραμμή, για να καταφέρεις τα πάντα, πιο πιθανό είναι να σε οδηγήσει σε πλήρη εξάντληση παντός τύπου, παρά να φέρει την επιτυχία και αυτοπεποίθηση που ζητάς. Η ποιότητα πάνω από την ποσότητα και η απαραίτητη συγκέντρωση σε εκείνα που πρέπει είναι μείζονος σημασίας για να καταφέρεις όσα θες και να αποκτήσεις την τόσο απαραίτητη προσωπική ικανοποίηση που θα χτίσει την αυτοπεποίθησή σου.

 

Με πληροφορίες από inc.com

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ