Η UNESCO σήμερα στην Πάτρα: Βήμα ανάδειξης για ΑΕΙ, Καρναβάλι, Οίνους – Τι θα ανακοινωθεί

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας η ημερίδα με πρωτοβουλία του αχαιού υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη.

Η UNESCO σήμερα στην Πάτρα: Βήμα ανάδειξης για ΑΕΙ, Καρναβάλι, Οίνους - Τι θα ανακοινωθεί

Σημαντικές προοπτικές ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των ακαδημαϊκών δυνατοτήτων της Αχαΐας, σηματοδοτεί η παρουσία της Unesco στην Πάτρα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του κορυφαίου Πολιτιστικού, Επιστημονικού και Εκπαιδευτικού Διεθνή Οργανισμού, μια τέτοια ημερίδα συγκαλείται εκτός Αθηνών, γεγονός που υποδηλώνει το ειδικό ενδιαφέρον του για την χαρτογράφηση της άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ελλαδικής περιφέρειας, ξεκινώντας από την Πάτρα.

Η πρωτοβουλία του εγχειρήματος ανήκει στον αχαιό υφυπουργό Εξωτερικών (το ελληνικό παράρτημα της Unesco τελεί υπό την εποπτεία του ΥΠΕΞ) και βουλευτή ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη και την πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco Αικατερίνη Τζιτζικώστα, δρομολόγησαν τις διαδικασίες.

Οι εργασίες της ημερίδας άρχισαν στις 10 το πρωί, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και είναι η δεύτερη που διεξάγεται στην Αχαΐα, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς είχε προηγηθεί η Τριμερής Συνάντηση Υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας, με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Στόχος είναι η διάδοση του έργου της Unesco, μέσα από παρουσίαση προγραμμάτων που προάγουν την πολιτιστική, φυσική υλική και άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας, τη διαπανεπιστημιακή συνεργασία, την καινοτομία στην εκπαίδευση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», οι εργασίες θα αναδείξουν τις ρεαλιστικές προοπτικές για ένταξη παραδοσιακών προϊόντων και εκδηλώσεων της Αχαΐας στον Κατάλογο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και ειδικότερα, θα αναδειχθεί η προοπτική δημιουργίας εδρών της Unesco στο Πανεπιστήμιο Πατρών, θέμα για τπ οποίο άλλωστε θα τοποθετηθεί ο πρύτανης Χρ. Μπούρας και ο αντιπρύτανης Παν. Δημόπουλος.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
Παράλληλα, η δρ. Μαρία Αργυροπούλου, θα παρουσιάσει τον «χάρτη» στοιχείων «Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Νομού Αχαΐας», που ενθαρρύνει την ένταξη της «Μαυροδάφνης», των διαβαθμίδων Αιγιάλειας (Αμελώνων, Κορινθιακής σταφίδας κ.ά.).
Ειδική αναφορά θα γίνει επί της αναγκαιότητας ένταξης στον Εθνικό Κατάλογο της Unesco, του Πατρινού Καρναβάλιού, από την Σοφία Χρυσοπούλου (ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας).

ΣΧΟΛΕΙΑ
Τέλος, θα συζητηθεί η διεύρυνση του καταλόγου των Σχολείων της Αχαΐας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συνδεδεμένων σχολείων «UNESCO ASPnet».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Η ημερίδα περιλαμβάνει πέντε ενότητες: 1) Πρόγραμμα Εδρών UNESCO, 2) Πρόγραμμα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, 3) Πρόγραμμα Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, 4)Πρόγραμμα συνδεδεμένων σχολείων UNESCO ASPnet και 5) Παγκόσμιο δίκτυο πόλεων

Σημαντικοί ομιλητές από τον ακαδημαϊκό χώρο, την πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τους φορείς προστασίας και διαχείρισης γεωπάρκων και την τοπική αυτοδιοίκηση θα παρουσιάσουν τα πετυχημένα παραδείγματα στοιχείων και περιοχών της χώρας που έχουν ήδη ενταχθεί στα δίκτυα της UNESCO

> 10:30 – 11:00: Εισήγηση: Δρ. Ηλίας Βαλιάκος (ερευνητής – Γεωγραφίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
– Παναγιώτης Δημόπουλος (αντιπρύτανης Ερευνας – Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Πατρών – πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000).

>11:00 – 11:45: Εισήγηση: Ελένη Μπαζίνη, (αρχαιολόγος – κοινωνική ανθρωπολόγος- υπουργείο Πολιτισμού)
– Δρ. Μαρία Αργυροπούλου (Διοίκηση Τουρισμού – Πανεπιστήμιο Πατρών)
– Σοφία Χρυσοπούλου (ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας)

> 12:00 – 12:30: Εισήγηση: Νικόλαος Ζούρος (πρόεδρος Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO)
– Ελένη Κουμούτσου (προϊσταμένη – Εθνικό Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού)

> 12:30 – 13:30: Εισήγηση: Βέρα Δηλάρη, (εθνική συντονίστρια προγράμματος συνδεδεμένων Σχολείων)
Παρουσίαση Καλών Πρακτικών από σχολεία ASPnet Αττικής και Αχαΐας:
– Ευαγγελία Γεωργάκη (διευθύντρια 2ου ΓΕΛ Γέρακα)
– Ελένη Καννά, (Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών)
– Χριστίνα Διπλάρη – Ιωάννα Χαρδαλούπα (Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών)
– Κατερίνα Γεωργίου (Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών)
– Μαρία Τουλιάτου (διευθύντρια – Αρσάκειο Δημοτικό Πατρών)
– Χαρίκλεια Μαμωνά (διευθύντρια – 2ο Δημοτικό Ακράτας)

> 13:30 – 14:15: Εισήγηση: Πωλίνα Μπιθαρά (υπεύθυνη «Πόλεις Μάθησης») Παρουσίαση Καλών Πρακτικών από ελληνικές πόλεις UNESCO:
– Σοφία Αδάμ (αντιπρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελευσίνας)
– Μιχάλης Χρηστάκης (γγ Δήμου Νέας Σμύρνης)

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ