«Γυμνή» η Δυτική Ελλάδα από ψυχιατρικές δομές: Αφημένοι στην τύχη τους οι πάσχοντες

Στην τύχη τους οι ψυχικά πάσχοντες. Στο 45% οι ακούσιες νοσηλείες στην Πάτρα, λόγω απουσίας δομών.

ψυχιατρικές,δομές,Δυτική Ελλάδα,Πάτρα

Στο 45% φτάνουν οι αναγκαστικές νοσηλείες με εισαγγελική παραγγελία ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές στην Πάτρα. Σε επίπεδο δε Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το ποσοστό αυτό αγγίζει ακόμα και το 80%. Βασική αιτία είναι η έλλειψη δομών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας σε επίπεδο πρόληψης, αλλά και συστηματικής παρακολούθησης των ασθενών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ασθενείς να εγκαταλείπονται στην τύχη τους και κάποια στιγμή να εντοπίζονται νεκροί στο σπίτι τους, όπως έχει συμβεί με αρκετά περιστατικά στην περιοχή μας, τα οποία έχει αναδείξει ο Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) Πάτρας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών συνέστησε Επιτροπή Ψυχικής Υγείας, η οποία απαρτίζεται από την πρόεδρο του Συλλόγου Αννα Μαστοράκου, τον καθηγητή Ψυχιατρικής-δ/ντή Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΓΝΠ Φίλιππο Γουρζή, τον δ/ντή του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών-Δομή Πάτρας Στέφανο Κούλη, τον αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής Παν/μίου Πατρών Παναγιώτη Αλεξόπουλο, τον επιστημονικά υπεύθυνο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του «Αγίου Ανδρέα» Γεώργιο Ρήγα, την ελεύθερη επαγγελματία υπεύθυνη κινητής μονάδας του «Αγίου Ανδρέα» Παναγιώτα Γούλα και την επιμελήτρια ΕΣΥ στο Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα Ευθυμία Δεληγιάννη.

ψυχιατρικές,δομές,Δυτική Ελλάδα,Πάτρα

Τα μέλη της Επιτροπής: Στέφανος Κούλης, Φίλιππος Γουρζής, Αννα Μαστοράκου, Παναγιώτα Γούλα, Γεώργιος Ρήγας και δίπλα η Ευθυμία Δεληγιάννη

Κυρίαρχο μέλημα της επιτροπής είναι να συντάξει ένα ολοκληρωμένο υπόμνημα με τις ελλείψεις και τα προβλήματα ψυχικής υγείας στην περιοχή μας, όσον αφορά τις υφιστάμενες δομές, τη στελέχωσή τους, τα κενά διαλειτουργικότητας, τις ελλείψεις στην πρόληψη και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τη διαχείριση των εξαρτήσεων στην κοινότητα.

«Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία που καταγράφει η Επιτροπή για τις ελλείψεις δομών ψυχικής υγείας στην Αχαΐα και στην περιφέρειά μας γενικότερα. Ο νομός μας έχει αδικηθεί σε σχέση με την ανάπτυξη δομών κι αυτό είναι κάτι που θα αναδείξουμε άμεσα με συγκεκριμένα στοιχεία, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ενισχύσει την περιοχή μας, ώστε να παρέχουμε στους πολίτες με ψυχικές διαταραχές τη δέουσα φροντίδα» μας είπε η κ. Μαστοράκου, γνωστοποιώντας ότι το θέμα αυτό απασχόλησε τη συνεδρίαση του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης.

Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΟΨΥ

Οι ψυχιατρικοί φορείς της περιοχής χρόνια τώρα ζητούν ανάπτυξη δομών και ισχυρό θεραπευτικό πλαίσιο για την προστασία όλων αυτών των ανθρώπων. Βήματα δεν έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε να καταγράφουμε απώλειες ζωών.

Υπενθυμίζουμε ένα από τα τελευταία περιστατικά που αφορούσε τον εντοπισμό της 40χρονης Πατρινής στο διαμέρισμά της στην οδό Κανακάρη, που ήταν νεκρή για αρκετές ημέρες.

ψυχιατρικές,δομές,Δυτική Ελλάδα,Πάτρα

Η Χριστίνα Μπίκου

Η πρόεδρος του ΣΟΨΥ είχε ζητήσει «συγγνώμη», αναδεικνύοντας το πρόβλημα με ένα χαρακτηριστικό σημείωμα:

«Αγαπητοί φίλοι, συμπολίτες και αξιότιμα μέλη των αρχών της πόλεώς μας, αξιότιμοι εργαζόμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές ψυχικής υγείας, γιατί η Αντωνία έφυγε έτσι; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αυτού του θανάτου; Ζούσε μόνη, πέθανε μόνη και απλά για δύο μήνες της κρατούσαν συντροφιά γάτες και ποντίκια…

Γιατί δεν υπάρχουν δομές φιλοξενίας για τους ανθρώπους όπως η Αντωνία; Είδατε, δύο ημέρες μας απασχόλησε σαν κοινωνία, μετά το ξεχάσαμε… Ε, τώρα και εσύ, ένας λιγότερος, και τι έγινε! Εγώ όμως κορίτσι μου, σου ζητώ μια μεγάλη συγγνώμη. Είχες τρία χρόνια να έλθεις στον Σύλλογο, αλλά πιστεύω ότι έχουμε και εμείς ένα κομμάτι ευθύνης για τη μοναξιά σου…».

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Αρνητικό «ρεκόρ» καταγράφει η χώρα μας στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε αναγκαστικές (ακούσιες) με εισαγγελική εντολή νοσηλείες παιδιών και ενηλίκων. Πρόσφατη μελέτη για τις ακούσιες νοσηλείες απέδειξε πως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, τα ποσοστά των ατόμων που εγκλείονται με εισαγγελική εντολή σε ψυχιατρικές κλινικές είναι διπλάσια σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρώπης, που βρίσκεται περίπου στο 23%.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα επί του συνόλου των νοσηλειών, οι ακούσιες νοσηλείες καταγράφονται στο 57% στην Αττική, στο 53% στη Θεσσαλονίκη και στο 45% στην Πάτρα.

Αυτό απέδειξε η μελέτη που εκπονήθηκε από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ).

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ