Ισραήλ: Πιέζει την Αίγυπτο να επιτρέψει την εγκατάσταση Παλαιστινίων προσφύγων στη χερσόνησο του Σινά

Το σχέδιο του Ισραήλ για εγκατάσταση Παλαιστινίων προσφύγων στη χερσόνησο του Σινά.

Ισραήλ: Πιέζει την Αίγυπτο να επιτρέψει την εγκατάσταση Παλαιστινίων προσφύγων στη χερσόνησο του Σινά

Ευρωπαίους ηγέτες φέρεται να προσέγγισε το Ισραήλ ζητώντας τη βοήθειά τους προκειμένου να πειστεί ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, να επιτρέψει την εγκατάσταση Παλαιστινίων προσφύγων στη χερσόνησο του Σινά, μεταδίδει το ισραηλινό ynet news.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ζήτησε, όπως αναφέρουν οι Financial Times, από διάφορους ηγέτες να προσπαθήσουν να πείσουν την Αίγυπτο να υποδεχθεί τους πρόσφυγες από τη Λωρίδα της Γάζας, θεωρώντας ότι θα είναι η καλύτερη λύση.

Μια πρόταση μάλιστα αναφέρει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα μπορούσε να διαγράψει ένα σημαντικό μέρος του χρέους της Αιγύπτου σε αντάλλαγμα για μια τέτοια κίνηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους FT, η ιδέα που πέταξαν σε ιδιωτικές συζητήσεις στο τραπέζι χώρες όπως η Τσεχική Δημοκρατία και η Αυστρία παραμονές της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, απορρίφθηκε ως μη ρεαλιστική από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά και η Βρετανία που επεσήμαναν την αντίδραση της Αιγύπτου να υποδεχθεί πρόσφυγες από τη Λωρίδα της Γάζας έστω και προσωρινή βάση.

Σχέδιο του υπουργείου Πληροφοριών του Ισραήλ για εγκατάσταση Παλαιστινίων προσφύγων στη χερσόνησο του Σινά

Την ίδια ώρα έγγραφο του υπουργείου Πληροφοριών του Ισραήλ αποκαλύπτει σχέδιο εκτοπισμού των άνω των δύο εκατ. Παλαιστινίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου.

 

Στο δεκασέλιδο έγγραφο του υπουργείου με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου περιγράφονται τέσσερις φάσεις:

  1. Εκκλήσεις προς τον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν στο νότιο τμήμα του θυλάκου
  2. Διαδοχικές χερσαίες επιχειρήσεις των IDF από το βορρά προς το νότο της Λωρίδας της Γάζας
  3. Ανοικτός διάδρομος μέσω του περάσματος της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας
  4. Δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά στην Αίγυπτο, βάσει των «σκηνουπόλεων» σε Ιορδανία και Λίβανο, για τη φιλοξενία χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων και δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο νότιο τμήμα του Ισραήλ, ώστε να αποτραπεί η είσοδος των Παλαιστινίων εκεί.

Το έγγραφο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην είναι η Αίγυπτος ο τελευταίος σταθμός των Παλαιστινίων προσφύγων, αφού προβλέπει είτε οικονομική στήριξη από Αίγυπτο, Τουρκία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είτε υποδοχή κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας ως προσφύγων με μακροπρόθεσμο στόχο την πολιτογράφησή τους.

Ανησυχία στην Αίγυπτο για τις προθέσεις του Ισραήλ

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ έσπευσε να υποβαθμίσει το έγγραφο του ισραηλινού Υπουργείου Πληροφοριών ως «υποθετική άσκηση», αλλά πυροδότησε έντονη ανησυχία στο Κάιρο, ότι το Ισραήλ θέλει να μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σε πρόβλημα της Αιγύπτου, ενώ αναβίωσε τις μνήμες των Παλαιστινίων από τον εκτοπισμό τους από τις εστίες τους στις μάχες της περιόδου της ιδρύσεως του σύγχρονου εβραϊκού κράτους το 1948.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου προ ημερών με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς υπογράμμισε ότι «επ’ ουδενί μπορεί να επιτραπεί ο αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων» της Γάζας, αφού κάτι τέτοιο θα άνοιγε το δρόμο πιθανώς και για μελλοντικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης προς την Ιορδανία.

Ο Ελ Σίσι είπε ότι μια μαζική ροή προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας όχι μόνον θα δυναμίτιζε τις ελπίδες των Παλαιστινίων για δημιουργία κράτους τους, αλλά θα διακινδύνευε τη μεταφορά εξτρεμιστικών στοιχείων στη χερσόνησο του Σινά, απ’ όπου πιθανώς θα εκτόξευαν επιθέσεις κατά του Ισραήλ τινάζοντας στον αέρα την ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψαν Κάιρο και Τελ Αβίβ το 1979.

Σύμφωνα με το ifimerida, γι’ αυτό και αντιπρότεινε το Ισραήλ να φιλοξενήσει τους Παλαιστίνιους στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο τμήμα του, που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι να ολοκληρώσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ