Καύσωνας που ήρθε από… το μέλλον – Θα χειροτερέψει το κλίμα μέχρι το 2050

Η Δυτική Ελλάδα θα «ψήνεται» με πάνω από 40° C για 16 ημέρες και αυτή είναι μια κατάσταση που θα βιώνουμε όλο και πιο συχνά. Ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας Ανδρέας Καζαντζίδης μιλάει στην «Π» για το δυσοίωνο κλιματικό μέλλον.

Καύσωνας που ήρθε από... το μέλλον - Θα χειροτερέψει το κλίμα μέχρι το 2050

Το πρελούδιο ενός δύσκολου μέλλοντος που μας περιμένει μέχρι το 2050 είναι αυτό που ζει σήμερα η Ελλάδα με τον πρωτοφανή σε διάρκεια και ένταση καύσωνα. Ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας Ανδρέας Καζαντζίδης, τόνισε στην «Πελοπόννησο» ότι στην Ελλάδα έχουμε ξαναζήσει μεγάλους καύσωνες με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Ειδικά στην περιοχή της Πάτρας, όταν έχουμε βόρειους ανέμους στην Ανατολική Ελλάδα, εδώ εκδηλώνονται ως ανατολικοί πολύ ζεστοί, καταβάτες άνεμοι.

Στο ερώτημα αν οι παρατεταμένες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών υποδηλώνουν κάτι για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Καζαντζίδης είπε πως ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Η κλιματική αλλαγή, είπε ο κ. Καζαντζίδης, εκφράζεται όταν βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα να γίνονται όλο και πιο συχνά από το συνηθισμένο μοτίβο.

Καύσωνας που ήρθε από... το μέλλον - Θα χειροτερέψει το κλίμα μέχρι το 2050

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο-Meteo, χθες 8,7 εκατομμύρια πληθυσμού βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 41 °C

Ανεξάρτητα από το αν αυτό που ζούμε σήμερα είναι ένα σημάδι κλιματικής αλλαγής, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών τόνισε πως όλες οι προβλέψεις που έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν επαληθευτεί και, μάλιστα, στο κομμάτι της ακρότητας των φαινομένων τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα απ’ όσο είχαν προβλεφθεί. Δηλαδή, βλέπουμε τα ρεκόρ του καιρού να σπάνε πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι θα περιμέναμε σε κάποιες περιπτώσεις.

«Νομίζω ότι τα πράγματα έτσι θα εξελιχθούν στο μέλλον» είπε ο κ. Καζαντζίδης και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή ζούμε τις επιπτώσεις αυτού που προκαλέσαμε στην ατμόσφαιρα πριν από μερικές δεκαετίες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν καταφέρναμε τώρα να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα αυτό δεν θα είχε άμεση επίπτωση στο κλίμα, αλλά, θα χρειάζονταν μερικές δεκαετίες για να επανέλθει στην κατάσταση που το ξέραμε πριν από 30-40 χρόνια. Αρα, λοιπόν, τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν μέχρι το 2050» είπε ο κ. Καζαντζίδης.

Και στη Δυτική Ελλάδα πώς θα βιώσουμε αυτή την αλλαγή; Ο καθηγητής είπε ότι αν δούμε αυτά τα σενάρια σε κλίμακα στην περιοχή μας, μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε πολύ πιο έντονες βροχές, ανέμους και καύσωνες. Θα έχουμε σίγουρα αύξηση της θερμοκρασίας.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ