Καλαβρυτοχώρια: Δεν έφτασε ο κόσμος λόγω της ακρίβειας – Χαμηλά η επισκεψιμότητα το καλοκαίρι

Η επισκεψιμότητα στα Καλαβρυτοχώρια ήταν αισθητά μειωμένη φέτος το καλοκαίρι. Η αύξηση του κόστους των μετακινήσεων και το κύμα ακρίβειας, επηρέασε αρκετούς που αποφάσισαν να μείνουν στον τόπο κατοικίας τους.

Καλαβρυτοχώρια: Δεν έφτασε ο κόσμος λόγω της ακρίβειας - Χαμηλά η επισκεψιμότητα το καλοκαίρι Στα Τριπόταμα το καλοκαίρι είδαν κόσμο μόνο στο πανηγύρι

Γεμάτα ζωή είναι συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες τα ορεινά χωριά της Αχαΐας, καθώς επισκέπτες και ετεροδημότες κατακλύζουν τους παραδοσιακούς οικισμούς για ολιγοήμερες διακοπές. Αυτή η συνήθεια όμως φέτος δεν επαληθεύθηκε σε μεγάλο βαθμό, καθώς όπως μας μετέφεραν πρόεδροι κοινοτήτων από Καλαβρυτοχώρια, το καλοκαίρι του 2022 είδαν κόσμο μόνο σε γιορτές και πανηγύρια. {arx_4}

Η επισκεψιμότητα ήταν αισθητά μειωμένη, γεγονός που είχε παρουσιαστεί προ ενός μήνα από την «Π». Η αύξηση του κόστους των μετακινήσεων και το κύμα ακρίβειας, επηρέασε αρκετούς που αποφάσισαν να μείνουν στον τόπο κατοικίας τους.

ΣΑΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ

Βέβαια, σε πολλά χωριά που διοργανώθηκαν γιορτές και πανηγύρια δημιουργήθηκαν έστω και προσωρινά καταστάσεις που θύμιζαν άλλες εποχές. O πρόεδρος της κοινότητας Ψωφίδας που ανήκουν τα Τριπόταμα, Θεοδόσης Γιαλαμάς, μίλησε σήμερα στην «Π» και μας έδωσε το κλίμα των τελευταίων ημερών στο χωριό, όπου πραγματοποιήθηκε το μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι το οποίο «έσπασε» το ήρεμο καλοκαίρι. «Ολα πήγαν άψογα στο πανηγύρι μας και φέτος είχαμε αρκετό κόσμο. Από χιλιάδες επισκέπτες, μέχρι τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, αντιπεριφερειάρχες και τον δήμαρχο Θανάση Παπαδόπουλο. Μείναμε ικανοποιημένοι από το πανηγύρι μας» τόνισε ο κ. Γιαλαμάς.

ΑΛΛΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΕΝΙΚΑ

Ωστόσο, οι τρεις μήνες του καλοκαιριού δεν κύλησαν με τον καλύτερο τρόπο για το ορεινό χωριό που βρίσκεται στα σύνορα Αχαΐας-Αρκαδίας. Ζητώντας από τον κ. Γιαλαμά να μας περιγράψει πως κύλησε φέτος το καλοκαίρι, τόνισε: «Γενικά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είχαμε ιδιαίτερη κίνηση. Μόνο λίγες ημέρες κοντά τον δεκαπενταύγουστο είδαμε περισσότερους επισκέπτες και μερικά σαββατοκύριακα και γιορτές. Κατά τα άλλα, δεν είδαμε πολύ κόσμο και εκτιμούμε πως η μείωση των επισκεπτών μπορεί να άγγιξε και το 50% σε σχέση με τα καλοκαίρια προ κορονοϊού. Σαφώς σε αυτό έπαιξε ρόλο η οικονομική κατάσταση, αφού η απόσταση για το χωριό από την Αθήνα είναι μεγάλη, επομένως και το κόστος μετακίνησης».

ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΑ

Ο πρόεδρος της κοινότητας Καλαβρύτων Θανάσης Μενούνος παρουσίασε στην «Π» πως πέρασαν το καλοκαίρι στις ορεινές περιοχές της Αχαΐας: «Δεν είχαμε πολλούς επισκέπτες, ούτε και ετεροδημότες γενικά το καλοκαίρι. Δυστυχώς ο κόσμος δεν ήρθε στο βαθμό που περιμέναμε, αλλά ήταν λογικό. Αμα θέλει ο άλλος 150 ευρώ έξοδα μετακίνησης μόνο για να έρθει από την Αθήνα, τι να λέμε. Μόνο τις ημέρες που είχαμε εκδηλώσεις μέσα στον Αύγουστο είδαμε αυξημένη κινητικότητα στην περιοχή».

Τα χωριά «νικητές» του καλοκαιριού

Οπως μας μετέφεραν πρόεδροι κοινοτήτων και ντόπιοι, κυρίως τις ημέρες κοντά στον Δεκαπενταύγουστο τα χωριά όλων των ενοτήτων των Καλαβρύτων είδαν αύξηση στην επισκεψιμότητα. Τη μερίδα του λέοντος των επισκεπτών απέσπασαν το Σκεπαστό, η Ανω Βλασία, η Κέρτεζη, το Μάνεσι, το Αγρίδι και ασφαλώς το Λειβάρτζι, το Πλανητέρο και η Λυκούρια. Και σε αυτά τα χωριά όμως οι επισκέπτες έμειναν για λίγες ημέρες στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Ομως, σε γενικές γραμμές φέτος το καλοκαίρι μας δόθηκε η εντύπωση ότι οι επισκέπτες έβαλαν στη ζυγαριά τα δεδομένα και επέλεξαν να μην επισκεφθούν τον τόπο καταγωγής τους έστω για λίγες ημέρες. Ο κύριος λόγος αυτής της απόφασης φαίνεται πως έχει να κάνει με την ακρίβεια στα προϊόντα και το αυξημένο κόστος μετακίνησης σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ