Κεραμέως – Πρυτάνεις στο RGC: Νέες ευκαιρίες για τα Πανεπιστήμια

Η χρηματοδότηση πρέπει να κατευθυνθεί στην αλλαγή του υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την έρευνα, ώστε τα πανεπιστήμια να παραμείνουν ανταγωνιστικά. Το βάρος πρέπει να πέσει στις υποδομές (εστίες, εργαστήρια, αμφιθέατρα), τομείς όπου τα ελληνικά πανεπιστήμια υστερούν σημαντικά.

Κεραμέως - Πρυτάνεις στο RGC: Νέες ευκαιρίες για τα Πανεπιστήμια Τάσος Θεοδόσης, Οδυσσέας Ζώρας, Νίκη Δανδόλου, Χρήστος Μπούρας, Αθανάσιος Κατσής

Και το ερώτημα είναι πλέον πώς μπορεί η ακαδημαϊκή κοινότητα να ωφεληθεί από τα διαθέσιμα κονδύλια;{arx_4}
Πώς τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να κυοφορήσουν τη διάχυση της γνώσης και της έρευνας μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων;

Τη συζήτηση άνοιξε με διαδικτυακό μήνυμά της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία επεσήμανε πως πρωταρχικός στόχος του υπουργείο ήταν και είναι η αναβάθμιση των πανεπιστημίων, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αύξηση της χρηματοδότησης, απαριθμώντας τις δράσεις του υπουργείου Παιδείας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι ομιλητές συμφώνησαν πως κατά τα μνημονιακά χρόνια παρατηρήθηκε μια παρατεταμένη υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, μια συνθήκη που αρχίζει σιγά – σιγά να αλλάζει με μια σημαντική πλέον αύξηση της χρηματοδότησής, παρότι βέβαια τα χρήματα και πάλι δεν επαρκούν, αλλά σε κάθε περίπτωση βελτιώνουν την προοπτική των πανεπιστημίων. Ακόμη, επισημάνθηκε το ζήτημα περιορισμένης απορρόφησης των πτυχιούχων στην εργασιακή ζωή, που έχει ως αποτέλεσμα και τη μαζική φυγή καταρτισμένων επιστημόνων στο εξωτερικό.

– Ο γγ Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας Ζώρας, υπογράμμισε την ανάγκη της ανάπτυξης δεξιοτήτων πλέον στους φοιτούντες στα ελληνικά ΑΕΙ. «Πέραν της χρηματοδότησης πρέπει να προχωρήσουμε στην αλλαγή των προγραμμάτων εκπαίδευσης. Πρέπει να φύγουμε από τη στείρα γνώση και προς την κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το ΕΣΠΑ. Είναι δύσκολο το εγχείρημα. Η διαχείριση του ΕΣΠΑ προκειμένου να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα θέλει γερούς παίχτες και φυσικά να εντοπίσουμε διαδρομές που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία. Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση πρέπει να περάσει σε άλλα επίπεδα».

– Η Νίκη Δανδόλου, ειδική γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής, σημείωσε είναι ευκαιρία μέσω του ΕΣΠΑ η ανάπτυξη μιας στρατηγικής αναβάθμισης όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται χρήματα του ΕΣΠΑ για μισθοδοσίες. Πρέπει να αλλάξει αυτή η νοοτροπία και να αναπτύξουμε στρατηγική αξιοποίησης των κονδυλίων στους τομείς που έχουμε ανάγκη».

– Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, ανέφερε ότι η χώρα «χρειάζεται γενναία μεταρρύθμιση και αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη. Πρέπει να ανησυχούμε λίγο περισσότερο για το δημογραφικό διότι σε λίγα χρόνια θα κλείνουν τμήματα και σχολές λόγω έλλειψης φοιτητών». Ο ίδιος εστίασε σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: «Κατά προτεραιότητα πρέπει να προχωρήσει η ανανέωση του ερευνητικού εξοπλισμού διότι η χώρα μας θα βγει εκτός του διεθνή ανταγωνισμού. Το δεύτερο αφορά τις φοιτητικές εστίες. Κανένας από εμάς δεν θα ήθελε να το παιδί να μένει σε μία τέτοια φοιτητική εστία. Το τρίτο είναι η νομιμοποίηση των κτιρίων μας. Τα κτίρια δεν έχουν οικοδομική άδεια. Μείζον θέμα».

– Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Γιάννης Καλαβρουζιώτης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα «να μπούμε στις σύγχρονες συνθήκες λειτουργίας. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία διαθέσιμα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει με τις δράσεις της αρκετά προγράμματα που έχουν σχέση με την καινοτομία. Τα τελευταία δύο χρόνια αξιοποιήσαμε στο ΕΑΠ 15 εκατομμύρια ευρώ μόνο για σύγχρονη οργανολογία. Εχουμε 20 ερευνητικά εργαστήρια και η πρόκληση προς το μέλλον για το ΕΑΠ είναι η πλήρης ψηφιοποίηση».

– Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιος Κατσής, σημείωσε «Τα πανεπιστήμια είναι πλέον ο μόνος φορέας μου μπορεί να επιφέρει αλλαγές. Τα πανεπιστήμια είναι ο μόνος δημόσιος φορέας που αξιολογείται διεθνώς και μάλιστα έχουμε πολύ καλή αξιολόγηση. Υστερούμε ωστόσο τρομαχτικά σε υποδομές και γι’ αυτό οφείλουμε να προτάξουμε την απορρόφηση των κονδυλίων».

Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος του IONIAN TV Τάσος Θεοδόσης.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ