Κίνδυνος ατυχημάτων και… ανεργίας με νόμο για τα κλαρκ – Αντιδράσεις συνδικάτων στην Αχαΐα

Φωτιές άναψε στην Αχαΐα, ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης που «απελευθερώνει» το επάγγελμα

Κίνδυνος ατυχημάτων και... ανεργίας με νόμο για τα κλαρκ - Αντιδράσεις συνδικάτων στην Αχαΐα Για να γίνει κάποιος χειριστής κλαρκ, θα πρέπει να κάνει πρακτική για 450 ώρες και να δώσει εξετάσεις.

Έντονες αντιδράσεις Εργατικών Κέντρων και συνδικαλιστικών σωματείων, έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες, η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία δεν θα απαιτείται στο εξής, η άδεια χειριστή μηχανημάτων κλαρκ με συνολική ισχύ κινητήρων άνω των 10 kw και μέγιστη ανυψωτική ικανότητα έως 2.500 Kgr.

Οι αντιδράσεις στη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είναι μαζικές με τα Εργατικά Κέντρα της χώρας να εκδίδουν σχετικά ψηφίσματα, ενώ και η ΓΣΕΕ απαιτεί την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου, προειδοποιώντας για αύξηση εργατικών ατυχημάτων.

ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ ΣΤΟ «ΤΙΜΟΝΙ»

«Προφανώς το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει ακούσει τίποτα για τα θανατηφόρα ατυχήματα που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, με εργάτες ανειδίκευτους που βρέθηκαν στο «τιμόνι». Λογικό…οι τοίχοι του Υπουργείου έχουν καλή ηχομόνωση…που να ακουστούν οι θρήνοι των μελών των οικογενειών των νεκρών…» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου, Παναγιώτης Γεωργόπουλος, δήλωσε στην «Π» ότι ο χειρισμός κλαρκ εντός εργασιακών χώρων, είναι μια επικίνδυνη ειδικότητα, που απαιτεί εμπειρία και πιστοποίηση. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε ανειδίκευτος εργάτης να αναλαμβάνει αυτή την εργασία, γι΄αυτό βλέπουμε πανελλαδικά πολλά εργατικά ατυχήματα» τόνισε ο κ. Γεωργόπουλος.

Η Ενωση Χειριστών Βοηθών Εκσκαπτικών και Ανυψωτικών Ηλεκτροκίνητων και Φορτικών Μηχανημάτων παντός τύπου της Αιγιάλειας, κάνει λόγο για ανεύθυνη και επικίνδυνη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, που κατατέθηκε στο βωμό της εξυπηρέτησης της εργοδοσίας.

Επιπλέον, το σωματείο αναφέρει ότι ανοίγει ο δρόμος της ανεργίας για στρατιά αδειούχων Χειριστών ΚΛΑΡΚ, αφού η κάθε επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί επάνω στα μηχανήματα οποιονδήποτε εργαζόμενο διαθέτει.

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: «ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΡΤΕΛ»

Στο θέμα υπάρχει όμως και αντίλογος. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι «το υπάρχον πλαίσιο είναι σχεδόν καρτέλ», προσθέτοντας ότι οι ανάγκες γι΄αυτή την ειδικότητα είναι πολύ μεγάλες στην Ελλάδα και όσο θέλουμε να αναπτύσσουμε τη βιομηχανία, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται, ενώ σημείωσε ότι οι χειριστές θα περνούν από εξετάσεις και θα λαμβάνουν πιστοποίηση.

ΣΙΑ-ΜΑΡΚΟΥ

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον υπουργό κατέθεσα οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις της Ένωσης Αιγιάλειας.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ