Δυτική Ελλάδα: Κλίμα αβεβαιότητας και στασιμότητα στην αγορά

H μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη Δυτική Ελλάδα δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα έχουμε επιστροφή στην κανονικότητα

Δυτική Ελλάδα: Κλίμα αβεβαιότητας και στασιμότητα στην αγορά

Κλίμα αβεβαιότητας και στασιμότητα επικρατεί στην οικονομία της Δυτικής Ελλάδας, μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας και περιοριστικών μέτρων.

Το χειρότερο είναι πως οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να προβλέψουν πότε θα επιστρέψουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και αυτό το κλίμα επιβαρύνει την ψυχολογία της αγοράς.

Δυτική Ελλάδα: Κλίμα αβεβαιότητας και στασιμότητα στην αγορά

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν την περασμένη Πέμπτη από την ICAP Advisory στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον Μηχανισμό Στήριξης Επιχειρηματικότητας που σύστησε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και αποτυπώνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά, καθώς και τις προοπτικές.

 

Πρόκειται για έρευνα πεδίου που διεξήχθη τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο με δείγμα 300 επιχειρήσεων από όλη την Δυτική Ελλάδα, με σκοπό την αποτύπωση των εκτιμήσεων σχετικά με την πορεία των δραστηριοτήτων τους μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2021, καθώς και των προσδοκιών τους για το τέταρτο τετράμηνο και το επόμενο έτος.

ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ

Στο πλαίσιο αυτό το 46% του δείγματος δεν ήταν σε θέση να προβλέψει πότε η χώρα θα επιστρέψει στην κανονικότητα, δηλαδή στα επίπεδα προ της πανδημίας του κορονοϊού. Ενα ποσοστό 37% πιστεύει ότι αυτό θα γίνει σε δύο χρόνια, το 13% του δείγματος σε 1 – 1,5 χρόνο και μόνο το 3,7% σε 3 – 9 μήνες.

Αυτές οι επιχειρήσεις πως αντιμετώπισαν την πανδημία; Το 44% με ελαστικοποίηση του ωραρίου, το 41,7% με αναστολή συμβάσεων εργασίας του προσωπικού και μόλις το 10% με τηλεργασία.

Αναδιοργάνωση και άλλες οργανωτικές αλλαγές επέλεξε να κάνει μόνο το 1,7% του δείγματος, ψηφιακή αναβάθμιση το 1,3% των 300 επιχειρήσεων, επέκταση στο ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν μηδαμινή μόνο από το 0,7%, περιορισμός λειτουργικών δαπανών 0,3% και απολύσεις το 0,3%.

Δυτική Ελλάδα: Κλίμα αβεβαιότητας και στασιμότητα στην αγορά

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Πόσο όμως ωφελήθηκαν από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης οι επιχειρήσεις;  Είναι εντυπωσιακό, αλλά το 45% δήλωσαν λίγο, το 34,3% καθόλου και το 21% μέτρια έως πολύ. Προξενούν σίγουρα εντύπωση αυτά τα ποσοστά, όπως ομολόγησαν και τα στελέχη της ICAP, καθώς τα μέτρα της κυβέρνησης είχαν καθολικό χαρακτήρα και αφορούσαν το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων.

Το κυριότερο μέτρο που είχε άμεση και θετική επίδραση στις επιχειρήσεις ήταν η ενίσχυση με την επιστρεπτέα προκαταβολή, την οποία επέλεξαν 41,7%.

Επίσης 20,3% εφάρμοσαν αναστολή συμβάσεων εργασίας, ενώ κανένα μέτρο δεν επέλεξε το 30% επιχειρήσεων. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο, μόλις 0,7% από τις 300 επιχειρήσεις που ρωτήθηκαν, επέλεξαν ως σημαντικό μέτρο στήριξης την αναστολή πληρωμής ενοικίου και φόρων – εισφορών.

ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Ανησυχητικό στοιχείο της έρευνας, είναι ότι το 47% του δείγματος των επιχειρήσεων, δήλωσε πως το επίπεδο ρευστότητάς τους, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 επιδεινώθηκε. Οι εταιρείες εκτιμούν ότι τα διαχρονικά προβλήματα της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε, δεν έχουν επιλυθεί και χειροτέρευσαν με το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ακόμα, το 53,7% των επιχειρήσεων κράτησε σταθερές τις τιμές χρέωσης των προιόντων τους, ενώ το 39% έκανε αυξήσεις και μόνο το 7% τις μείωσε. Προκύπτει συνεπώς μια ξεκάθαρη τάση ανόδου των τιμών που αποτυπώνεται και στον πληθωρισμό.

Δύο στις τρεις επιχειρήσεις εκτιμούν ότι ο απαιτούμενος αριθμός ημερών είσπραξης των απαιτήσεών τους, παρέμεινε ίδιος, αλλά το 32% διαπίστωσε αύξηση του χρόνου κάτι που καταδεικνύει μια δυσκολία είσπραξης στην αγορά.

Ο δείκτης αισιοδοξίας βρίσκεται χαμηλά. Συγκεκριμένα, το 67% του δείγματος δήλωσε «λίγο αισιόδοξες», το 27,7% «αρκετά αισιόδοξες» και 4% «καθόλου αισιόδοξες».

ΜΗΔΕΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η επενδυτική δραστηριότητα ήταν πενιχρή. Το 69% του δείγματος των επιχειρήσεων δεν έκανε καμία δαπάνη επένδυσης κατά το 2020. Αναφορικά με εξέλιξη των πωλήσεων το 44,7% έμειναν στάσιμες κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, το 31,3% είχε μείωση και το 24% αύξηση. Πάντως, το 50% θεωρεί πως οι πωλήσεις θα παραμείνουν έτσι και το επόμενο τρίμηνο. Θετικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι το 94% των επιχειρήσεων δεν θα κάνει απολύσεις το επόμενο έτος.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ