Κύπρος: Θεωρίες συνωμοσίας και συμπτώσεις γύρω από την ξεχασμένη υπόθεση του θανάτου του 17χρονου

Το ξεχασμένο θανατηφόρο τροχαίο που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2012 δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.

Κύπρος: Θεωρίες συνωμοσίας και συμπτώσεις γύρω από την ξεχασμένη υπόθεση του θανάτου του 17χρονου

Η εγκατάλειψη ανήλικου θύματος στην άσφαλτο κοντά στην οικία Αναστασιάδη το 2012, οι αστυνομικές παραλείψεις για το ανεξιχνίαστο δυστύχημα κι ένας ανώνυμος λογαριασμός στο Twitter που εμπλέκει όλο το πολιτικό σύστημα της Μεγαλονήσου στη συγκάλυψη των γεγονότων.

Μπλεγμένη σε έναν ιστό γεγονότων, φημών, εικασιών και θεωριών συνωμοσίας, η κυπριακή κοινωνία αναζητεί απαντήσεις για ένα ξεχασμένο θανατηφόρο τροχαίο τον Σεπτέμβριο του 2012. Θύμα, ένας 17χρονος ο οποίος χτυπήθηκε από αυτοκίνητο που μπήκε στο αντίθετο ρεύμα για να αποφύγει άλλο όχημα που προσπερνούσε σε έναν στενό δρόμο στη Λεμεσό. Ολα αυτά, ξημερώματα 2ας Σεπτεμβρίου του 2012.

Το δυστύχημα δεν εξιχνιάστηκε ποτέ γιατί δεν βρέθηκε το αυτοκίνητο που το προκάλεσε. Πριν από λίγους μήνες, το ξεχασμένο θανατηφόρο έγινε θέμα συζήτησης, αρχικώς στα social media και μετά σε καφενεία, γραφεία κ.ο.κ., αναγκάζοντας την Κυπριακή Αστυνομία να το ψάξει και πάλι, χωρίς ωστόσο να βρει τίποτα νέο.

Η πίεση, όμως, οδήγησε και σε νέα έρευνα, αφού προέκυψαν κάποια θέματα που έκαναν τη φαντασία να οργιάζει, εμπλέκοντας την οικογένεια του τέως Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, τον νυν Γενικό Εισαγγελέα και έναν εν ενεργεία ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας, ο οποίος «απαλλάχθηκε» προσφάτως με συνοπτικές διαδικασίες, για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων… με την επίκληση λόγων «δημοσίου συμφέροντος».

Η υπόθεση θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει σενάριο ταινίας μυστηρίου, με σεναριογράφο έναν άγνωστο ο οποίος βρίσκεται πίσω από ανώνυμο λογαριασμό στο Twitter με το όνομα «Jho Low». O Jho Low (o υπαρκτός) είναι καταζητούμενος για μία από τις μεγαλύτερες απάτες που καταγράφηκαν διεθνώς, αφού καταλήστευσε ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας κάνοντας με τα λεφτά dolce vita σε όλο τον κόσμο, αφού αγόρασε κυπριακό διαβατήριο με τη συμβολή του τέως Αρχιεπισκόπου Κύπρου, δίνοντας 300.000 ευρώ για τις ανάγκες της Ιερατικής Σχολής!

Το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου 2012 έξι φίλοι, μαθητές Λυκείου, βγήκαν να διασκεδάσουν στην τουριστική περιοχή της Λεμεσού. Γύρω στις 5 το πρωί επέστρεφαν σπίτια τους με τρεις μοτοσικλέτες μικρού κυβισμού. Τη μία εξ αυτών οδηγούσε ο 17χρονος Αντρέας Λοΐζου. Στην ίδια κατεύθυνση με τις μοτοσικλέτες βρισκόταν και ένα ανοικτό αυτοκίνητο (convertible), στο οποίο οδηγός ήταν μια νεαρή γυναίκα.

Το αυτοκίνητο, την ώρα που προσπερνούσε τις μοτοσικλέτες μπαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, βρέθηκε απέναντι από άλλο όχημα που οδηγούσε 21χρονος, ο οποίος για να αποφύγει τη σύγκρουση άλλαξε λωρίδα και χτύπησε τη μία μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί κρίσιμα ο Λοΐζου και δυστυχώς να αφήσει την τελευταία του πνοή δύο μέρες μετά. Το convertible αυτοκίνητο με τη γυναίκα έφυγε από την περιοχή χωρίς να σταματήσει… και από δω είναι που αρχίζουν τα περίεργα.

kypros-1

Το Audi που δεν ήταν Audi

Η Τροχαία, που εξέτασε τις συνθήκες του δυστυχήματος, είχε κάποια στοιχεία, τα οποία μάλιστα δημοσιοποίησε με δηλώσεις της την επόμενη μέρα, αναφέροντας πως αναζητείται νεαρή οδηγός η οποία οδηγούσε ένα Audi Α3 ή A4, ανοιχτού χρώματος, με ανοιχτή οροφή. Ως εκ θαύματος, μία ημέρα αργότερα εκδόθηκε ανακοίνωση από την Κυπριακή Αστυνομία που ανέφερε πως τελικά το αυτοκίνητο δεν ήταν Audi, χωρίς όμως να δίνει άλλες πληροφορίες.

Πάντως, ο ένας 17χρονος που επέβαινε σε μία από τις μοτοσικλέτες κατέθεσε πως το αυτοκίνητο που τους προσπέρασε όντως ήταν Audi. Η κατάθεση αυτή δεν αναιρέθηκε ποτέ. Ακόμα και μετά από τρία χρόνια, το 2015, ο ανακριτής είχε καταθέσει στο δικαστήριο πως το αυτοκίνητο που προκάλεσε το δυστύχημα ήταν μάρκας Audi.

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, το αυτοκίνητο και η οδηγός δεν βρέθηκαν ποτέ και η Κυπριακή Αστυνομία άφησε την υπόθεση στα συρτάρια ως ανεξιχνίαστη… μέχρι που ο «Jho Low» εμφανίστηκε σαν «Ζορό» του Διαδικτύου, καλυπτόμενος πίσω από την ανωνυμία του λογαριασμού-παρωδία, με αναρτήσεις του στο Twitter, για να «φωτογραφίσει» ως εμπλεκόμενη τη μία κόρη του Προέδρου Αναστασιάδη, ισχυριζόμενος πως εκείνη την περίοδο ήταν ιδιοκτήτρια ενός Audi ανοιχτού χρώματος τύπου convertible. Μάλιστα συνέδεσε το συμβάν και με το γεγονός ότι το σπίτι της οικογένειας Αναστασιάδη βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή που συνέβη το δυστύχημα. Μπορεί να μη χρειάζεται ιδιαίτερο αστυνομικό δαιμόνιο αυτή η σύνδεση, χρειάζεται όμως καλπάζουσα φαντασία και εμμονή για τον Νίκο Αναστασιάδη.

Στην αναζήτηση στοιχείων για το θανατηφόρο ατύχημα διαπιστώθηκε πως από το ηλεκτρονικό αρχείο ανακοινώσεων του Αρχηγείου της Κυπριακής Αστυνομίας απουσίαζε η ανακοίνωση της 2ας Σεπτεμβρίου 2012, η οποία ήταν η ημέρα του δυστυχήματος. Το Αρχηγείο έσπευσε να δικαιολογηθεί λέγοντας πως είχε γίνει αναβάθμιση του server και κάποιες ανακοινώσεις δεν αναρτήθηκαν πάλι, αλλά δεν υπήρχε κάποια πρόθεση να εξαφανιστεί η συγκεκριμένη ημερομηνία.

Μάλιστα η συγκεκριμένη ανακοίνωση υπάρχει τυπωμένη σε χαρτί. Αργότερα, διαπιστώθηκε πως από τον φάκελο της υπόθεσης έλειπαν καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες. Οι φίλοι του 17χρονου Ανδρέα Λοΐζου, που είχαν δώσει καταθέσεις, κατά την Κυπριακή Αστυνομία δεν είχαν μιλήσει με τους ανακριτές. Οι ίδιοι επιμένουν ότι τους λήφθηκαν καταθέσεις οι οποίες είναι άγνωστο πού βρίσκονται.

Κοντά στο σημείο που έγινε το δυστύχημα υπήρχε επιχείρηση η οποία διέθετε κάμερες ασφαλείας. Τα πλάνα που είχαν καταγραφεί παραλήφθηκαν από την Κυπριακή Αστυνομία, αλλά εξετάστηκαν περίπου δύο εβδομάδες μετά. Η Κυπριακή Αστυνομία υποστηρίζει πως η ευκρίνεια του βίντεο δεν ήταν ικανοποιητική και έτσι δεν μπόρεσε να αντλήσει στοιχεία. Τώρα, εκείνο το βίντεο εξετάζεται και πάλι… γιατί ίσως να έγινε πιο ευκρινές.

kypros-2

Ο τέως Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τις δύο κόρες του

Σενάριο φαντασίας στο Twitter

Ο θάνατος του Αντρέα Λοΐζου γέννησε μια θεωρία συνωμοσίας, στην οποία συνδέθηκαν γεγονότα, εικασίες, υποψίες, εμμονές και ίντριγκα, αλλά όχι στοιχεία. Δεν ήταν και πολύ δύσκολο να ευδοκιμήσει στα social media ώστε ένα σενάριο να γίνει για αρκετούς πεποίθηση για συγκάλυψη και διαφθορά. Το σενάριο αυτό αφήνει εντελώς αυθαίρετα να νοηθεί ότι η κόρη του Νίκου Αναστασιάδη εκείνο το βράδυ διασκέδαζε με φίλη της δικηγόρο.

Χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό, κυκλοφόρησε η φήμη ότι στο Audi που κατατέθηκε πως ενεπλάκη στο δυστύχημα ίσως επέβαιναν οι δύο γυναίκες και εγκατέλειψαν τη σκηνή κατευθυνόμενες προς την οικία Αναστασιάδη. Μπορεί αυτή η θεωρία να είναι εύπεπτη, αλλά δεν στηρίζεται σε κανένα απολύτως τεκμήριο. Και επειδή ένα σενάριο πρέπει να έχει και πλοκή, υπάρχει και συνέχεια.

Η φίλη της κόρης του κ. Αναστασιάδη διορίστηκε χρόνια μετά, από τον τέως Πρόεδρο, υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης… για να φροντίσει το «μυστικό» να παραμείνει μυστικό. Ευθύνες αποδίδονται, επίσης κατά αυθαίρετο τρόπο, και στον τότε δικηγόρο της οικογένειας του 17χρονου. Γιατί; Γιατί όπως εικάζουν οι άνθρωποι που «εξιχνιάζουν» εγκλήματα στο Twitter δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης και «αποζημιώθηκε», διοριζόμενος από τον κ. Αναστασιάδη, αρχικώς ως υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και στη συνέχεια ως Γενικός Εισαγγελέας.

Και αυτό, επίσης χωρίς καμία τεκμηρίωση. Αλλωστε στα δικαστήρια των social media τα στοιχεία δεν παίζουν και τόσο σημαντικό ρόλο. Αρκεί οι χρήστες να είναι έτοιμοι να βρουν τα κομμάτια ενός παζλ, το οποίο θα συνθέτει την εικόνα που έχουν ήδη στο μυαλό τους.

Για να δέσουν όλα τα κομμάτια αυτού του παζλ, επισημάνθηκε ότι εκείνη την περίοδο υπεύθυνος της Τροχαίας Λεμεσού ήταν αξιωματικός της Αστυνομίας του οποίου η καριέρα εκτοξεύθηκε με συνεχείς προαγωγές και όταν διαπιστώθηκε ότι έχει διαπράξει ποινικά αδικήματα, ο Γενικός Εισαγγελέας δεν του άσκησε δίωξη… περίπου ως αντάλλαγμα για τη σιωπή του ή ως χάρη, καθώς και οι δύο είχαν βάλει χέρι στη «συγκάλυψη» του θανατηφόρου τροχαίου.

Μέσα στη θολούρα των φημών, διοχετεύθηκε και μία ακόμη. Οτι η οικογένεια του θύματος δεν κυνήγησε την υπόθεση γιατί της «έκλεισαν» το στόμα. Η θεωρία συνωμοσίας αποφάνθηκε πως μέλος της οικογένειας του 17χρονου, για να συγκαλυφθεί η υπόθεση και να μείνουν κλειστά τα στόματα, αποδέχθηκε διορισμό ως υπάλληλος στο (τότε) κυβερνών κόμμα. Εκ των πραγμάτων η οικογένεια αναγκάστηκε να προβεί σε δήλωση διαψεύδοντας τοποθετήσεις της Κυπριακής Αστυνομίας και ζητώντας από τον Γενικό Εισαγγελέα να επανεξετάσει την υπόθεση. Διορίστηκαν τέσσερις αξιωματικοί, οι οποίοι συνεχίζουν την έρευνα λαμβάνοντας καταθέσεις και πάλι από όλους τους εμπλεκόμενους.

Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε ένα θέμα για το οποίο δεν έχει αποκαλυφθεί κανένα νέο στοιχείο, πέραν ενός αχταρμά υποψιών, κρυφών συμφωνιών και σκοτεινών διεργασιών. Στη δημιουργία αυτού του κλίματος παραφιλολογίας και υποψιών συνέβαλε η ίδια η Κυπριακή Αστυνομία με άστοχες ενέργειες, οι οποίες εύκολα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε και η προϊστορία της, η οποία σε πολλές περιπτώσεις συγκάλυψε υποθέσεις, κυρίως όταν εμπλέκονταν αστυνομικοί.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν σε δημόσια θέα, κυβέρνηση και κόμματα δεν έχουν τοποθετηθεί καθώς θεωρούν ότι δεν μπορεί το κράτος να άγεται και να φέρεται από τα όσα δημοσιεύονται στα social media – και μάλιστα υπό καθεστώς ανωνυμίας, χωρίς στοιχεία και χωρίς κάποιος να γνωρίζει κίνητρα και ελατήρια. Το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις καθώς ο ίδιος λογαριασμός στο Twitter («Jho Low») προκάλεσε νέα αναστάτωση, υποστηρίζοντας πως η Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Υγείας δεν διαθέτει έγκυρο πτυχίο και δεν γνωρίζει αγγλικά.

Παρά το ότι κυβέρνηση και κόμματα έμειναν και πάλι εκτός, η υπουργός Υγείας, η οποία διατηρούσε μια όχι και τόσο αρμονική σχέση με τη Γενική Διευθύντρια του υπουργείου της, αποφάσισε να μπει σε αυτό το διαδικτυακό παιχνίδι. Με βάση τις ανώνυμες αναρτήσεις ζήτησε εξουσιοδότηση για να ελέγξει τη γνησιότητα του πτυχίου της Γενικής Διευθύντριας και να συγκαλέσει σύσκεψη με γλώσσα εργασίας τα Αγγλικά για να διαπιστώσει αν είναι αγγλομαθής!

Η ενέργεια αυτή, όπως αναφέρουν πληροφορίες, εξόργισε τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος προτίθεται να αντικαταστήσει την υπουργό στον ανασχηματισμό που πρόκειται να κάνει τον Σεπτέμβριο. Σε αυτή την υπόθεση ενεπλάκη και το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας, καθώς αφέθηκε να νοηθεί ότι ο αείμνηστος πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός έκανε «χατίρι» στον τότε Κύπριο ομόλογο του, βοηθώντας να αναγνωριστεί ειδικότητα γναθοχειρουργού στη σημερινή Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Υγείας της Κύπρου.

kypros-3

Ο σεναριογράφος της υπόθεσης βρίσκεται πίσω από ανώνυμο λογαριασμό στο Twitter με το όνομα «Jho Low»

Αστυνομική έρευνα

Η Κυπριακή Αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για τον ανώνυμο λογαριασμό «Jho Low» και ζήτησε από το Twitter να λάβει μέτρα, χωρίς όμως να γίνει αποδεκτή η απαίτηση αυτή. Μάλιστα ισχυρίζεται πως έχουν γίνει καταγγελίες για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, αφού πέραν όλων των άλλων διοχετεύθηκαν στα social media φήμες ή πληροφορίες για την προσωπική ζωή ανθρώπων, στοχεύοντας στον διασυρμό και την ηθική τους εξόντωση.

Επειδή το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις, το Facebook ήδη έκλεισε μια σελίδα με 52.000 μέλη που είχε δημιουργηθεί για να στηρίζει τον Γενικό Ελεγκτή του κράτους, εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον όποιου αμφισβητούσε τις ενέργειές του. Ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής υποστηρίζει πως δεν είχε σχέση με την ιστοσελίδα, αν και τη διαχειρίζεται στενός του φίλος, έχοντας ως προμετωπίδα τη φωτογραφία του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή!

 

Πηγή: protothema, EUROKINISSI

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ