Μια Πατρινή στις Βρυξέλλες – Η Άννα Κατριβέση στην «Π» – «Επίπεδο ζωής και αξιοκρατία»

Η Αννα Κατριβέση συζήτησε με τον απεσταλμένο της «Π», Προκόπη Κόγκο, στην κεντρική πλατεία των Βρυξελλών

Μια Πατρινή στις Βρυξέλλες - Η Άννα Κατριβέση στην «Π» - «Επίπεδο ζωής και αξιοκρατία»

Ρίο, Πάτρα, Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο… Και όμως όλ’ αυτά κάπου συναντιούνται! Η Πατρινή Αννα Κατριβέση εδώ και λίγους μήνες ζει μόνιμα στην πόλη όπου χτυπά η «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ η Πάτρα και το Ρίο αποτελούν δύο καίριους «σταθμούς» της ζωής της.

Βρυξέλλες: ΑΠΟΣΤΟΛΗ Προκόπης Κόγκος

Η Αννα Κατριβέση γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα και μετά τις σπουδές της ξεκίνησε να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο ως διοικητική υπάλληλος.
Πριν από λίγα χρόνια, μια επαγγελματική πρόταση που έγινε στον σύζυγό της την έφερε στις Βρυξέλλες, καθώς ήθελε να είναι στο πλευρό του.

Εμεινε σχεδόν 4 χρόνια στην πρωτεύουσα του Βελγίου, κάνοντας ανίχνευση αγοράς ώστε να δει αν η πόλη ταιριάζει στα γούστα της.
Αφού «τα βρήκε» με τον εαυτό της και πήρε το «πράσινο» φως, αποφάσισε να ενεργοποιήσει το σχέδιο μόνιμης διαμονής στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προετοιμάστηκε κατάλληλα, και το περασμένο καλοκαίρι έδωσε γραπτές εξετάσεις, τα πήγε εξαιρετικά και κέρδισε μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου και εργάζεται πλέον.

Η «Πελοπόννησος», στο πλαίσιο σεμιναρίου λειτουργίας και ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Eνωσης σε περιφερειακά ΜΜΕ, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, συνάντησε την Αννα Κατριβέση σε café της κεντρικής πλατείας της πόλης, της Grand Place, και μίλησε μαζί της για πολλά. Για το επίπεδο ζωής στο Βέλγιο, την ακρίβεια, την απόφασή της να αφήσει την Πάτρα και τους λόγους για τους οποίους δεν πρόκειται να φύγει από τις Βρυξέλλες.

-Πώς πήρατε την απόφαση να αφήσετε την Πάτρα για τις Βρυξέλλες;
Αρχικά για να είμαι μαζί με τον σύζυγό μου στην επαγγελματική πρόταση που του έγινε πριν από μερικά χρόνια. Ωστόσο μόλις έζησα στην πόλη για λίγους μήνες, κατάλαβα ότι μου ταιριάζει πολύ καλύτερα από την Πάτρα.

-Τα συν και τα πλην των Βρυξελλών;
Θα ξεκινήσω με τα πλην, που είναι τα ωράρια. Δεν είναι πόλη που κινείται αργά το βράδυ. Η ζωή ξεκινά νωρίς το πρωί και το πολύ μέχρι τις 10 το βράδυ όλοι είναι στα σπίτια τους. Αλλο θέμα είναι η εστίαση. Ακόμη και τώρα δεν μπορώ να συνηθίσω το γεγονός ότι οι κουζίνες στα εστιατόρια κλείνουν το μεσημέρι στη 1 για λίγες ώρες και το βράδυ στις 9. Ετσι, τις ώρες που τρώμε συνήθως οι Ελληνες, δεν μπορείς να φας είτε μεσημέρι είτε βράδυ. Τα αρνητικά τελειώνουν εδώ. Τα θετικά είναι πολλά και σε ό,τι έχει να κάνει με το επίπεδο διαβίωσης είναι ασύγκριτα καλύτερα σε σχέση με την Πάτρα.

Κύριο και σημαντικό, είναι μια καθαρή πόλη. Δύο φορές την εβδομάδα μαζεύουν τα σκουπίδια που αφήνουμε έξω από τις πόρτες των σπιτιών και έτσι δεν υπάρχουν πουθενά σοροί από σκουπίδια. Τα μέσα μεταφοράς είναι εξαιρετική λύση για να μετακινηθείς. Μπορείς να πας παντού πολύ γρήγορα. Επίσης, έχεις πολλές επιλογές για πάρκα αναψυχής όπου μπορείς να τρέξεις, να αθληθείς, να κάνεις τον περίπατό σου, ακόμα και ειδικός χώρος υπάρχει για να πας τον σκύλο σου βόλτα. Αλλο σημαντικό πλεονέκτημα των Βρυξελλών είναι ότι βρίσκονται στο κέντρο της Ευρώπης. Μπορείς με ένα τρένο να πας σε 1-2 ώρες σε πολλές πρωτεύουσες χωρών και να δεις άλλα μέρη. Οπότε η απόφαση να μείνω εδώ είναι συνειδητοποιημένη.

-Ενα θέμα που απασχολεί όλη την Ευρώπη είναι η ακρίβεια. Πού κινούνται εδώ οι τιμές στο σούπερ μάρκετ σε σχέση με την Ελλάδα;
Συγκριτικά με τα ελληνικά δεδομένα, είναι πιο οικονομικά τα βασικά προϊόντα, την ώρα που οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι σε σχέση με την Ελλάδα. Δεν έχουν καμία σχέση με τον κατώτατο μισθό που ακούω ότι τώρα θα τον πάνε στα 800 ευρώ. Ολα είναι σε φυσιολογικά επίπεδα: οι τιμές για το ρεύμα, για τη θέρμανση, για τη διατροφή. Δαπανάς χρήματα τα οποία δεν καταναλώνουν όλο τον μισθό σου. Για παράδειγμα, τα ίδια προϊόντα που αγόραζα το καλοκαίρι στην Πάτρα, τα αγοράζω στο Βέλγιο με σχεδόν τα μισά χρήματα.

-Θα επιστρέψετε στην Πάτρα;
Οχι, έκανα μια προσπάθεια για να βρω μόνιμη δουλειά στις Βρυξέλλες και δεν σκοπεύω να γυρίσω. Να σας πω ένα παράδειγμα. Εμενα στο Ρίο πολλά χρόνια και δεν είχα μέσο μεταφοράς για να πάω στο Πανεπιστήμιο όπου δούλευα. Επρεπε να πάρω ταξί ή να περπατήσω για να πάρω το τρένο.
Αλλο ζήτημα ήταν ότι μια οικογένεια που μένει στο Ρίο δεν μπορεί να πάει κάπου κοντά το παιδί της ώστε να κυκλοφορήσει με άνεση και να παίξει. Το βασικό πρόβλημα πάντως ήταν ότι δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο να πας στη δουλειά σου.

-Από την Πάτρα τι σας λείπει;
Μου λείπει πολύ η θάλασσα το καλοκαίρι. Μόνο αυτό. Οπότε το πλάνο είναι μόνιμα στις Βρυξέλλες και θα έρχομαι στην Ελλάδα ένα μήνα το καλοκαίρι για διακοπές. Εκτός από το κομμάτι των απολαβών, η νοοτροπία ζωής είναι διαφορετική εδώ και αυτό μου αρέσει.
Ενας λόγος που θα με έκανε να σκεφτώ την επιστροφή μου στην Ελλάδα θα ήταν να με πείσουν οι άνθρωποι που κυβερνούν στη χώρα μου ότι υπάρχει αξιοκρατία, ότι θα αμείβομαι για αυτό που προσφέρω και θα έχω ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

-Θα κάνετε χρήση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου;
Φυσικά, και είναι πολύ θετικό για εμάς τους Ελληνες που μένουμε στο εξωτερικό να μπορούμε να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Ηδη έχω κάνει αίτηση και θα ψηφίσω και εγώ και ο σύζυγος μου στις ευρωεκλογές.
Δεν είναι εύκολο να βγάλεις αεροπορικό εισιτήριο για να ταξιδέψεις στην Ελλάδα μόνο για να ψηφίσεις, οπότε καλό θα είναι να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Παρατείνεται για 6 μήνες η προφυλάκιση της Ρούλας Πισπιρίγκου – Την θεωρούν ύποπτη να κάνει παρόμοιες πράξεις

«Πελάτης» σε σούπερ μάρκετ ο Μητσοτάκης – Αυτοψία στη «μάχη» κατά της ακρίβειας – Σήμερα οι ανακοινώσεις για το «Καλάθι της Σαρακοστής»

Αυτές είναι οι ποινές για «νταήδες» μαθητές που ασκούν bullying εντός σχολείου – Ποια μέτρα τίθενται άμεσα σε ισχύ

Ευκαιρία απασχόλησης για 21.500 άνεργους άνω των 55 ετών στο Δημόσιο – Οι δικαιούχοι

Ερχεται εθελοντική στράτευση των γυναικών – Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στη στρατιωτική θητεία

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ