Μητσοτάκης – Ισραήλ: Μεγάλος ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου

Δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, να προστατευτούν οι άμαχοι.

Μητσοτάκης - Ισραήλ: Μεγάλος ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου

Τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή με τραγικές επιπτώσεις, επισήμανε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός και τόνισε την ανάγκη το Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια. H ανησυχία της Αθήνας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι σαφής καθώς πυκνώνουν οι φωνές για κατάπαυση του πυρός.

Την ικανοποίησή του για τον «κοινό τόπο» στον οποίο κατέληξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή αναγνώριση στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός των πλαισίων που θέτει το Διεθνές Δίκαιο, ενώ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Γάζα, επισημαίνοντας ότι η «η Ευρώπη στέκεται στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια».

«Η αναφορά σε ανθρωπιστικές παύσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «στέλνει το μήνυμα στο Ισραήλ ότι πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του την κατάσταση στη Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας».

Στον ρόλο της Κύπρου ως βάσης για έναν διεθνή ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα αναφέρθηκε την Παρασκευή (27/10) ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι σε αυτό το εγχείρημα θα έχει ρόλο και η Ελλάδα. Ασφαλής πηγή ενημέρωσης ανέφερε ότι εάν λειτουργούσαν – μέσω θαλάσσης – ανθρωπιστικοί διάδρομοι, η Ελλάδα και η Κύπρος ως οι πλησιέστερες γεωγραφικά χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να συνεισφέρουν. Ωστόσο, πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα, καθώς μέσω των διαδρόμων θα διακινούνται μεγάλα φορτία (μεγάλες ποσότητες σε τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.).

Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι μία ανοιχτή ανθρωπιστική οδός και η αποφυγή μίας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμη ότι χρειάζεται «μία λύση που στηρίζεται στη φιλοσοφία δύο κρατών. Το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ δεν θα αντιμετωπιστεί μόνο με όρους ασφαλείας, αλλά και με πολιτική λύση».

Αιχμές άφησε για τη στάση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τη Χαμάς, λέγοντας ότι είναι «εκτός κλίματος». Σημείωσε, ωστόσο, πως «το ότι διαφωνούμε δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου και την πρόοδο που έχει γίνει».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ