Ναύπακτος: Ο γοητευτικός προορισμός που μας ταξιδεύει στο χρόνο – ΦΩΤΟ

Χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς της Πίνδου, στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου, η περιοχή συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Βρίσκεται ανάμεσα στο Αντίρριο και τις εκβολές του ποταμού Μόρνου και αποτελεί μία από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις.

Ναύπακτος: Ο γοητευτικός προορισμός που μας ταξιδεύει στο χρόνο - ΦΩΤΟ

Η Ναύπακτος, χωρίς δεύτερη σκέψη, είναι ένας γοητευτικός προορισμός που ταξιδεύει τον επισκέπτη του στο χρόνο. Η πλούσια ιστορία του τόπου σε συνδυασμό με την απίστευτη γραφικότητα και τη θαλασσινή αύρα που χαρακτηρίζει το ιστορικό αυτό μέρος συνθέτουν ένα πολυδιάστατο και άκρως ενδιαφέρον παζλ που ξέρει πώς να μαγνητίζει τους ταξιδώτες.

Μια βόλτα στην παραθαλάσσια περαντζάδα και την παλιά πόλη της Ναυπάκτου είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι εδώ ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει μαγικά. Τα διατηρητέα κτίρια, τα πλακόστρωτα σοκάκια, το κάστρο και το μεσαιωνικό λιμάνι με τη ρομαντική ατμόσφαιρα συνθέτουν ένα γοητευτικό σύνολο στη Ναύπακτο, που συνεπαίρνει ακόμη και τους πιο ρεαλιστές.

Η γραφική κωμόπολη υποδέχεται φιλόξενα τους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου με τα πυκνά της δάση και τις παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά να κλέβουν τις εντυπώσεις. Το λιμάνι της Ναυπάκτου είναι το σημείο συνάντησης των κατοίκων και προσφέρει μαγευτική θέα στη θάλασσα κάτω από τη σκιά των πλατάνων.

Στα διάσπαρτα μνημεία της αποτυπώνεται η πολυτάραχη ιστορία της ενώ τα τείχη της κατηφορίζουν μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο. Αξίζει να επισκεφθείτε τον Πύργο του Μπότσαρη που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα που λειτουργεί ως μουσείο και το Ρολόι της πόλης του 1914.

Ανηφορίζοντας για το Κάστρο θαυμάζει κανείς από κοντά ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Το «Κάστρο της Ρούμελης», όπως ονομαζόταν είναι χτισμένο στο χείλος της θάλασσας και στέκει άγρυπνος φρουρός της πόλης από τον 15ο αιώνα.

Ναύπακτος: 2,5 χιλιάδες χρόνια ιστορίας

«Κουβαλά» 2,5 χιλιάδες χρόνια ιστορίας, κατά τα οποία γνώρισε μεγάλη ακμή και συνδέθηκε με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Αυτό επιβεβαιώνεται από την άρτια οχύρωσή της, η οποία ξεκινά από το λιμάνι, συνεχίζεται με τρία αλλεπάλληλα τείχη και καταλήγει στο κάστρο. Λέγεται ότι πήρε το όνομά της από τις λέξεις ναυς και πήγνυμι, που Λέγεται ότι πήρε το όνομά της από τις λέξεις ναυς και πήγνυμι, που σημαίνει «κατασκευάζω πλοίο». Η ιστορία της αρχίζει από το 1104 π.Χ, όταν οι Δωριείς κατά την κάθοδό τους χρησιμοποίησαν τη Ναύπακτο για να κατασκευάσουν σχεδίες.

Η ιστορία της περιοχής κορυφώνεται με την περιβόητη ναυμαχία-ορόσημο του 1571, που έλαβε χώρα στο στόμιο του Πατραϊκού Κόλπου δίπλα στις Εχινάδες νήσους.

Στις 7 Οκτωβρίου 1571 ο στόλος της Lega Santa (Ιερά Ένωση) δηλαδή Ισπανία, Βενετία, Γένουα, Ιωαννίτες Ιππότες της Μάλτας, δουκάτο της Σαβόιας, δουκάτο του Ουρμπίνο, δουκάτο της Τοσκάνης και οι δυνάμεις του Πάπα, αντιμετώπισαν τον οθωμανικό στόλο του σουλτάνου Σελίμ Β’.  Ο Ιερός Συνασπισμός δημιουργήθηκε ως ρωμαιοκαθολικό αντίβαρο στην οθωμανική ναυτική ισχύ. Τη γενική διοίκηση του χριστιανικού στόλου είχε Δον Ιωάννη ο Αυστριακός (Δον Ζουάν d’Austria).

Η ναυμαχία αυτή υπήρξε σημαντικό ιστορικό γεγονός, καθώς σε αυτήν αναχαιτίσθηκε η απειλητική για την Ευρώπη τουρκική ναυτική δύναμη.

Εκεί πολέμησε και τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι του ο συγγραφέας του “Δον Κιχώτη”, ο Μιχαήλ Θερβάντες.

Η Ναύπακτος και η σχέση της με τον Μιγκέλ Θερβάντες

Αδιαμφισβήτητα στα σημεία αναφοράς της Ναυπάκτου το πολυφωτογραφημένο άγαλμα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, «πατέρα» του «Δον Κιχώτη», που δεσπόζει αγέρωχο στη δεξιά πλευρά του μεσαιωνικού λιμανιού. Ο Ισπανός συγγραφέας αποτελεί ένα κομμάτι της λαμπρής και ένδοξης ιστορίας της Ναυπάκτου, καθώς ο ίδιος είχε πάρει μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Πιο συγκεκριμένα, στις 7 Οκτωβρίου 1571 επιβαίνει πάνω στην ιταλική φρεγάτα «Μαρκέσα», αν και είναι βαριά άρρωστος. Πάσχει από ελονοσία και οι γιατροί τού έχουν συστήσει να μείνει στο κρεβάτι, όμως, ο ηρωισμός του δεν τού επιτρέπει να μείνει κλεισμένος στο αμπάρι. Ρίχτηκε, έτσι, στη μάχη με γενναιότητα, όμως, τραυματίστηκε σοβαρά στο αριστερό χέρι, με αποτέλεσμα να παραμείνει παράλυτο για το υπόλοιπο της ζωής του.

 

Ναύπακτος: Ο γοητευτικός προορισμός που μας ταξιδεύει στο χρόνο - ΦΩΤΟ Ναύπακτος: Ο γοητευτικός προορισμός που μας ταξιδεύει στο χρόνο - ΦΩΤΟ Ναύπακτος: Ο γοητευτικός προορισμός που μας ταξιδεύει στο χρόνο - ΦΩΤΟ Ναύπακτος: Ο γοητευτικός προορισμός που μας ταξιδεύει στο χρόνο - ΦΩΤΟ

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ