Αχαΐα: Νικολέικα, Καμάρες και Μετόχι υπό τον φόβο ποταμών και χειμάρρων: «Οταν βρέχει δεν κοιμόμαστε»

Αυτοδιοικητικοί εξηγούν πως βλέπουν τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και εκφράζουν ανησυχία για τις περιοχές τους

Αχαΐα: Νικολέικα, Καμάρες και Μετόχι υπό τον φόβο ποταμών και χειμάρρων: «Οταν βρέχει δεν κοιμόμαστε» Πλημμυρικά φαινόμενα έχουν καταστρέψει στο παρελθόν καλλιέργειες και περιουσίες στο Μετόχι

Οι εικόνες του πλημμυρισμένου θεσσαλικού κάμπου έχουν προκαλέσει σοκ σε όλη την Ελλάδα και σε περιοχές που γειτνιάζουν με ρέματα και ποτάμια έχει γεννηθεί μια μεγάλη ανησυχία, καθώς στο παρελθόν έχουν αντιμετωπίσει φαινόμενα πλημμυρών μικρότερης έντασης.

Τρεις αυτοδιοικητικοί που υπηρετούν τα τοπικά συμβούλια περιοχών που βρίσκονται στις όχθες ποταμών και έχουν δει τα ορμητικά νερά να απειλούν ζωές και περιουσίες, αποκαλύπτουν τις σκέψεις που ήρθαν στο μυαλό τους μετά την πρωτοφανή καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο.

Οι κοινότητες Νικολεΐκων και Καμαρών στην Αιγιάλεια αλλά και του Μετοχίου στη Δυτική Αχαΐα είναι μόνο τρεις από αυτές που κατά το παρελθόν είδαν τα φουσκωμένα νερά ποταμών και χειμάρρων να «εισβάλουν» σε καλλιεργήσιμα εδάφη και περιουσίες. Πως είναι να ζεις με την αγωνία μην πλημμυρίσει ο τόπος σου;

– Ο πρόεδρος των Νικολεΐκων Αναστάσιος Μούσκας παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο πως ζει τις ημέρες με κακοκαιρία δίπλα από τον Κερυνίτη ποταμό:

«Ανησυχούμε και μάλιστα πολύ. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε πλημμυρίσει δύο φορές τα τελευταία χρόνια, όπου είχαν δοθεί και αποζημιώσεις. Το ζήτημα το συζητάμε γενικά ανά καιρούς, αλλά και τις τελευταίες ημέρες με όσα είδαμε στη Θεσσαλία. Εχουμε στείλει και τα απαραίτητα έγγραφα στους φορείς αυτοδιοίκησης για να μεριμνήσουν. Ζητάμε τα νερά να πηγαίνουν στον φυσικό τους αποδέκτη που είναι 300 μέτρα μακριά. Περιμένουμε τα έργα. Σε ημέρες και νύχτες που βρέχει δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Πεταγόμαστε στον ύπνο μας από την αγωνία μην πλημμυρίσει ο τόπος. Δεν ανησυχούμε μόνο εμείς στα Νικολέικα. Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και ο Ριζόμυλος και η Ελίκη. Χρειάζεται σχέδιο αντιμετώπισης γιατί βλέπουμε τι συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Από την πλευρά των Καμαρών, που έχουν ταλαιπωρηθεί πρόσφατα από πλημμύρες, ο πρόεδρος Παναγιώτης Περλέγκας επισημαίνει για την ανησυχία που προκαλεί ο ποταμός Φοίνικας: «Εχουμε ένα ποτάμι γύρω μας που κατά καιρούς έχουν γίνει αμμοληψίες και διευθετήσεις. Η κοίτη έχει βαθύνει αλλά εμείς ζητάμε καθαρισμούς διαρκείς και κυρίως στις εκβολές. Εκεί παρουσιάζεται το πρόβλημα. Τα φερτά υλικά συσσωρεύονται και το ποτάμι βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον δρόμο. Στα υπόλοιπα σημεία από τις πηγές και προς τα κάτω δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Ομως στις εκβολές αν κατέβει πολύ νερό θα υπάρχει πρόβλημα. Εμείς προφανώς δεν μπορούμε να εξετάσουμε αν επαρκούν όσα έχουν γίνει. Το ενδιαφέρον του κόσμου όμως είναι μεγάλο, αν και για την ώρα δεν ανησυχούμε. Στην περιοχή μας γενικότερα δεν υπάρχουν φαινόμενα καταπατήσεων ή κατάληψης της κοίτης του ποταμού.

Ο πρόεδρος πάντως επισήμανε για μία ακόμα φορά το πρόβλημα που υπάρχει με τη διάνοιξη της οδού διαφυγής στα Πεύκα Καμαρών, η οποία έχει επισημανθεί πολλές φορές ότι είναι αναγκαία, αλλά διαπιστώνει «αδράνεια από πλευρά Δήμου παρόλο που υπάρχουν τα εχέγγυα και τα έγγραφα, επειδή η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

– Φαινόμενα πλημμυρών και σχετικά πρόσφατα, έχουν αντιμετωπίσει και οι περιοχές στον ποταμό Λάρισσο που περνά από τη Δυτική Αχαΐα. Ο Γιώργος Λαγός από το Μετόχι μεταφέρει στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» όσα συζητούνται τις τελευταίες ημέρες στο Λάππα και τις γύρω περιοχές:

«Αυτό είναι το μεγάλο θέμα που μας απασχολεί και το συζητάμε γενικά. Πρόπερσι παραλίγο να πνιγούμε στο Μετόχι. Περισσότερο μας ανησυχεί ο καθαρισμός του ποταμού. Βλέπουμε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει πολύ και γίνονται πιο συχνά ισχυρές κακοκαιρίες. Γενικότερα συζητά ο κόσμος και ανησυχεί κυρίως γιατί ξέρουμε ότι αν γίνει μια ισχυρή κακοκαιρία, πρώτα θα πάρει το νερό το Μετόχι και μετά είμαστε εμείς».

Οι ανησυχίες που εκφράζουν οι τρεις αυτοδιοικητικοί παράγοντες για τους τόπους τους δείχνουν, ότι οι τοπικές κοινωνίες αναμένουν διευθετήσεις ζητημάτων που θα απομακρύνουν τους κινδύνους από πλημμύρες μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα. Για να συμβεί αυτό όμως, απαιτείται προηγουμένως η εκπόνηση ενός γενικού σχεδίου, καθώς η ενδεχομένως λήψη πρόσκαιρων μέτρων σε βάθος χρόνου είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα όπως αυτά που διαδραματίστηκαν στη Θεσσαλία.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ