Νίκος Στέφος στην «Π»: «Με την ψήφο μην παίζουμε την τύχη μας στα ζάρια»

Ο Νίκος Στέφος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει τη μάχη της ΝΔ

Νίκος Στέφος στην «Π»: «Με την ψήφο μην παίζουμε την τύχη μας στα ζάρια»

Νίκος Στέφος. Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και μεγαλωμένος στην Αθήνα, όπου σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο, οι πιο παλιοί θα τον θυμούνται απ΄όταν, πολύ νέος, ήταν από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους της ΕΡΤ, για να ακολουθήσει μία μακρά επαγγελματική πορεία σε εφημερίδες και περιοδικά ως ρεπόρτερ, πολιτικός συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής ΜΜΕ σε Ελλάδα και Κύπρο. Στα πάνω από 30 χρόνια δημοσιογραφικής καριέρας συνάντησε παγκόσμιες προσωπικότητες, με αποκλειστικές συνεντεύξεις από ηγέτες (Καντάφι, Αραφάτ, Μεσούτ Γιλμάζ, Κόφι Ανάν, Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν).

Από μικρό παιδί στη Νέα Δημοκρατία και μετέπειτα πάντα πολιτικοποιημένος, φέτος για πρώτη φορά εισέρχεται στην πολιτική, μετά την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να τον εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο της κυβερνητικής παράταξης.

Σήμερα, απαντά στα ερωτήματα της «Πελοποννήσου» για τα επίκαιρα εσωτερικά της χώρας, αλλά κυρίως για το διακύβευμα των ευρωκαλπών.

– Είστε κι εσείς από αυτούς που δέχονται κριτική για τη συμμετοχή σας στην ενεργό πολιτική. Τι δουλειά έχουν οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι της τηλεόρασης, τώρα, με την Ευρωβουλή;
Με την ίδια λογική, τι δουλειά έχουν στην πολιτική και τώρα στην Ευρωβουλή, μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι κ.λπ.; Οταν έχεις 35 χρόνια ασχοληθεί με το πολιτικό ρεπορτάζ, την έρευνα, τα παρασκήνια και τα προσκήνια, έχεις καταστεί ειδικός και ξέρεις πρόσωπα και καταστάσεις, θες να βγεις μπροστά να υπηρετήσεις την κοινωνία, την πατρίδα σου και βέβαια την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης.
Ολοκλήρωσα έναν μεγάλο κύκλο στη δημοσιογραφία και αποφάσισα να κάνω το τολμηρό βήμα, να ανταποκριθώ στην τιμητική πρόσκληση του πρωθυπουργού, να δώσω τη μάχη της ΝΔ.
Ασχολούμαι με τα ευρωπαϊκά θέματα, είμαι ευρωπαϊκής, όπως λένε κάποιοι φεντεραλιστής, σε μια ΕΕ που περνά μια κρίση ιδεών, αξιών και προσώπων. Μια κρίση στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολύ έντονα τώρα τελευταία, εξαιτίας των πολέμων και στην κοινή αμυντική πολιτική.

– Οι ευρωεκλογές, ωστόσο, τείνουν να εξελιχθούν σε τερέν εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης για τα τρέχοντα (ακρίβεια, εκπαίδευση, ασφάλεια, υγεία) κι όχι για θέματα που άπτονται της ΕΕ. Ετσι θα έπρεπε; 
Επρεπε, πολιτικοί και πολίτες, σε αυτή την προεκλογική περίοδο, να επικεντρωθούν στο πού πάει η ΕΕ. Καλώς ή κακώς -και για μένα κακώς- ο κόσμος βρίσκει την ευκαιρία να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του στις κυβερνήσεις. Και λέω κυβερνήσεις, γιατί αυτό δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά το κάνουν κι άλλοι λαοί. Η έκφραση μιας τέτοιας δυσφορίας θεωρώ ότι είναι λάθος. Θα έπρεπε και πρέπει να επικεντρωθούμε στο τι κάνει και τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για τη χώρα μας. Είναι η μητέρα μας, είναι η μήτρα των θεμάτων που αφορούν στην καθημερινότητά μας. Αρα μας νοιάζει και μας παρανοιάζει τι γίνεται στις Βρυξέλλες. Ναι, καταλαβαίνω ότι υπάρχουν θέματα εσωτερικά, όπως τα Τέμπη. Ναι. Αλλά δεν είναι χρήσιμο, με την ψήφο μας να παίζουμε την τύχη μας στα ζάρια. Δεν είναι παιχνίδι η ψήφος μας. Δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουμε σε εποχές τοξικότητας, διχασμού και οπισθοδρόμησης. Φτάνει πια με τον λαϊκισμό. Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

– Επομένως πολιτικά τι νόημα έχουν οι επερχόμενες κάλπες; 
Εχει μεγάλη σημασία να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ετσι ώστε, μετεκλογικά ενισχυμένος, να πάει στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί για τους αγρότες και ένα Ταμείο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσει ακόμα πιο πολύ τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και την Οικονομία.

– Υπάρχει ο γνωστός αντίλογος, για το τι έκανε για μας η ΕΕ. Με τα μνημόνια, τις περικοπές, τη δήμευση της περιουσίας μας για δεκαετίες. Οπότε τι λέτε; 
Η χώρα μας διάγει περίοδο πρωτοφανούς ευημερίας και ανάπτυξης. Ασχετα από τα μνημόνια, που μας οδήγησαν δικά μας λάθη. Δεν μας φταίει η Ευρώπη. Η ΕΕ μας βοήθησε να πάει μπροστά η Ελλάδα και η Οικονομία της. Είναι τραγικό λάθος, λοιπόν, να λέμε σήμερα ότι η Ευρώπη δεν μας βοήθησε.

– Σε ό,τι έχει να κάνει με τους εξωτερικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, πάλι υπάρχει ο αντίλογος ότι πολλά κράτη της ΕΕ δεν μας στηρίζουν. Οπότε τι νόημα έχει η ΕΕ για τη χώρα μας;
Από το να μην ήμασταν καν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καλύτερα έστω κι έτσι. Γι΄ αυτό και θα πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας σε αυτά τα θέματα. Αυτά, που χρήζουν απαντήσεων και λύσεων.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ