Νοσοκομείο Ρίου: Σε νέα αναμονή ασθενείς για χειρουργεία

Η αναστολή λειτουργίας των 5 χειρουργικών τραπεζιών κρίθηκε επιβεβλημένη μέχρι το τέλος Αυγούστου ώστε το προσωπικό να κάνει χρήση της κανονικής του άδειας.

Νοσοκομείο Ρίου: Σε νέα αναμονή ασθενείς για χειρουργεία

Με δύο χειρουργικά τραπέζια λειτουργεί από χθες το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Η αναστολή λειτουργίας των 5 χειρουργικών τραπεζιών κρίθηκε επιβεβλημένη μέχρι το τέλος Αυγούστου προκειμένου να μπορέσει το προσωπικό του χειρουργικού τομέα (νοσηλευτές, αναισθησιολόγοι κ.ά.) να κάνει χρήση της κανονικής του άδειας.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε νέο κύκλο αγανάκτησης μεταξύ των ασθενών που είναι γραμμένοι στις λίστες αναμονής εδώ και μήνες προκειμένου να έρθει η σειρά τους να χειρουργηθούν.
«Το ΠΓΝΠ ως τριτοβάθμιο ήταν απ’ όσο γνωρίζω το μοναδικό νοσοκομείο τέτοιας εμβέλειας, που την περίοδο του κορονοϊού για περίπου 6 εβδομάδες είχε μηδενικό αριθμό προγραμματισμένων χειρουργείων. Σε όλα τα άλλα εκτελούνταν το 30- 40% των επεμβάσεων. Οι αναισθησιολόγοι μας μετακινήθηκαν για να ενισχύσουν τις ΜΕΘ κορονοϊού» μας είπε ο καθηγητής χειρουργικής του ΠΓΝΠ και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Γιώργος Σκρουμπής προσθέτοντας ότι: «Αυτό αφορούσε και τα ογκολογικά περιστατικά παρότι τα τακτικά ιατρεία για χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες δεν είχαν, και καλώς δεν είχαν, αναστείλει τη λειτουργία τους. Έτσι φτάσαμε στο σημείο οι καρκινοπαθείς, να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τον θεραπευτικό τους κύκλο που θα έκλεινε με τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν λίστες αναμονής ακόμα και σοβαρά περιστατικά».

Τις τελευταίες εβδομάδες και αφού πέρασε το μεγάλο κύμα, είχε ξεκινήσει η λειτουργία 6-7 χειρουργικών τραπεζιών. Κατά προτεραιότητα δρομολογήθηκαν τα επείγοντα περιστατικά, όπως τα ογκολογικά, αλλά από χθες πάλι μπήκε φραγμός μέχρι τέλος Αυγούστου.

«Το προσωπικό μας πρέπει να ξεκουραστεί διότι όλα αυτό το διάστημα που ήταν γεμάτες οι κλίνες κορονοϊού δεν πήρε άδεια και δεν ξεκουράστηκε καθόλου. Αυτή την ανάγκη την αναγνωρίζουμε όλοι» υπογραμμίζει ο κ. Σκρουμπής συμπληρώνοντας ωστόσο τα εξής βασικό:«Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα αναδεικνύει ένα λάθος χειρισμό κι αυτό αφορά στη χρήση των ναυαρχίδων του συστήματος υγείας ως νοσοκομείων αναφορά της πανδημίας. Για ποιο λόγο χρησιμοποιήθηκαν μόνο οι ναυαρχίδες του συστήματος; Μετατράπηκαν τα τριτοβάθμια νοσοκομεία, νοσοκομεία της μιας νόσου όταν προσφέρουν υπηρεσίες αναντικατάστατες. Υπηρεσίες που δεν μπορεί να τις βρει ο ασθενής σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα».

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΧΕΔΙΟΥ

Υπό το πρίσμα αυτό, ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι εγκαίρως οι αρμόδιες διοικητικές αρχές της υγείας πρέπει να προχωρήσουν σε έναν διαφορετικό σχεδιασμό από Σεπτέμβριο, ώστε να μην ανασταλεί η παροχή βασικών υπηρεσιών στους πολίτες.

«Για παράδειγμα, στην περιφέρειά μας να επιλεγεί ένα νοσοκομείο που να ασχολείται μόνον με τα μη κορονοϊού περιστατικά.
Δεν μπορεί να χρίζονται νοσοκομεία κορονοϊού και το ΠΓΝΠ και ο “Αγιος Ανδρέας”. Πρέπει να υπάρξει άλλος σχεδιασμός. Δεν μπορεί να σηκώσει ξανά το ΠΓΝΠ ένα πλήρες κλείσιμο από Σεπτέμβριο. Δεν μπορεί να γίνει μηδενισμός του χειρουργικού τομέα. Οι χειρουργικοί ασθενείς δεν προσέρχονται να χειρουργηθούν για κοσμητικούς λόγους, αλλά για πολύ σοβαρά προβλήματα, εκ των οποίων πάρα πολλά απαιτούν τριτοβάθμια και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.»

Καταλήγοντας ο κ. Σκρουμπής, επισημαίνει ότι «η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει ουσιαστικά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία κι έτσι να επικροτήσει και τους ασθενείς που περίμεναν αγόγγυστα στις λίστες αναμονής. Να τηρήσει την υπόσχεσή της για μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, που είναι αναγκαίο στα νοσοκομεία μας και όλη αυτή την περίοδο στήριξε το σύστημα με αφοσίωση και αποτελεσματικότητα. Εχουμε ανάγκη αυτό το προσωπικό, ώστε να ενισχύσει παλιά και νέα τμήματα».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ