Δρ. Κώστας Πάππας: Ο Ελληνοκαναδός επιστήμονας που μας γλίτωσε από πυρηνικό όλεθρο!

Ο Ελληνοκαναδός πυρηνικός φυσικός είχε σταματήσει την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα, που κατασκευάζεται σήμερα στο Ακουγιού της Τουρκίας

Δρ. Κώστας Πάππας: Ο Ελληνοκαναδός επιστήμονας που μας γλίτωσε από πυρηνικό όλεθρο!

Σήμερα, με τα θλιβερά καταστροφικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Τουρκία και τη Συρία με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από τους σεισμούς που τράνταξαν την περιοχή, γίνεται επίκαιρος ο ηρωικός αγώνας που διεξήγαγε ο ομογενής μας, πυρηνικός φυσικός Δρ. Κώστας Πάππας.

Είναι ο γραμματέας και ταμίας της Καναδικής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας της Ατομικής Ενέργειας του Καναδά (AECL) και πυρηνικός φυσικός στην AECL, την Εθνική Καναδική εταιρεία που θα κατασκεύαζε τον αντιδραστήρα στο Ακούγιου της Τουρκίας. Είναι αυτός που πριν 10 χρόνια είχε σταματήσει την κατασκευή του αντιδραστήρα σε αυτό το σημείο, που απέχει μόλις 16 μίλια από το ρήγμα Ecemis.

Είναι αυτονόητο, ότι εάν αυτός ο αντιδραστήρας είχε ήδη κατασκευαστεί, μετά τους τελευταίους αυτούς σεισμούς, η πιθανότατη διαρροή των πυρηνικών θα ήταν ολέθρια για όλες τις γειτονικές χώρες, φυσικά και για την Ελλάδα.

Ωστόσο μπορεί ο Δρ. Πάππας να καθυστέρησε την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου του Ακουγιού, αλλά οι Τούρκοι ως γνωτόν στράφηκαν στην Ρωσία. Έτσι, το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού αδειοδοτήθηκε το 2015 και άρχισε να κατασκευάζεται το 2018, με ορίζοντα λειτουργίας φέτος τον Οκτώβριο. Το πυρηνικό εργοστάσιο κατασκευάζει ο ενεργειακός ρωσικός κολοσσός Rosatom.

Κατά σύμπτωση, ο Δρ. Πάππας, είχε βρεθεί το περασμένο καλοκαίρι στην Πάτρα, όπου και βραβεύτηκε από δύο τοπικούς φορείς! Ο σημαντικός επιστήμονας, είχε τιμηθεί για την προσφορά του στην παγκόσμια κοινότητα, σε σχέση με τον σοβαρό κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος, ο οποίος και θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ο Σύλλογος Καλών Τεχνών Πάτρας και το Κέντρο Πολιτισμού-Ολυμπισμού «Κωστής Παλαμάς», ήταν οι δύο Σύλλογοι που μέσω του προέδρου τους Δρ. Θεόδωρου Μαλλιά, είχαν τιμήσει τον πυρηνικό φυσικό: «Σε τέτοιους αγωνιστές ομογενείς αξίζουν τα εύσημα και η πολιτεία οφείλει να στρέψει το βλέμμα της και να συμπαρασταθεί στους αγώνες τους», είχε τονίσει κατά τη σύντομη τελετή, ο κ. Μαλλιάς. Και δεν είχε άδικο. Διότι, αν ήδη λειτουργούσε σήμερα ο πυρηνικός αντιδραστήρας, είναι πολύ πιθανό οι επιπτώσεις να ήταν εφιαλτικές…

Δρ. Κώστας Πάππας: Ο Ελληνοκαναδός επιστήμονας που μας γλίτωσε από πυρηνικό όλεθρο!

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» Δρ. Θεόδωρος Μαλλιάς (αριστερά) τιμά τον πυρηνικό φυσικό και Αντιπρόεδρο του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου Δρ. Κώστα Πάππα (κέντρο) και τον επι τιμής πρέσβυ, Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΔΡ. ΠΑΠΠΑΣ

Τότε, ο Δρ. Πάππας, Αντιπρόεδρος και Γεν. Γραμματέας του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου με επιστημονικά και τεχνικά επιχειρήματα και με την συνδρομή των ομοσπονδιακών Ελλήνων βουλευτών του Καναδά, των Δημήτρη Καρύγιαννη, Ελένης Μπακοπάνου και Γιάννη Κάννη, είχε πείσει την Επιτροπή Πυρηνικής ενέργειας (ΑΕCL) και τη Βουλή του Καναδά, ότι το σχέδιο του πυρηνικού αντιδραστήρα που έφτιαχνε ο Καναδάς για την Τουρκία έπρεπε να σταματήσει. Κάτι που το πέτυχαν το έτος 2013.
Τα στοιχεία και επιχειρήματα που προσκόμισαν ανέτρεψαν αυτά των Τούρκων εμπειρογνωμόνων οι οποίοι ισχυρίζονταν, ότι η τοποθεσία Ακούγιου είναι μη σεισμογενής, χωρίς σεισμικά ενεργές εστίες και μάλιστα είχαν προτείνει ένα σχεδιασμό του πυρηνικού αντιδραστήρα CANDU, που θα άντεχε σε ένα σεισμό 6.5 της κλίμακας Richter .

Οι έρευνες όμως του Δρ. Πάππα, απέδειξαν τότε, ότι με σεισμική δόνηση πέραν των 6.5 ρίχτερ θα είχαμε ολική καταστροφή και κατάγραψε από το παρελθόν, ένα σεισμό 7.6 της κλίμακας Ρίχτερ κατά το έτος 1943. Οι Τούρκοι δικαιολογήθηκαν, ότι λόγω πολέμου δεν κατεγράφη ο σεισμός, αλλά ο Έλληνας επιστήμονας και οι συνεργάτες του παρουσίασαν στην κυβέρνηση του Καναδά 11 συνολικά σεισμικές δονήσεις από 7.5 – 7.9, καθώς και δύο δονήσεις εντάσεως 8 βαθμών της κλίμακας Richter, όπως και άλλα στοιχεία, με τα οποία απεκαλύφθη η κοροϊδία των εμπειρογνώμων της Τουρκίας. Έτσι, το Akkuyu πυρηνικό project ματαιώθηκε.
Σήμερα, μπορούμε να αναλογιστούμε, τι θα είχε συμβεί, εάν δεν είχε ματαιωθεί και ήταν ήδη κατασκευασμένο το πυρηνικό εργοστάσιο σ’ αυτή την ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Οι επιπτώσεις ενός πυρηνικού ατυχήματος, θα ήταν τρομακτικές και αναπόφευκτες.
Εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία, Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και γύρω περιοχή θα προσβάλλονταν από θανατηφόρες ακτινοβολίες, με ανεξέλεγκτο αριθμό νεκρών με θύματα ανίκανα, αλλά και ανυπολόγιστες καταστροφές.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ «ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡ»

Παράλληλα, ο ίδιος ως γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου – Canadian Hellenic Congress, μαζί με τον πρόεδρο, γιατρό Θεόδωρο Χαλάτση κατάφεραν με τεκμηριωμένες αποδείξεις να πείσουν σε ειδική συνεδρίαση, τον Υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Francois Champagne να διακόψει και να αποσύρει την προμήθεια ανταλλακτικών του ηλεκτρονικού εξοπλισμού που διέθετε ο Καναδάς  στην Τουρκία, για την κατασκευή των γνωστών Drones Mπαιρακτάρ που απειλούσαν την ειρήνη στην περιοχή.

Το Canadian Hellenic Congress, είναι η Φωνή του Ελληνισμού στον Καναδά από το 1982 με 250.000 μέλη και ο Παγκόσμιος φορέας που με ιδιαίτερη ευαισθησία και μεγάλο ενδιαφέρον αγκάλιασε την Ολυμπιακή Κίνηση  του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας  «Κωστής Παλαμάς» για την ανάδειξη από την UNESCO του Ολυμπιακού Ύμνου ως Παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και την καθιέρωση της Πάτρας ως Διεθνή πόλη του Ολυμπιακού Ύμνου.

Δρ. Κώστας Πάππας: Ο Ελληνοκαναδός επιστήμονας που μας γλίτωσε από πυρηνικό όλεθρο!

Διακρίνονται από αριστερά: O Δρ. Κωνσταντίνος Πάππας, ο τ. Πρωθυπουργός του Καναδά Steven Harper και ο Γερουσιαστής, Λ. Χουσάκος

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ