Ο Καθηγητής Βασίλης Κόμης στην «Π» για τις Πρυτανικές Εκλογές: «Συνέργεια όλων των υγιών δυνάμεων»

«Το Πανεπιστήμιό μας είναι σημαντικός παράγοντας για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης και την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας».

Ο Καθηγητής Βασίλης Κόμης στην «Π» για τις Πρυτανικές Εκλογές: «Συνέργεια όλων των υγιών δυνάμεων» Ο Βασίλης Κόμης στην τοποθέτησή του κατά την ομοτιμοποίηση του καθηγητή Νικόλαου Μουζέλη

Εχοντας διαγράψει μια σημαντική ακαδημαϊκή διαδρομή, αλλά και διαθέτοντας μακρά διοικητική εμπειρία στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Βασίλης Κόμης αποτελεί ένα από τα «βαριά χαρτιά» του εκπαιδευτικού ιδρύματος της περιοχής μας.

Με καίρια συμβολή στην ακαδημαϊκή κοινότητα, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επίβλεψη 14 ολοκληρωμένων διδακτορικών διατριβών και τη διοργάνωση δύο ελληνικών και δύο διεθνών συνεδρίων, ο έμπειρος καθηγητής ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» για τους υψηλούς στόχους του εκπαιδευτικού ιδρύματος και ειδικότερα της πρυτανικής διοίκησης που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές.

-Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση να κατεβείτε υποψήφιος στις πρυτανικές εκλογές;

Το Πανεπιστήμιο Πατρών χρειάζεται ένα Συμβούλιο Διοίκησης Ιδρύματος που θα οργανώσει το μέλλον και θα συμβάλει στην πολύπλευρη ανάπτυξή του, μέσα σε νέες, απαιτητικές συνθήκες, ενώ παράλληλα θα διαχειριστεί τις συνέπειες της πολυετούς κρίσης οδηγώντας αισίως στην υπέρβασή της. Η πολύπλοκη αυτή πραγματικότητα, απαιτεί ενεργοποίηση, συντονισμό και συνέργεια όλων των υγιών δυνάμεων του Πανεπιστημίου μας, υπέρβαση παλιών και χωρίς ουσία αντιπαραθέσεων, αναζήτηση των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων, ορθολογική, χρηστή και δυναμική διαχείριση, διάλογο και σύνθεση, σεβασμό στην άποψη του άλλου, και όραμα για το μέλλον. Επιπρόσθετα, η διοίκηση ενός οργανισμού πολυσύνθετου, όπως είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο, απαιτεί βιώσιμες, ηθικά αποδεκτές και λειτουργικές πρακτικές, βασισμένες σε κριτήρια ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, καθώς και στις αξίες της δημοκρατίας, της προόδου και της αλληλεγγύης.

-Πώς θα περιγράφατε τη συνεργασία σας με τον νυν πρύτανη Χρήστο Μπούρα, αλλά και τον ίδιο προσωπικά;

Από το 2012 που υπηρετώ το Πανεπιστήμιο σε διοικητικές θέσεις έχω συνεργαστεί με τρεις πρυτανικές αρχές, με τις οποίες είχα πάντα αγαστές σχέσεις για την πρόοδο και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Με τον νυν πρύτανη, Χρήστο Μπούρα, έχω εποικοδομητική συνεργασία από την περίοδο που υπήρξε αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου. Η συνεργασία μαζί του είναι γρήγορη και αποτελεσματική και ο ίδιος υπηρετεί με σθένος το καλώς εννοούμενο συμφέρον του Πανεπιστημίου. Θεωρώ ότι λειτουργεί με γνώμονα την επίτευξη των μέγιστων δυνατών συναινέσεων, χωρίς όμως να υποχωρεί σε ζητήματα αρχών. Είναι αξιοσημείωτο ότι μείζονες αποφάσεις της Συγκλήτου, όπως αυτές για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρών, την εκπόνηση νέου εσωτερικού κανονισμού, κ.ά. πάρθηκαν ομόφωνα ή με πολύ μεγάλη πλειοψηφία.

-Πώς κρίνετε το μέχρι σήμερα έργο στο Πανεπιστήμιο Πατρών;

Η γενικευμένη και παρατεταμένη κρίση συμπαρέσυρε τα πανεπιστήμια, όχι μόνο περιστέλλοντας επικίνδυνα την κρατική χρηματοδότηση (με συρρίκνωση που ξεπερνά το 60% σε σχέση με τους προ κρίσης προϋπολογισμούς), αλλά και προκαλώντας μείωση και εμμέσως γήρανση του προσωπικού και παγιώνοντας τις αποδοχές του σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ομως, παρά την πολυετή κρίση, το Πανεπιστήμιο Πατρών στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και οι άνθρωποί του εξακολουθούμε να επιτελούμε στον ύψιστο βαθμό τα καθήκοντα που η Πολιτεία μάς έχει αναθέσει με σκοπό την εκπαίδευση ικανών επιστημόνων και ολοκληρωμένων επαγγελματιών, την παραγωγή νέας και υψηλού επιπέδου επιστημονικής γνώσης, την ανάπτυξη της καινοτομίας αλλά και τη δημιουργία πολιτιστικών αγαθών. Ως εκ τούτου, το Πανεπιστήμιό μας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υπέρβαση της κρίσης και την ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο Καθηγητής Βασίλης Κόμης στην «Π» για τις Πρυτανικές Εκλογές: «Συνέργεια όλων των υγιών δυνάμεων»

Δεξιά ο Βασίλης Κόμης με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστο Μπούρα και την πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας Ευφημία Καρακάντζα, κατά την ομοτιμοποίηση του ποιητή Τίτου Πατρίκιου

-Ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας πρυτανικής αρχής;

Η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, η δημόσια διαβούλευση, η διαφανής λειτουργία, η ενίσχυση της διοικητικής και οικονομικής του αυτοτέλειας, καθώς και η προάσπιση της συνταγματικής τάξης από κάθε προσπάθεια παράκαμψής της.

Η ενίσχυση της Φοιτητικής Μέριμνας με ιδιαίτερη έμφαση στους οικονομικά αδύνατους φοιτητές και στους φοιτητές που χρήζουν ψυχολογικής στήριξης και συμβουλευτικής, ιατρικής βοήθειας ή έχουν προβλήματα προσβασιμότητας.

Η ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου και η ισόρροπη και ορθολογική κατανομή ανθρώπινων και υλικών πόρων σε όλες τις Σχολές και τα Τμήματα, στη βάση των αναγκών αλλά και της προσφοράς τους στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η ακαδημαϊκή ισχύς, η ανάπτυξη συνεργασιών, η στέρεα και ουσιαστική εκπαίδευση των φοιτητριών και των φοιτητών μας και η ενίσχυση της έρευνας υψηλού επιπέδου στο διεθνές γίγνεσθαι, με σεβασμό στην ερευνητική ηθική και δεοντολογία.

Η βιώσιμη ανάπτυξη με πολιτικές πράσινης ενέργειας, διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης και την ενίσχυση του πράσινου και των ελεύθερων χώρων στις πανεπιστημιουπόλεις.

-Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα και οι στόχοι για το Πανεπιστήμιο της Πάτρας

Η διασφάλιση των ύψιστων αγαθών της ακαδημαϊκής ζωής, που είναι η υψηλού επιπέδου έρευνα και η ποιοτική εκπαίδευση των φοιτητριών και των φοιτητών μας, στόχοι που απαιτούν ανεμπόδιστη και απρόσκοπτη λειτουργία του ιδρύματος, με παράλληλο σεβασμό στη διαμαρτυρία, την αγωνιστική διεκδίκηση και την υπεράσπιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Η αποδοχή της διαφορετικότητας, η συμπερίληψη, η ισότητα ευκαιριών η διασφάλιση της εργασιακής ευημερίας και η θωράκιση της πανεπιστημιακής ζωής με υγιές ακαδημαϊκό ήθος, δημοκρατική νοοτροπία και ορθολογική διαχείριση των προβλημάτων.

Η πρόβλεψη και η αντιμετώπιση κινδύνων, η διαρκής αποτίμηση του έργου με ένα ευρύ φάσμα κριτηρίων, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, ο έλεγχος των διαδικασιών και της νομιμότητας, η αναγνώριση των διαφορών ανάμεσα σε ποικίλες επιστημονικές παραδόσεις και προσεγγίσεις, οι πρακτικές επιβράβευσης της πρόσθετης προσπάθειας και της διασφάλισης των δικαιωμάτων με σκοπό τη συνεχή μέριμνα για την πορεία βελτίωσης ανθρώπων, εργαστηρίων και Τμημάτων.

 

Διαβάστε επίσης:

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Πάτρα: Βροχή καταγγελιών για απάτες e-shops – Πληρώνουν και παραλαμβάνουν προϊόντα «μαϊμού»

Πάτρα: Κάτι «βρομάει» στα ουρητήρια! – Σε μαύρα χάλια οι υπόγειες τουαλέτες της πλατείας Γεωργίου

Με «συνέπειες» προειδοποιεί ο Κασσελάκης όσους δεν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Μεγαλώνει η ομάδα του Patra TV – Προστέθηκε και αυτή του Πανελλαδικού περιοδικού «ΠΑΤΡΙΝΟΡΑΜΑ»

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ